Nesimţire şi dezinteres! Cum au fost distruse grădinile de vară

0
723

nesimtirea-gradiniledevara

CUGET LIBER: Strigătul de alarmă vizavi de situaţia de-a dreptul deplorabilă a grădinilor de vară de pe litoral a fost declanşat chiar de marea actriţă Ileana Ploscaru, care, într-un interviu acordat ziarului „Cuget Liber“, lansa dureroasa întrebare: „De ce s-au distrus şi-au murit spectacolele estivale?“.

Poate că nimeni nu putea susţine mai bine o pledoarie pentru necesitatea grădinilor de vară de pe litoral cum a făcut-o această Doamnă a scenei constănţene, care a trăit şi alte vremuri.

„Ţin minte că, aşa chinuiţi cum eram, noi jucam pe toate scenele din grădinile de vară de pe litoral. Şi Techirghiolul, şi Eforie Sud, şi Eforie Nord, jucam la Tabăra de copii de la Năvodari, jucam la Grădina de vară din Mamaia. Noi primeam în septembrie concediu şi lupta noastră era cu celelalte teatre care se înghesuiau să vină la mare. Pe litoral era o efervescenţă culturală, efectiv clocotea de oferte de petrecere a timpului liber. Unde sunt grădinile, unde este cultura estivală, că nu toată lumea merge în cluburi?

Până şi Opera cânta în aer liber, Mi-amintesc scena de la Olimp. La grădina din Mamaia aveau spectacole în limba germană. Pe cine mai interesează aşa ceva? Domnii de la turism de ce nu se interesează de acest gen de ofertă, pentru că, în definitiv, oferă ceva în plus turistului? Au ajuns să vină doar să se dospească la soare… Ar trebui să se mobilizeze şi cei de la consiliile locale, şi agenţii de turism şi cine-o mai trebui şi să se întrebe ce pot oferi în afară de cazare, masă şi restaurant? De ce s-au distrus şi au dispărut grădinile de vară? Credeţi că Nottara nu ar juca toată vara pe litoral că tot nu au teatru? Aşa ar putea să vadă turistul că există teatre şi în alte părţi, nu numai în oraşul în care locuiesc. Toate grădinile ar fi trebuit să colcăie de cultură, să nu existe seară liberă. Sigur că se poate şi fără, da’ nu-i păcat?”, a declarat cu năduf Ileana Ploscaru.

„E greu să faci teatru în grădină“

Următorul interlocutor a fost Dan Cojocaru, directorul Direcţiei Judeţene a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa, instituţie de care aparţin grădinile „Perla” din Eforie Nord, din Saturn şi din Venus.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Grădina din Eforie este funcţională, noi am tot reparat acolo, dar din păcate ştim cum e iarna la Constanţa. Ecranul s-a făcut bej, scaunele sunt cele care sunt, nu am cum să le schimb, să aduc ultramoderne. Dar funcţionează, pentru că aparatura de proiecţie există şi dăm film în fiecare vară. La Saturn, am reuşit să o păstrăm funcţională, s-au dat şi spectacole acolo, începând de anul trecut au fost şi proiecţii de filme şi sper să continuăm. Grădina Venus, când a fost preluată, era dezafectată în totalitate. Nu mai avea decât zidurile, cabina de proiecţie, dar fără tocuri la uşi, şi ecran. Au tăiat cu flexul toate scaunele. Ceea ce înseamnă o investiţie foarte mare. Dar ce te faci că nu mai vine lumea, poţi să le dai filme şi pe puţini bani, că nu vin.

Cititi continuarea în cugetliber.ro. Un articol semnat de Simona ANGHEL.


Follow us: @MangaliaNews, on Twitter and MangaliaNews PunctRo, to Facebook





piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply