După 20 de ani…, ACASĂ! Interviu cu actorul Mircea Tudosă

2
1315

mircea_tudosa_actor - Copy

      Stimați prieteni, avem marea bucurie de a publica un prim interviu cu actorul Mircea Tudosă, originar din Mangalia, reîntors de curând ACASĂ, după douăzeci de ani, dintre care zece, petrecuți printre oltenii din Bănie.
      MangaliaNews.ro: Bine ai venit acasă, Mircea Tudosă. Te întrebăm direct: Ce mai faci? De unde pasiunea pentru actorie? Cum a început totul? Cum “fu” în Bănie, ce roluri ai interpretat pe scena Teatrului Național din Craiova? Cam multe întrebări dintr-o dată, dar te lăsăm să răspunzi la toate, cu harul tău actoricesc. Începe!
      Mircea TUDOSĂ: În urmă cu douăzeci de ani, am început drumul meu spre marea artă. Un amic al meu îmi spusese că la Fundația pentru tineret din Mangalia este un cenaclul literar numit Carmen Maris, condus de poeta Emilia Dabu. Am avut curiozitatea să o cunosc pe această doamnă și să văd dacă eu sunt în stare să recit o poezie în fața unui public. Așa a început drumul meu în ceea ce aveam să realizez mai târziu că e vocația mea în viață – actoria.
      Șederea mea la cenaclul Carmen Maris a fost una relativ scurtă (între 1995 și 1997), dar suficientă pentru a-mi da seama că sunt îndrăgostit iremediabil de această meserie. Pe atunci nu știam cât de lung și anevoios e drumul. Nu știam nici motivul real al îndrăgostirii mele. Aveam să îl aflu în primul an de facultate.
      Să mă explic nițel! Sunt un dobrogean născut dintr-un tată moldovean și o mamă cu origini grecești. Sunt un mangaliot mândru de orașul în care s-a născut. La facultate, la primul curs despre Istoria teatrului românesc, primul lucru pe care ni l-a spus doamna profesoară Constanța Călinescu a fost că primele manifestări de artă teatrală din România au avut loc la Histria, Callatis și Tomis. Iată motivul îndrăgostirii mele de actorie. Mândria că aparțin unui loc binecuvântat de Dumnezeu, un loc în care arta a fost, la un moment dat, unul dintre motivele importante ale evoluției acestui neam. Această mândrie mi-a dat putere să trec peste toate greutățile pe care le-am avut de-a lungul timpului.
      În 1999, am fost admis la Facultatea de Arte, secția Actorie, din cadrul Universității Ovidius din Constanța. I-am avut profesori la clasă pe Vasile Cojocaru (recunoscut de critica de specialitate ca fiind cel mai mare actor dobrogean din toate timpurile) și pe Radu Niculescu. De asemenea am avut ca profesori pe actrița Diana Cheregi, compozitorul Dumitru Lupu, jurnalista Aurelia Lăpușan și teatrologul Constanța Călinescu. Au fost patru ani de facultate minunați în care am învățat multe despre Arta actorului, Arta vorbirii, Arta mișcării scenice și despre Istoria teatrului românesc și universal.
      Am absovit facultatea în anul 2003. Am vrut să rămân acasă, ca să îmi fac meseria aici, însă din păcate nu am putut face asta. La Constanța, era un primar care a luat decizia să distrugă toate instituțiile de artă dobrogene, iar la Mangalia nu exista o instituție teatrală profesionistă de stat. De aceea, am luat decizia să părăsesc Dobrogea și să îmi fac meseria unde se va putea în țara asta.
      Așa am ajuns să dau concurs la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, concurs pe care l-am luat cu brio. Am lucrat la teatrul craiovean timp de zece ani. Am avut plăcerea și bucuria să lucrez cu  actori mari precum Valer Dellakeza, Ilie Gheorghe, Mirela Cioabă și regizori mari precum Silviu Purcărete, Alexa Visarion, Mircea Danieluc, Cornel Todea, Laszlo Bocsardi,  Peter Schneider (regizorul american care a reînviat Compania Disney după moartea creatorului ei). În paralel am lucrat la două filme: Die Deutschen – Barbarossa und der Löwe, regia Cristian TWENTE (2008) pentru postul german de televiziune ZDF și DORA, regia Delia Antal (2014) pentru cinema.
      MangaliaNews.ro: Ai revenit ACASĂ, la Mangalia, cum spui tu, cu atâta dor de mare și de orașul tău natal… Spune-ne, ce vrei să faci, ce proiecte culturale ai?
      Mircea Tudosă: Anul trecut am luat decizia să mă întorc acasă, având dorința să împlinesc un vis mai vechi al meu, înființarea unui Teatru profesionist la Mangalia. Știu că nu sunt singurul actor mangaliot profesionist. La Craiova, a rămas Ștefan Cepoi, tot din Mangalia, iar în trupa domnului Dan Puric, la București, este Amelia Stuparu, fiica doamnei Aura Mircea. Dacă măcar unul din noi va lupta, alături de oamenii inimoși din Mangalia, dintre care îl amintesc pe domnul profesor Traian Lupu, pasionat îndrumător de artă, atunci avem o șansă reală de a reda, prin teatru, acestui oraș și istoriei sale demnitatea de altădată. Îmi veți spune că așa ceva e imposibil!
      Eu o să vă răspund că vă înșelați și o să vă povestesc o mică întâmplare din istoria zbuciumată a Teatrului Național Craiova. Acesta a fost înființat în anul 1850. În anul 1937, în urma unor întâmplari nefericite, a fost nevoit să coboare ultima cortină. Cel puțin așa au crezut atunci foarte mulți oameni. În 1942, în plin război mondial, un grup de oameni pasionați de teatru, avându-l în frunte pe Gheorghe Boțoiu, după foarte multe insistențe, au reușit să convingă conducerea țării de atunci să reînființeze teatrul craiovean. Acești oameni au luptat și au câștigat! Dacă ei au putut să redea Băniei un teatru, pornind de la zero, atunci noi de ce nu am putea să facem asta, aici, în Mangalia?  
      Pe lângă acest proiect, îmi doresc să fac și alte proiecte culturale în Mangalia, din care amintesc doar câteva: susținerea unor cursuri de Arta actorului, pe care le voi începe în luna ianuarie a anului viitor, la Școala gimnazială nr.5 Gala Galaction” din Mangalia, a cărei directoare, doamna prof. Adriana Popescu a fost încântată de propunere, ca de altfel și domnul Dorel Toma, președintele Asociației de părinți „Gala Galaction”.
      Tot împreună cu profesorul Traian Lupu, am discutat recent și cu domnul Remus Becheru, actualul președinte al Clubului Rotary Mangalia despre un posibil proiect teatral ce poate fi realizat în colaborare. Dorim să punem în scenă un spectacol gen One Man Show, despre care vom vorbi mai multe la timpul potrivit.
      Doresc, de asemenea, să mă implic și mă voi implica în organizarea unor festivaluri de teatru la Mangalia, la care să vină trupe din țară și străinătate, precum și înființarea în viitor și a altor instituții de artă (o filarmonică și o Operă, de ce nu?).
      Cel mai mare și mai ambițios proiect pe care îl văd realizabil în câțiva ani, este candidatura orașului Mangalia la titlul de Capitală culturală europeană!
      Știu că toate acestea costă mult, dar se pot face, inclusiv cu fonduri europene și, gândiți-vă cât de mult ar avea de câștigat orașul nostru, din punct de vedere turistic și economic! În acest sens, avem ca exemplu orașul Sibiu, care a avut enorm de câștigat, în țară și în străinătate, după ce a fost, timp de un an de zile, capitală culturală europeană.
      La întoarcerea mea acasă, am avut bucuria să-l cunosc pe domnul profesor Traian Lupu, care luptă de ani de zile să împlinească asemenea vise precum și alte proiecte pentru Mangalia. De aceea, am speranța că alături de dumnealui, de doamna Aura Mircea și de alți oameni pasionați care ni se vor alătura, vom pune Mangalia pe harta culturală a lumii!
      La finalul acestui interviu, folosesc acest prilej pentru a adresa calde salutări tuturor prietenilor mei din Mangalia și de pretutindeni, iar pentru cititorii ziarului online MangaliaNews.ro, numai gânduri bune, însoțite de urări de sănătate, bucurii, multă căldură sufletească, cu ocazia Sfintelor Sărbători de iarnă! LA MULTI ANI!
      Mulțumim, Mircea, pentru aceste gânduri frumoase și-ți dorim, ne dorim, de fapt, să se împlinească măcar o parte dintre ele, pentru noi, pentru Mangalia! Mult succes în tot ce vei face aici, ACASĂ!

      Mai multe despre actorul Mircea Tudosă puteți citi în episodul CINEMATOGRAFIE, TEATRU, ACTORI, ACTRIȚE, al serialului MANGALIA 20, dedicat împlinirii, anul acesta, a 20 de ani de la declararea municipiului Mangalia.

MangaliaNews.ro, 4 decembrie 2015.




piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


2 COMENTARII

  1. E o veste minunata doar pe jumate .De ce se fac cursuri doar pentru scoala nr 5 ?Normal si corect ar fi sa participe copii de la toate scolile din oras .Parerea mea.

    • Este un inceput de bun augur. Important este ca se fac aceste cursuri și in Mangalia! Actorul Mircea Tudosă așteaptă solicitări și de la alte școli generale și licee din oraș.

Leave a Reply