MISIUNEA PLUTO

0
735

IERTARE, PLUTO!

misiuneaPluto

A fost odată ca niciodată, undeva foarte, foarte departe în galaxia noastră, o mică planetă numită Pluto. Ea a trăit în armonie cu celelalte opt planete… până în 2006. Acel an fatal… când astronomii au atacat. Verbal, bineînțeles. Pluto a devenit o fostă planetă. Ei i-au smuls titlul, l-au redus pe Pluto la un pitic (se pare că, totuși, mărimea contează) și nimeni nu a putut face nimic. Curând, totul s-a schimbat – Wikipedia, manualele, peste tot s-a proclamat că numărul planetelor din sistemul nostru solar a coborât de la nouă la opt. Noua generație de copii a învățat în școală să enumere opt planete și spuneau ”Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun”. Și era perfect normal pentru ei. În schimb, mai multe generații anterioare își scuturau dezaprobator capul și le aminteau micilor prăpădiți că ”pe când eram de vârsta ta, Pluto era încă o planetă”. Unii dintre ei refuzau, pur și simplu, să accepte noul adevăr. ”Pluto este încă o planetă”.
Dar… cum rămâne cu sărmanul Pluto cel mic? Cum s-a simțit el? Poate a fost furios, poate chiar dezamăgit… Deși, după câte se pare, nu a existat vreo reacție din partea lui… Nu, Pluto, numit după zeul roman al Lumii de Dincolo, a așteptat răbdător – așa cum Moartea așteaptă momentul potrivit pentru a lovi – și a spus: ”Își vor da ei seama ce greșeală au făcut. Nici nu știu ce au făcut.” Poate.
Se pare că nu am dezlănțuit furia tărâmului întunecat. (Sau poate am făcut-o, însă nici nu ne-am dat seama.) Și poate este timpul pentru marea revenire a lui Pluto. Până la urmă, s-au făcut suficiente descoperiri noi pentru a-i putea reda titlul de planetă…
Să facem o mică recapitulare: Eris, o planetă pitică ce se află chiar mai departe decât Pluto, a fost considerată mai mare decât se pare că este. Nu este sigur, dar, datorită cercetărilor conduse de Emmanuel Lellouch de la Observatorul din Paris, Pluto pare să fi câștigat această rundă. Adevărul este că a existat multă îndoială în privința mărimii lui Pluto. Când a fost descoperită inițial, s-a crezut că este mai mare decât Mercur și, posibil, chiar mai mare decât Pământul! Observația nr. 2: Pluto are o atmosferă! Aceeași cercetare a descoperit metan în aerul de pe Pluto. Există și speculații cu privire la un posibil ocean ascuns sub suprafața lui Pluto și poate chiar și criovulcani și gheizere.
Și observația nr. 3: se știe că Pluto are cel puțin cinci luni. Ultima dintre ele, Styx, a fost descoperită în 2012. Charon, cea mai mare lună a sa, are aproape jumătate din dimensiunea lui Pluto, iar uneori sunt văzuți împreună ca un sistem binar, deoarece orbitează în jurul unui centru de masă comun, aflat între ei.
Iar, astăzi, s-ar putea să ne aflăm un pic mai aproape de țelul nostru, de a explora Noi Orizonturi. Da, acesta este și numele sondei spațiale a NASA, trimise spre Pluto în 2006. Pe 14 iulie, sonda New Horizons va ajunge, în sfârșit, la destinație.

Mai mult, pe http://m.natgeotv.com/ro/misiunea-pluto/iertare-pluto. 14.07.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply