Afacerea Daewoo – Damen. Când peştele cel mic îl înghite pe cel mare

0
1522

Jurnalul.ro: Preluarea şantierului coreean Daewoo din Mangalia de către olandezii de la Damen din Galaţi reprezintă o afacere de miliarde de euro şi are inclusiv implicaţii militare pentru România. Tranzacţia care ar urma să fie finalizată în 2018 are efecte benefice pentru toate părţile: colosul sud-coreean se mai îndepărtează cu un pas de faliment, olandezii devin cel mai mare constructor de nave din Europa, iar românii îşi păstrează mii de locuri de muncă şi opţiunea de a dezvolta aici o industrie militară navală.

Vânzarea şantierului coreeano-român din Mangalia către Damen, proprietarul şantierului naval din Galaţi, este, la prima vedere, una atipică. Asta şi pentru faptul că Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) este de patru ori mai mare decât Şantierul Naval Damen Galaţi SA, chiar dacă numărul de angajaţi este aproape acelaşi. DMHI a raportat pentru anul 2016 o cifră de afaceri de 2.057.195.188 de lei (circa 450 de milioane de euro), în timp ce gălăţenii au derulat în aceeaşi perioadă afaceri de 548.359.211 lei (aproximativ 120 de milioane de euro). Deşi au doar un sfert din capacitatea de producţie a sud-coreenilor, olandezii au 2.253 de angajaţi, valoare sensibil apropiată de cea a DMHI, unde lucrează 2.389 de oameni.

Coreeni au datorii uriaşe

Diferenţele devin însă ameţitoare când vorbim de performanţe financiare. DMHI a înregistrat anul trecut pierderi de 483.916.110 lei (peste 100 de milioane de euro), în timp ce Damen a raportat un profit net de 1.105.870 de lei.

Citiți articolul integral aici: jurnalul.ro/afacerea-daewoo-damen-cand-pestele-cel-mic-il-inghite-pe-cel-mare Autor: Cristian Anton. 07.08.2017.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply