Sfatul medicului veterinar: Afecţiuni ce se transmit de la animale la om

0
845
Sfatul medicului veterinar: Astăzi, despre afecţiunile ce se transmit de la animale la om.

áfectiuni-zoonoze-de-la-animale-la-om

Zoonozele, un complex de boli pe care le putem dobândi de la celelalte vieţuitoare.

Animalele sunt din ce în ce mai aproape de noi. Relaţia aceasta este una frumoasă, însă poate fi umbrită uneori, atunci când aceste vieţuitoare nu sunt supuse unui control medical periodic. Astfel de afecţiuni ce traversează barierele de specie poartă denumirea de zoonoze. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a spus care sunt cel mai des întâlnite dintre acestea.

Rabia (turbarea)

– este o boală virală, mortală, cu răspândire pe toate continentele, transmisă prin muşcătură de carnivore sălbatice sau domestice, mustelide ori lilieci hematofagi. Prevenirea se realizează prin vaccinarea carnivorelor domestice şi evitarea contactului cu acelea sălbatice.

Bruceloza

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

– afectează în special organele genitale, determinând avortul la femela gestantă şi inflamaţii ale organelor genitale. Transmiterea se realizează prin contactul direct cu animalul bolnav şi secreţiile şi excreţiile acestuia. Prevenirea se realizează prin evitarea contactului, în special cu femelele ce au avortat sau au probleme în decursul gestaţiei.

Leptospiroza
– afecţiune transmisă prin intermediul apei sau hranei contaminate, secreţii şi excreţii ale animalelor bolnave. Produce febră, insuficienţă renală, hepatică şi meningită. Prevenirea se realizează prin vaccinare, evitarea contactului cu animalele bolnave sau a surselor de apă nepotabile.

Clamidioza
– este transmisă prin aerosoli proveniţi de la animale bolnave, reprezentate în special de păsările de colivie. Evoluează mai ales la nivel respirator, în formele grave, cu pneumonie.

Salmoneloză
– afectează primar sistemul gastrointestinal. Se transmite pe cale digestivă şi poate fi prevenită prin reguli stricte de igienă şi tratarea animalelor bolnave, ce pot fi şi purtători, dar care nu manifestă semne de boală.

Dermatofitoze
– afecţiuni transmisibile, cu evoluţie cutanată, produse de ciuperci microscopice din genul Microsporum sau Tricophyton. Produc depilare, prurit, eritem, crustizare şi pseudotundere. Prevenirea se realizează prin tratarea animalelor bolnave şi evitarea contactului cu acestea.

Babesioza
– parazitoză a sângelui transmisă de căpuşe. Dacă nu este tratată, poate duce la moarte. Evoluează cu icter, febră, anemie şi hemoglobinurie. Prevenirea se realizează prin tratamente periodice antiparazitare extern la animale, evitarea contactului omului cu căpuşele.

Leishmanioza
– boală transmisă prin muşcătura ţânţarilor şi a puricilor ce au parazitat animalele bolnave. Afecţiune gravă, ce evoluează cu febră şi pancitopenie. Prevenţia se realizează prin deparazitarea externă temeinică a animalelor.

Giardioza
– parazitoză transmisă pe cale fecalo-orală, mai gravă în special la copii, la care evoluează cu enterită. Prevenirea se realizează prin reguli stricte de igienă, tratarea animalelor bolnave şi chiar vaccinarea acestora.

Toxoplasmoza (Toxoplasma gondii)
– parazitoză ce are ca principal rezervor felinele. Se transmite pe cale digestivă, producând în cele mai grave cazuri avort spontan la femele şi afecţiuni oculare. Prevenirea se realizează prin tratarea animalelor bolnave, reguli de igienă stricte şi restricţionarea contactului dintre feline şi femela gravidă.

Citiți mai mult AICI. 30.04.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply