Cine ţine pe loc turismul cultural şi istoric din judetul Constanta

0
733
Despre turismul cultural şi istoric din judetul Constanta:

turismulcultural

Specialiştii aşteaptă colaboratorii şi operatorii din turism, iar autorităţile locale lasă totul pe seama istoricilor şi hotelierilor.

Zona litoralului este plină de vestigii istorice şi culturale. Cu toate acestea, turismul cultural este aproape inexistent. Numai o mică parte din turiştii care ajung la malul mării, fie ei străini sau români, vizitează muzeele şi siturile arheologice, fac cunoştinţă cu istoria şi cu tradiţiile locului.

Aşa se face că obiectivele turistice sunt aproape părăsite, deşi turiştii se plâng că nu au ce face şi ce vedea atunci când nu este vreme de plajă. De fapt, ei nici măcar nu sunt îndrumaţi să viziteze altceva, nu primesc alternative de petrecere a timpului liber. Potenţialul de turism cultural este imens în zona litoralului şi a Dobrogei, dar nu îl exploatează aproape nimeni. Reprezentanţii instituţiilor de cultură spun că ei fac eforturi, dar nu sunt sprijiniţi de autorităţile locale şi nici de operatorii din turism, în timp ce agenţii economici spun că muzeele ar trebui să vină cu oferte şi propuneri care să atragă turiştii către astfel de activităţi.

„Noi avem câteva colaborări cu tour-operatori mari, care s-au implementat în ultimii ani şi care ne aduc turişti străini de pe vasele de croazieră care ajung în Portul Constanţa. Pentru obiectivele şi siturile arheologice pe care noi le propunem spre vizitare, putem ajuta cu materiale informative, dar tour-operatorii trebuie să vină către noi şi să încheie colaborări şi protocoale, astfel încât să ne aducă turişti şi să le ofere lucruri interesante de văzut. Noi suntem doar o mână de muzeografi, nu putem să mergem din hotel în hotel”, a declarat Delia Cornea, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). Potrivit acesteia, MINAC are mai multe proiecte de promovare a patrimoniului cultural şi istoric, în care propune mai multe trasee şi circuite turistice atractive. De asemenea, se pregăteşte reconstituirea traseelor foştilor negustori de la Marea Neagră. Reprezentanţii hotelierilor spun, însă, că „un pliant nu rezolvă problema promovării” şi că au nevoie de oferte, pentru a le propune turiştilor pachete.

Parc arheologic subacvatic, la Mangalia

Dacă la muzeul din Constanţa, turiştii străini mai ajung din când în când, la Mangalia aceştia sunt piese rare. „Am încercat colaborări cu agenţiile de turism care organizează circuite pentru turiştii din croaziere, să includă în circuite şi Muzeul Callatis din Mangalia, dar ni s-a spus că este departe şi nu se pot pierde două ore pe drum. Ideal ar fi ca aceste vase să acosteze în Portul turistic Mangalia, dar nu ştiu dacă este posibil din punct de vedere tehnic”, a precizat Sorin Colesniuc, cercetător la Muzeul Callatis Mangalia.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Acesta speră ca, în perioada următoare, să obţină fonduri europene şi susţinerea autorităţilor locale pentru înfiinţarea unui parc arheologic subacvatic în Marea Neagră, în zona unde se află scufundat fostul Port Callatis. „Mai mult de 80 la sută din port se află sub apa mării, au fost descoperite amenajări portuare, diferite obiecte, care vor putea fi vizionate prin scufundări, cu ajutorul unor submarine mici, de două persoane, sau cu costum de scafandru. Am vorbit cu reprezentanţii autorităţilor locale şi sperăm să obţinem finanţarea şi să demarăm acest proiect”, a mai spus Sorin Colesniuc.

Mai mult, în cugetliber.ro, Joi, 7 mai 2015.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply