Banii pentru IMM: Se schimbă conditiile pentru cei 55.000 de euro de la stat. Modificări și în alte programe

0
701

100000deeuro

Anumite categorii de firme mici si mijlocii din Romania, in functie de vechime, vor putea avea acces ceva mai lejer la fondurile nerambursabile de zeci de mii de euro de la stat, pentru investitii, in cadrul programelor de ajutoare de minimis pentru IMM-uri, conform unor hotarari adoptate de comitetul consultativ privind aceste programe.

Conform unui comunicat al Directiei Politici Antreprenoriale din Ministerul Economiei, la sfarsitul saptamanii trecute, Comitetul Consultativ pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii a adoptat o serie de modificari la proiectele procedurilor de desfasurare a programelor de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii:

1. Programul national multianual de microindustrializare
. Acest nou program ofera ajutoare de minimis de pana la 55.000 de euro micilor fabricute private din domenii specifice, ca pielarie, confectii, feronerie , mobilier etc.

Comitetul a adoptat pentru acest program:

– eliminarea conditiei de vechime maxima de 5 ani a societatilor aplicante si introducerea conditiei de vechime minima de 2 exercitii financiare;
– inlocuirea modalitatii de acordare a punctajului pentru praguri de valoare a investitiei eligibile in procent de aport propriu;
– eliminarea categoriei “administrator”  din cuprinsul criteriilor de eligibilitate prevazute la art. 3.2. litera d)  din procedura analizata;
– adaugarea in categoria codurilor  CAEN eligibile a clasei 17 – fabricarea articolelor din hartie si carton;
– acordarea de punctaj suplimentar la finantare societatilor care au obtinut profit din exploatare la 31.12.2015 si eliminarea punctajului pentru pragul previzionat al profitului reinvestit;
– eliminarea conditiei minime de vechime pentru categoria “somer” din punctaje;
– eliminarea obligativitatii stampilei pe documente;
– depunerea documentatiilor intr-un singur original si o copie certificata in loc de 1 original si 2 copii conforme cu originalul;
– adaugarea sintagmei “cu norma intreaga si pe perioada nedeterminata” pentru toate locurile de munca punctate in cadrul programului.

2. Programul pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural. In acest progtram, antreprenorii vor putea obtine, in anul 2016, finantari nerambursabile de la stat de pana la 125.000 de lei (circa 27.700 de euro).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Comitetul consultativ a adopat urmatoarele modificari fata de proiectul lansat in dezbatere:

– eliminarea  formei de organizare Intreprindere Familiala (IF) din categoria aplicantilor eligibili;
– eliminarea constructiilor din categoria cheltuielilor eligibile;
– verificarea existentei autorizarii codului CAEN al furnizorilor beneficiarului finantarii;

3. Programul START.  Prin acest program, firmele mici si mijlocii aflate la inceput de drum vor putea lua un ajutor nerambursabil de pana la 120.000 de lei (26.000 de euro) de la Guvern, pentru investitii.

Comitetul a adoptat urmatoarele modificari:

– acordarea de punctaj suplimentar pentru activitatile din categorii apartinand industriilor creative, asa cum sunt mentionate in Strategia Orizont 2020;
– implementarea in aplicatia de inscriere a posibilitatii de descarcare a planului de afaceri trimis spre verificare in format *.pdf, imediat dupa trimitere;
– simplificarea modalitatii de completare in aplicatie a fluxului de numerar previzionat;
– implementarea programului prin agentie de implementare / institutie de credit partenera;
– acceptarea ONG-urilor ca furnizori eligibili de consultanta.

4. Programul Comert.
Prin acest program,  firmele mici si mijlocii din Romania pot obtine de la stat finantari nerambursabile de pana la 135.000 de lei (aproape 30.000 de euro, la cursul actual).

Comitetul consultativ a adoptat o propunere privind reformularea legaturii activelor achizitionate cu activitatea pe care aplica in sensul inserarii cheltuielilor comune domeniilor de activitate.

5. Programul SRL-D. 
Prin acest program debutantii in afaceri vor putea primi pana la 10.000 de euro de la stat pentru deschierea unei microintreprinderi.

De mentionat ca Programul SRL-D 2016 nu a fost lansat nici in dezbatere publica momentan, dar are alocat un buget de 22,7 milioane lei in anul 2016, prin bugetul de stat.

Comitetul consultativ a adoptat o propunere care priveste implementarea programului SRL-D prin agentie de implementare sau prin institutie de credit partenera.

Potrivit Consiliului, in cadrul reuniunii de saptamana trecuta s-a discutat forma de implementare a programului in vederea realizarii proiectului de procedura de implementare, a modificarii de acte normative necesare lansarii programului urmand, dupa aceasta etapa si cele impuse de legislatie, sa fie afisate in dezbatere publica variantele propuse a fi dezbatute cu CCDIMM in functie de capacitatea ramasa de implementare a Oficiilor si a directiei de specialitate in urma celor 6 reorganizari in ultimii 4 ani.

6. Proiectul Programului pentru organizarea Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii – TIMM 2016

A fost votat in forma actuala a proiectului cu posibilitatea transmiterii de noi cheltuieli eligibile ce pot aduce plus-valoare IMM-urilor, de catre toti membrii invitati.

Aceste programe, cu exceptia SRL-D, au fost publicate pe site-ul Directiei Politici Antreprenoriale, aippimm.ro.

Mai mult, pe startupcafe.ro, 25.01.2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply