Medicul român care a creat sistemul 7S: 7 obiceiuri zilnice de care depinde sănătatea pielii

0
1006

 

Medic dermatolog cu experiență de peste 20 de ani, Victor Gabriel Clătici a studiat modul în care 7 elemente omniprezente în viața de zi cu zi ne afectează calitatea și sănătatea pielii. Eu una aș printa 7S și l-aș avea sub ochi zilnic, ca să nu uităm că doar noi suntem responsabili de cum îmbătrânim.

by .

Pe Victor Gabriel Clătici l-am cunoscut în „civil” la o conferință Robin Sharma, după ce în prealabil fusesem pacienta lui pentru o urgență, cu doi ani înainte.

Mi-a atras atenția faptul că era în primul rând al sălii, atent la fiecare cuvânt, iar când ne-am recunoscut reciproc la pauză și am început să vorbim, mi-am dat seama că e genul de om care se hrănește din noutate: ce s-a scris mai nou, ce a mai descoperit un lider iluminat sau ce au aplicat cu succes oameni cu experiență în medicină, leadership sau orice are legătură cu viața.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mi-a câștigat încrederea prin această abordare proactivă, iar când am avut dileme legate de sănătatea pielii, la el m-am dus să mi le lămurească.

Așa s-a născut un articol devenit viral, despre miturile legate de soare și bronz. A fost un material care a stârnit o furtună de reacții pro și contra și care ne-a dovedit amândurora (mai mult mie, fiindcă doctorul Clătici vede asemenea reacții zilnic) că în România unele lucruri încă sunt tabuuri transmise eronat din generație în generație.

”Informația de tipul celei pe care o discutăm noi acum e mult mai digerabilă în afară decât la noi”, recunoaște el. „Oamenii ajung la doctor motivați de o durere, iar când vin cu durerea aduc și niște idei adânc înrădăcinate despre tot ce e bun pentru ei”. Vede asta zilnic, când pacientele și pacienții nu ascultă argumente medicale, în schimb citează din ceea ce au auzit sau au învățat acasă.

Există niște mituri omniprezente: așa am citit, așa am învățat de la mama, așa făceam acum 20 de ani. Știți, eu am avut primul aparat foto digital în 2003, era un Canon cu card de memorie de 8MB și mi se părea un miracol. Cum s-a schimbat lumea în acest interval? Ei bine, deși totul a avansat enorm, când vine vorba de sănătate încă ne raportăm la ceea ce se întâmpla acum 100 de ani”.

Îmi explică, științific, de ce toată treaba asta cu „pe vremea bunicii” nu stă în picioare: acum 100 sau 200 de ani, speranța de viață a bărbaților era de 47 de ani, în medie. Faptul că acum e mult mai mare are și un revers al medaliei: există timpul de a se face boli care înainte nu apucau să se dezvolte. Nu m-aș fi gândit niciodată la asta până acum.

Tot știința explică de ce copiii și adulții de azi se confruntă cu atât de multe alergii severe: „Noi avem în organism o celulă numită eozinofil, care ne protejează de paraziți. De 100-150 de ani încoace, preparăm termic alimentele, fierbem apa, iar incidența parazitozelor a scăzut. Eozinofilul nu mai are de lucru și ce se întâmplă când cineva sau ceva n-are de lucru? Exact, își găsește de lucru!”.

Totul se leagă și are logică, trebuie doar să privești lucrurile în ansamblu și să faci niște legături. Așa a ajuns să facă 7S, dintr-o idee inspirată, punând cap la cap niște lucruri văzute în anii de experiență. Știa că va fi greu digerabil fiindcă răstoarnă cu susul în jos lucruri cu care ne-am obișnuit, care ne plac sau în care ne complacem. Dovedește, în schimb, că sănătatea este, până la urmă, o sumă de acțiuni repetitive, făcute deliberat și asumat.

De exemplu, zahărul intervine într-un proces non-enzimatic numit glicație și se inserează de colagen și elastină, generând astfel produșii avansați de glicație. Acești produși apar și din modul de prelucrare a alimentelor:

„Tot ce înseamnă prăjit, rumenit, tot ce se face auriu-maro la gătit înseamnă proces avansat de glicație. Acum explicați-mi cum ar trebui să le spun eu românilor să nu mai mănânce mici”.

Doctorul Clătici glumește mult, uneori înadins pentru a pune lucrurile serioase într-o altă perspectivă. Participă la congrese în toată lumea și la anul știe deja că va fi până în aprilie la Paris, Moscova, Istanbul și Monaco. Peste tot a avut succes cu 7S, fiindcă e ceva intuitiv și simplu de aplicat. L-a prezentat inițial la evenimentul Dr.Oz în România, unde a fost speaker în deschidere, iar în septembrie va fi publicat oficial, după ce a fost prezentat la congrese din toată lumea.

”Procesul de îmbătrânire a pielii nu înseamnă doar riduri, așa cum tratamentul nu înseamnă doar injecții cu toxină botulinică sau fillere”, explică el. ”Nu doar pielea îmbătrânește, îmbătrânește tot ce e sub epidermă, toate straturile până la mușchi și os. Oamenii văd doar suprafața”.

De ce ”The 7S of Skin”?

Vă invităm să citiți continuarea articolului aici.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply