“Obiceiuri și traditii culinare tătare” – Tabără tematică la Mangalia

0
892

Adeona Tour  vă propune câteva noutăți pentru taberele “Părinți și copii” de iarnă și vară, tabere tematice menite să vă încânte cu activități și excursii atractive.

hotel_alutus_mangaliaBucătăria dobrogeană a împrumutat, de-a lungul timpului, din obiceiurile populațiilor orientale stabilite pe teritoriul său, devenind astfel mai fină și delicată. Mâncărurile dobrogene sunt recunoscute pentru gustul lor special și deosebit de bun, concurând cu alte bucătarii tradiționale.

Prin tabăra propusă de Adeona Tour împreună cu membrii comunității tătare și Hotelul Alutus, dorim să vă facem cunoscută dvs. și micuților dvs. savoarea incontestabilă a unor preparate tipice bucătăriei tătare și dobrogene, alături de alte activități și excursii, toate gândite într-o tabără tematică menită să facă cunoscut o parte din spiritul autentic al Dobrogei.

Ziua 1. Sosirea participanților
Îndeplinirea procedurilor de cazare și timp liber până seara când se va organiza o petrecere de bun venit pentru copii și părinți. Meniul va include preparate specifice bucătăriei turco-tătare din zonaDobrogei.

Muzeul de arheologie Callatis

Ziua 2: “Să facem cunoștință cu Mangalia, cea mai veche așezare din Romania”
– După servirea micului dejun (08 -10 a.m.), vom începe ziua cu o vizită la Muzeul de Arheologie Callatis și la tumulul de pământ unde a fost descoperit singurul papirus din România. Situat în imediata apropiere a hotelului, muzeul pune la dispoziția publicului vizitator o variată ofertă culturală, mărturii materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane din zona Mangaliei. (1, 5 h)

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Geamia Esmahan Sultan din Mangalia

– După vizita la muzeu, vom poposi la Moscheea “Esmahan Sultan”. Moscheea a fost construită în 1525 (1573 după alte surse), fiind cel mai vechi sau unul dintre cele mai vechi lăcașe de cult musulmane din România. Monumentul istoric și de artă musulmană este construit în stil maur și reprezintă singura construcție medievală de pe teritoriul Mangaliei.  La sfârșitul vizitei, ne vom delecta cu unul din cele mai bune și iubite preparate din bucătăria turco-tătară – baclavalele.  (1 h)
– Ne reîntoarcem la hotel pentru servirea prânzului. (1, 5 h – 2 h)
– Vom încheia prima zi a taberei cu o vizită pe faleza orașului, apoi pe dig și prin portul turistic, unde vom descoperi și alte obiective importante pentru istoria orașului Mangalia, împreună cu poveștile  lor. ( 2 h – 2,5 h)
– Ne reîntoarcem la hotel pentru servirea  cinei.

Suberek

Ziua 3: “Delicii tătare pentru cei mici: Învățăm să facem șuberek”
– După servirea micului-dejun (08 -10 a.m.), deschidem “Atelierul de gătit pentru cei mici”, unde aceștia vor învăța să facă unul din cele mai ușoare și gustoase preparate din bucătăria turco-tătară: șuberek. Grupați în echipe de 4-6 copii, aceștia vor găti șuberek, având puse la dispoziție toate ingredientele necesare, și fiind atent supravegheați de personal calificat. La sfârșitul atelierului, micii bucătari vor organiza o degustare a bunătăților preparate de ei pentru părinți. Cele mai bune realizări vor fi premiate. (2,5 h – 3 h)
– Servirea pranzului
– Timp liber

Optional: mini-recital și inițiere în muzica și dansurile tătare (0,30 – 2 h)

– Servirea cinei

olaritZiua 4: “Olăritul, tradiție străveche. Vasul făcut de mine.”
– Servirea micului-dejun (08 -10 a.m.)
– Ne reîntoarcem la Muzeul Callatis pentru ca cei mici să facă cunoștință cu una din cele mai vechi îndeletniciri din lume – olăritul. In cadrul atelierului amenajat la muzeu, având puse la dispoziție toate cele necesare, copiii vor învăța să modeleze tradițional în lut și, alături de personalul muzeului, vor încerca să recreeze vase asemănătoare cu cele văzute anterior expuse la muzeu.
– La sfârșitul atelierului, cele mai bune realizări vor fi premiate. (2, 5 h – 3 h)
– Servirea prânzului
– Timp liber

Optional: vizită la “Ograda Veseliei – ferma animalelor” – loc. Arsa, la 12 km de Mangalia (2,5h – 3h)

– Servirea cinei

halvaZiua 5: “ Toți iubim halvaua. Să învățăm să o facem”
– După servirea micului-dejun (08 -10 a.m.), redeschidem “Atelierul de gătit pentru cei mici”.  De data aceasta, cei mici vor învăța să prepare faimoasa halva turcească, un desert ușor de preparat, care va fi pe placul tuturor. (2, 5 h – 3 h)
– Servirea prânzului
– Timp liber

Ziua 6: Excursie la Constanța
– După servirea micului-dejun(08 -10 a.m.), pornim în descoperirea celor mai importante repere istorice al celuilalt oraș important de pe litoral – Constanța. Vom afla și aici despre bogata istorie a zonei, de la rivalitatea vechii Cetăti Tomis cu cea a Callatis-ului, mărirea și decăderea acesteia, dezvoltarea sa din timpul perioadei interbelice, ajungând până în prezent.

Constanta - Piata Ovidiu - Statuia lui Ovidiu Publius Nasso

– Traseul pornește din zona Pieței Ovidiu, unde vom afla povestea poetului roman care a dat numele pieței, pornind apoi pe traseul  Marea Moschee – Portul Turistic Tomis – Faleza orașului – Cazino. (1,5 h)
– Apoi poposim la Acvariul din Constanța. Acesta este amplasat pe malul marii, chiar în fața impunătorului Cazino constănțean, și a fost pentru o lungă perioadă de timp prima și singura instituție publică de acest gen din țara noastră. Aici au fost adunate peste 100 de specii de pești și viețuitoare marine care aparțin unor zone geografice diverse. (1,5 h)
– Vom face o mică pauza pentru servirea prânzului ( la pachet – 0,30 h)
– O ultimă oprire este în zona Comandamentului Marinei Militare pentru a descoperi și o altă filă din istoria zonei – marinăria. Fie e civilă sau militară, nu putem vorbi despre aceste două orașe de pe malul mării fără a menționa și acest aspect. Astfel, vom face și un ultim popas la Muzeul Marinei. (2 h)
– Reîntoarcere la Mangalia
– Timp liber
– Servirea cinei

baklavaZiua 7: “Mămici pricepute – Învățăm să facem baclavale”
–  După servirea micului-dejun, mămicile iau locul copiilor. Redeschidem “Atelierul de gătit” pentru a pregăti un alt deliciu din bucătăria turco-tătară: minunatele baclavale.
Si la sfârșitul atelierului rolurile se inversează. Mămicile vor organiza o degustare a bunăților preparate de ele pentru copii și tați. Micii bucătari vor fi de data aceasta cei care vor juriza realizările mămicilor, alături de ceilalți părinți prezenți. Cele mai bune realizări vor fi premiate. ( 3 h)
– Servirea prânzului
– Timp liber

Optional: Excursie la Herghelia Mangalia

cai-herghelia-mangalia

Herghelia Mangalia este situată la 3 km nord de Municipiul Mangalia şi la numai 500 m de malul vestic al Mării Negre. Aceasta herghelie este cea mai mare din sud-estul Europei și este populată numai de cai de rasă și câțiva ponei. Herghelia constituie şi un excelent centru de agrement și atracție turistică. Complexul dispune de un hipodrom de trap și galop bine amenajat, iar în incinta unității se practică echitația, se pot efectua plimbări de agrement – călare sau cu trăsura – de-a lungul Mării Negre. (2 h – 2, 5 h)

– Servirea cinei

Ziua 8 – Petrecere tătară de rămas-bun pentru copii și părinți Dans tatar
– Dansuri tradiționale, prezentări de costume tradiționale, etc. – 4 h)

Programul nostru își propune ca fiecare zi sa fie o noutate și o provocare pentru micii participanți cât și pentru cei mai mari, dar în același timp pline de relaxare și voie bună.

Pentru mai multe detalii și rezervări, vă stăm la dispoziție la nr. de telefon: +4 0743 700 900, sau la [email protected]


02.02.2016.




piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply