Cum a reuşit un patron amendat cu 8.000 de lei de ANAF să-i întoarcă pe judecători împotriva inspectorilor de la Fisc

0
792

„Cazul e un precedent important”!

Firma amendată de ANAF

O amendă ANAF de 8.000 de lei a fost anulată de instanţele din Cluj pe motiv că firma se află la prima abatere şi că măsura ar falimenta societatea comercială. Avocatul care a câştigat procesul explică pentru „Adevărul“ de ce instanţa a considerat că inspectorii au exagerat cu amenda.

Amenzile date şi măsurile de suspendare a activităţii luate de inspectorii ANAF pentru sume derizorii, cum ar fi 3 lei sau 5 lei, găsite neînregistrate în evidenţele firmelor au creat un scandal care a dus la modificarea legii. Noile prevederi arată că activitatea unei firme va fi suspendată de ANAF doar dacă diferenţa de bani găsită în plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocată în aceeaşi zi dacă este achitată o amendă reprezentând de zece ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate. Aceste măsuri nu asigură însă o totală protecţie împotriva eventualelor abuzuri ale inspectorilor.

Măsurile ANAF pot fi contestate în instanţă şi, în funcţie de circumstanţele fiecărui caz, acestea pot fi anulate. Instanţele din Cluj au anulat o amendă ANAF de 8.000 de lei  pe motiv că ar conduce la falimentul unei firme.

„Dată fiind modalitatea de comitere a faptei, faptul că societatea petentă se află la prima abatere de acest tip precum şi faptul că petentei i s-a aplicat sancţiunea principală a amenzii într-un cuantum ridicat respectiv 8.000 lei, iar o astfel de amendă va conduce cel mai probabil la intrarea în insolvenţă a societăţii, instanţa o va înlocui cu sancţiunea avertismentului“ .

Motivarea Judecătoriei Cluj  

Ce au spus judecătorii  

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citeste mai mult: adev.ro/nnkth4

Joi, 30.04.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply