La Târgul Estival de Carte de la Mangalia, o seară culturală dedicată istoriei (FOTO-VIDEO)

0
915

osearaculturaladedicataistoriei7

În seara zilei de joi, 28 iulie 2016, în cadrul Târgului Estival de Carte de la Mangalia „Carte la nisip”, au fost lansate două volume științifice: „O istorie a orașului Cernavodă”, scrisă de jurnalistul Adrian Cârlescu și cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc și „În amintirea unui istoric român – Nicolae Ciachir”, coordonată de prof. dr. Nicoleta Ciachir și cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc.

În cuvântul introductiv, prof. Ionel Dumitrescu l-a prezentat pe Sorin Marcel Colesniuc, evidențiindu-i activitatea științifică și implicarea sa în viața culturală a orașului Mangalia. Pe parcursul desfășurării evenimentului, Sorin Marcel Colesniuc i-a prezentat pe colaboratorii volumului aflați la lansare, a vorbit despre cele două cărți, a menționat că volumul „În amintirea unui istoric român – Nicolae Ciachir”, este dedicat prof. univ. dr. Nicolae Ciachir, cu prilejul împlinirii unui sfert de secol de la înființarea Asociației de Balcanistică și Slavistică din România (Nicolae Ciachir fiind fondatorul Asociației) și a subliniat faptul că dintre cei 83 de colaboratori ai volumului 15 sunt istorici constănțeni, astfel că o anumită parte din carte se referă la istoria Dobrogei.

Nicoleta Ciachir a făcut o succintă prezentare a volumului omagial, evocând amintirea tatălui său și aducând mulțumiri colaboratorilor. Ea și-a exprimat satisfacția că a reușit să realizeze un volum de studii științifice cosmopolit, în care sunt incluse materialele trimise de istorici, filologi și jurnaliști din: Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Polonia, Ucraina, Germania, Italia și, bineînțeles, România.

Rând pe rând, prof. univ. dr. Stoica Lascu – Universitatea „Ovidius” din Constanța, dr. Lavinia Dumitrașcu – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dr. Virgil Coman – directorul Direcției Județene Constanța a Arhivelor Naționale, Marius Mitrof – consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Galați și prof. Florin Pădureanu – director (mulți ani) al Școlii Generale Nr. 1 din Mangalia au omagiat omul Nicolae Ciachir și opera sa impresionantă, care cuprinde: 43 de cărți, peste 300 de studii științifice și peste 1.500 de articole de popularizare a istoriei.

În partea a doua a manifestării a fost prezentat volumul „O istorie a orașului Cernavodă”, autorii lucrării, Adrian Cârlescu și Sorin Marcel Colesniuc, insistând pe faptul că istoria orașului Cernavodă nu putea fi scrisă altfel decât în contextul istoriei Dobrogei, astfel că în carte există numeroase informații despre istoria teritoriului din Dunăre și Marea Neagră. De asemenea, autorii au menționat că volumul a apărut la inițiativa primarului de anul trecut al orașului Cernavodă, prof. Gheorghe Hânsă, care a dorit să promoveze istoria Cernavodei și obiectivele turistice din apropierea orașului și a susținut financiar, din bugetul local, apariția volumului.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

După lansările de carte, interpretul și cantautorul Radu Crăciunescu a susținut un concert de muzică folk. Au fost prezenți la eveniment: specialiști în istorie, filologi, profesori universitari, cercetători științifici și oameni de cultură din județul Constanța, dar și din țară, unii dintre ei fiind colaboratori la cel de-al doilea volum, ieșit de sub tipar în urmă cu doar câteva zile. La seara culturală dedicată istoriei a participat și o delegație din Șabla (Bulgaria), condusă de dr. Iordanka Stoeva, consilier în administrația locală a orașului Șabla.

osearaculturaladedicataistoriei1 osearaculturaladedicataistoriei2 osearaculturaladedicataistoriei3 osearaculturaladedicataistoriei4 osearaculturaladedicataistoriei5 osearaculturaladedicataistoriei6


Mangalia News, Vineri, 29 iulie 2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply