Are o meserie pe care puţini o aleg în România şi recunoaşte că are parte de „multe mizerii”…

0
775

…După 20 de ani, are însă un motiv să fie fericit!

GANDUL: Sorin Marcel Colesniuc este specialist în istorie şi arheologie, de numele său fiind legate cele mai importante realizări ale Muzeului Callatis din Mangalia din ultimii ani. A cutreierat şantierele arheologice ale ţării atât în perioada facultăţii, cât şi după aceea şi a promovat patrimoniul arheologic din zona Mangalia.

sorincolesniuc

A fost cel care şi-a propus şi a reuşit să readucă în România singurul papirus descoperit pe aceste meleaguri, care se afla la Moscova. Se consideră un om fericit, împlinit şi crede că fericirea trebuie să o construieşti pas cu pas şi că nu poţi fi fericit, dacă faci rău altora.
Sorin Marcel Colesniuc a început să fie pasionat de arheologie încă din facultate, atunci când a mers pe şantierele arheologice din Transilvania.
“Pasiunea pentru arheologie a apărut încă din primul an de facultate, când am ajuns pe şantierele arheologice din Ardeal, unde responsabil de şantier era profesorul universitar doctor Gheorghe Lazarovici, pe atunci director al Muzeului Naţional al Transilvaniei. Este un om extraordinar, din toate punctele de vedere, motiv pentru care, după două decenii şi jumătate, continuu să merg pe şantierele arheologice unde domnia sa este coordonator. Ultima dată am participat în vara acestui an, la cercetările arheologice din Cheile Turzii. Cu toate acestea, pe vremea când eram student, mi-am propus ca cercetările arheologice să rămână doar o pasiune. Atunci nu-mi doream să-mi fac o meserie din arheologie, motiv pentru care m-am înscris la Secţia de Istorie modernă şi contemporană, mi-am susţinut licenţa pe o temă legată de istoria contemporană, apoi am urmat studii aprofundate tot pe istorie contemporană”, povesteşte Sorin Marcel Colesniuc.
După ce a terminat facultatea, a lucrat o scurtă perioadă în presa locală, iar în 1998 a ajuns la Muzeul de Arheologie “Callatis” din Mangalia.
“După terminarea facultăţii, am lucrat în mass-media, dar soarta m-a condus, în anul 1998, la Muzeul de Arheologie «Callatis» Mangalia. Şi nu regret absolut deloc! Aici am realizat cercetări arheologice pe perioada clasică (greco-romană) şi neolitic (Cultura Hamangia), dar am continuat să particip la cercetări şi pe şantierele arheologice neolitice din Ardeal”, explică Sorin Marcel Colesniuc.
La Muzeul “Callatis”, s-a ocupat de multe proiecte culturale, printre care sesiuni ştiinţifice, colocvii, simpozioane, lecţii deschise de istorie, expoziţii temporare.
De asemenea, printre cele mai importante lucruri pe care le-a realizat se află promovarea muzeului şi a patrimoniul arheologic din zona respectivă, inclusiv ultimele descoperiri arheologice şi demonstrarea existenţei unei noi civilizaţii neolitice în spaţiul transilvănean – Cultura Zau, în teza sa de doctorat.

sorincolesniuc2

Sorin Marcel Colesniuc consideră însă că realizarea profesională cea mai importantă până în prezent o constituie readucerea în ţară a singurului papirus descoperit pe aceste meleaguri.
“De departe, cea mai importantă realizare în plan profesional o reprezintă regăsirea şi readucerea în ţară, după 52 de ani, a singurului papirus antic descoperit pe teritoriul României. Acest papirus a fost descoperit în anul 1959, la Mangalia şi, pentru că în România nu existau condiţii pentru conservare, a fost trimis la Moscova. Timp de peste jumătate de secol, oamenii de ştiinţă din România nu au mai ştiut absolut nimic despre acest papirus. În anul 2009, când am devenit directorul Muzeului de Arheologie «Callatis» Mangalia, mi-am propus să regăsesc acest papirus şi să-l readuc la Mangalia. Împreună cu domnul doctor Ion Pâslaru am reuşit să-l readucem, în august 2011, iar Muzeul «Callatis» deţine, în prezent, singurul papirus antic descoperit pe teritoriul ţării noastre”, susţine Sorin Marcel Colesniuc.
Totuşi, el este nemulţumit de faptul că multe proiecte legate de muzeu nu au mai putut fi duse la îndeplinire după ce, în urmă cu doi ani, acesta a fost transformat într-o secţie a Complexului Cultural Mangalia.
“În plan profesional, aveam mai multe proiecte legate de Muzeul de Arheologie «Callatis» Mangalia şi patrimoniul arheologic callatian, dar muzeul a fost desfiinţat în aprilie 2013 şi transformat într-o secţie a Complexului Cultural din Mangalia. Astfel, proiectele mele de cercetare, punere în valoare şi promovare a patrimoniului callatian au fost date uitării”, spune Colesniuc.

Sorin Marcel Colesniuc se consideră însă un om fericit.

“Într-adevăr, mă consider un om fericit, iar fericirea mea este alcătuită dintr-o multitudine de mulţumiri sufleteşti, atât în plan personal, cât şi în plan profesional”, explică el.

Continuarea articolului, AICI. 04.12.2015.


 


piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply