CAT COSTA, DE FAPT, INVATAMANTUL GRATUIT? INFOGRAFIC

0
947

Legea Educatiei arata ca in Romania invatamantul de 11 ani este obligatoriu (10 clase + clasa pregatitoare) si, cel putin teoretic, gratuit. In realitate, situatia este complet diferita, iar parintii scot an de an din buzunar sume mari de bani pentru a-si sustine copiii sa mearga la scoala. De la pixuri, caiete, ghiozdan, uniforma si pana la creta, huse de banci si participarea la concursuri scolare, pentru fiecare dintre acestea, parintii sunt cei care platesc in fiecare an scolar sume de pana la 2.500 de lei.

Chiar si ministrul Educatiei a afirmat ca “gratuitatea” exista doar in teorie si ca parintele nu are incotro decat sa plateasca: “Educatia e gratuita conform Constitutiei. In fapt, cineva trebuie sa asigure aceasta gratuitate. Statul asigura o parte din gratuitate, parintele asigura alta parte din gratuitate, copilul nu plateste nimic”, a declarat ministrul Liviu Pop.

Costurile pe care le implica scoala reprezinta una dintre cauzele abandonului scolar. Romania este tara unde doi din zece elevi ajung sa renunte la scoala, iar cei mai multi provin din familii sarace.

“Abandonul scolar este, din punctul meu de vedere, principala problema nerezolvata a sistemului de invatamant”, afirma si ministrul Educatiei. Acesta nu explica, insa, ce investitii planuieste sa faca pentru a reduce acest fenomen.

Deocamdata, tot parintii sunt cei care trebuie sa suporte costurile suplimentare: “Nu este deloc gratuit sa tii un copil la scoala! Domnul ministru stie cat mai costa un ghiozdan? Cand a cumparat ultima oara 10 caiete, un penar si un set de carioci? Vrea mai multe ore de sport, dar cine cumpara treninguri pentru copii? Vrea ore de muzica, cine plateste pentru ele? Doamna invatatoare vrea culegeri optionale, pentru care am platit peste 100 de lei in prima saptamana de scoala, iar pana la sfarsitul anului mai este mult”, spune mama unui elev in clasa a III-a.

Ati calculat vreodata care este suma totala a cheltuielilor pe care le aveti in cursul unui an scolar, pentru un singur copil? Daca nu, va redam detaliat in infograficul de mai jos cati bani scoateti din buzunar anual:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Infografic realizat de echipa Portal Invatamant

costuri rechizite scolare invatamant romanesc

NOTA: preturile precizate sunt orientative si reprezinta valoarea medie a ofertelor comerciantilor.

Dvs. cati bani cheltuiti intr-un an scolar pentru un elev in invatamantul primar? Impartasiti-ne in caseta de comentarii de mai jos.  Autor: portalInvatamant.ro


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply