Sorin Mihai: Strategii în dorul lelii

0
777

    “Probabil una dintre cele mai mari metehne ale noastre își are originea în tradiția circulației informației cu precădere pe cale orală, numai printre inițiați. Discuțiile despre viitorul Mangaliei se poartă în cercuri restrânse. Așa se întâmplă cu Strategia de Dezvoltare Locală (a mai trecut o săptămână de când am aflat că există, de când am solicitat-o și tot nu ni s-a pus la dispoziție).

    Deși accesul la informație este îngrădit, primarul și cei din jurul său se lamentează că oamenii nu vor să se implice, că nu își doresc colaborare. Păi dacă nu știi ce se urmărește, cum să te implici, ce să aprobi? Cel care prezida ședințele de lucru ale SDL (nu s-a prezentat, ca să știu cum îl cheamă) se plângea de faptul că nu au venit mulți dintre cei invitați. Tot dumnealui spunea că trebuie să ne responsabilizăm, să devenim parte a deciziei în proiecte. Confuz, nu?

    Când ședințele sunt în zi de lucru, de la 12.00 la 16.00; când ți se prezintă agenda de lucru, dar nu și documentul din care derivă; când invitații nu știu nici care sunt ceilalți participanți – ce concluzii se pot trage, la ce să te angrenezi?

    Și la ședințele de lucru pentru SDL, și la ședința de ieri pentru înființarea unei Organizații de Management al Destinației (OMD), am remarcat faptul că lipsește diseminarea informațiilor. Ori nu se dorește, ori se face ca să se dea impresia că există dezbatere.

    În privința OMD, în linii mari, am înțeles că se dorește crearea unui cluster care să vizeze în principal promovarea turismului local. Așa vor fi și mai multe oportunități de atragere a fondurilor europene. O spun sincer: acolo am aflat pentru prima dată de acest demers. Am aflat și că trebuia să fie depus un acord al municipalității pentru participarea în acest cluster, alături de acordul agenților economici din turism și cel al Universității „Ovidius”. Acordul administrației publice locale nu a fost depus pentru că… trebuia aprobat prin HCL.

    Mă întreb: dacă era atât de important și de urgent (până la sfârșitul lunii trebuie depus acest acord), de ce nu a constituit un proiect care să completeze ordinea de zi a ședinței extraordinare de săptămâna trecută (alături de organigrama rectificată a Spitalului Municipal)?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    Drumul spre iad este pavat cu bune intenții. Se dorește atragerea altor fonduri europene, dar nu știm la ce ne folosesc, ce ne propunem să dezvoltăm în Mangalia. Se cere coerență, dar se acționează lăutărește.

    Încă din iunie anunțam care sunt oportunitățile de accesare a fondurilor europene și vorbeam de importanța unui plan de dezvoltare locală, prin care să ne stabilim prioritățile, strategiile.

    Ne aflăm la sfârșitul lui august și, într-o săptămână, ar trebui să fie gata și SDL, și OMD. Probabil se vor face pe genunchi și vom avea iarăși niște strategii care nu sunt asumate de toți potențialii beneficiari, de toți cei care ar putea deveni parte implicată. Așadar, vom avea niște proiecte europene care au fost stabilite în spatele ușilor închise și care vor trezi, inevitabil, rumoare, tocmai din această cauză, a lipsei de transparență.

    De fiecare dată când va fi acuzată lipsa de implicare, voi aminti faptul că este o problemă de management al resurselor. Dacă vrei să ai oameni responsabilizați, trebuie să faci mai întâi să fie informați. Ieri, am remarcat din nou tenta patetică a temerilor legate de intențiile consilierilor locali, care ar putea fi împotriva formării clusterului privind OMD.

    Jocul de glezne este, se pare, mai important decât munca în echipă.”

    Prof. Sorin Mihai, consilier local, președintele Comisiei Sociale, Marti, 23 august 2016.

Articole pe aceasi tema: http://www.mangalianews.ro/2016/08/sorin-mihai-are-mangalia-o-strategie-de-dezvoltare-locala/


N.red. Modele de Strategii de Dezvoltare Locală se găsesc pe internet. Iată două exemple, pentru specialiștii Primăriei Mangalia:

MEDGIDIA: http://www.emedgidia.ro/uploads/strategia-de-dezvlocala/strategia-2014–2020.pdf

ORADEA: http://oradea.ro/fisiere/module_fisiere/21348/Strategia%20de%20dezvoltare%20locala%20a%20municipiului%20Oradea.pdf


Mangalia News, 23.08.2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply