Atenţie, consumatori! Pateurile de post, adevărate cocktail-uri de aditivi şi E-uri. Care sunt cele mai nocive mărci

0
748
pateuri-de-post
CUGET LIBER: Pentru că suntem în postul Paştelui, pateurile vegetale reprezintă o gustare preferată de mulţi dintre noi. Atenţie, însă, foarte multe sortimente de pate vegetal de pe piaţă conţin aditivi alimentari şi sare în cantităţi însemnate. Practic, o singură cutie de pate vegetal ne poate provoca dezechilibre mari şi consumat regulat poate duce chiar la depresie.
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – InfoCons a realizat un studiu pe baza informaţiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip pate, pastă sau cremă vegetală existente pe piaţa românească. În cadrul studiului a fost analizată informaţia de pe etichetele a 20 de produse provenind de la 10 producători, furnizori sau distribuitori: Caroli Foods Group S.R.L., Angst RO S.R.L., S.C. Auchan Romania S.A., Cristim 2 Prodcon S.R.L., Glina S.A, Hame Romania S.R.L., Orkla Foods Romania S.A., S.A Carrefour Romania S.A, S.C. Scandia Food S.R.L., S.C. Vascar S.A. Produsele respective sunt comercializate fie în conservă, fie în membrană artificială, iar gramajul acestora variază între 30 şi 200 de grame. (…)
Numărul de E-uri, adică aditivi alimentari, conţinute în produsele ce au făcut obiectul studiului variază între patru şi 15 E-uri.

Practic, mai mult de jumătate din pateurile analizate aveau în compoziţia lor peste 11 E-uri. 5 la sută au 15 E-uri, iar 30 la sută au 14 E-uri.

Pe lista pateurilor cu 14 şi 15 E-uri figurează produsul vegetal tartinabil cu măsline, în membrană, de la Cris-Tim, pateul vegetal în conservă, de la S.C. Vascar S.A., pasta vegetală tartinabilă simplă, în membrană de la Cris-Tim, pasta vegetală tartinabilă cu ardei, de la S.C. Vascar S.A. şi pasta vegetală tartinabilă simplă de la Auchan.

Cele mai puţine E-uri – patru, sunt în Campofrio pastă vegetală cu ciuperci, de la S.C. Caroli Foods Group S.R.L., în pasta vegetală cu ciuperci de la Auchan şi în pasta vegetală Ardealul sunt doar şase E-uri.

Specialiştii în nutriţie consideră că aditivii alimentari sunt foarte dăunători pentru sănătatea consumatorului, de aceea recomandă să reducem, pe cât posibil, numărul acestora din produsele pe care le mâncăm.

„Trebuie să ne uităm la coloranţi şi conservanţi şi să alegem produsele de post care sunt cu adevărat vegetale. Este important să nu consumăm doar cocktail-uri de substanţe chimice şi să alegem în cunoştinţă de cauză produsele de post”, precizează preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Sorin Mierlea.
Citiți articolul integral în cugetliber.ro, Marti, 12 aprilie 2016.
Autor: Andreea PERHAIŢĂ.


Elefant.ro

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply