Cutremurul cu 37 de replici, care a produs un tsunami, a ras satele din Dobrogea şi a dat peste cap circulaţia navelor

0
834

sabla-tărâmul-cutremurelor-din-DobrogeadeSud

Şabla, tărâmul cutremurelor din Dobrogea de Sud (foto: http://shabla.be/)

Cel mai devastator cutremur care a avut loc în Dobrogea s-a produs la 31 martie 1901. Seismul a distrus sate întregi de la malul Mării Negre şi a provocat un tsunami de patru – cinci metri înălţime.
Cutremurul din 1901, de 7,2 grade pe scara Richter, scriu Petre Alexandrescu şi A. Balreş în Revista Pontica, a avut nu mai puţin de  37 de replici în acelaşi an. El a fost urmat de 13 replici în 1902, 7 replici în 1903 şi 4 replici în 1904. Seismul, cu epicentrul în zona Şabla – Cavarna, a ruinat sate întregi de la malul Mării Negre.
La Mangalia şi Constanţa cutremurul a fost resimţit ca având gradul 8, iar la Jurilovca şi Babadag ca având gradul 7. Cutremurul a generat un tsunami de patru – cinci metri înălţime.
Dobrogea de Sud este o zonă cu seismicitate ridicată comparativ cu ţinuturile nordice ale acestei provincii geografice. Aici s-au produs 88% din numărul total al cutremurelor  înregistrate. Astfel, au fost menţionate 170 de cutremure în întreaga Dobroge până în 1929. Numai în sudul Dobrogei se concentrează 117 focare, dintre care 76% în zona Şabla – Capul Caliacra.
Mărturiile vremii vorbesc şi de un cutremur care a distrus cetăţile bizone în secolul I şi Dionysopolis la 543.  Ultimul cutremur   În 2009, zona Şabla s-a zguduit din nou, seismul având 5,5 pe scara Richter. Cele mai multe case din zonă au rămas cu geamurile sparte şi pereţii crăpaţi în urma seismului.Cele două clădiri importante din centrul localităţii Şabla, Primăria şi sediul Poliţiei, au fost afectate.
Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a afirmat, de fiecare dată, că în Marea Neagră se pot produce valuri seismice. Mărmureanu spune că acvitatea seismică de la Şabla, cândva pământ românesc, ar putea provoca un nou tsunami în Marea Neagră. Pericolul este cu atât mai mare cu cât în Marea Neagră, la o adâncime de 400 şi ceva de metri şi până foarte adânc, există depozite imense de hidrogen şi de acid sulfuric.

Ultimul cutremur

În 2009, zona Şabla s-a zguduit din nou, seismul având 5,5 pe scara Richter. Cele mai multe case din zonă au rămas cu geamurile sparte şi pereţii crăpaţi în urma seismului.Cele două clădiri importante din centrul localităţii Şabla, Primăria şi sediul Poliţiei, au fost afectate.

Citeste mai mult: adev.ro/o40gss





piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply