Programul CJC “Consumăm produse româneşti”. Legume ca de la bunica, pentru nevoiași!

0
726

solarii-cjc

Aproape 300 de kg de legume provenite din solariile oferite gratuit de Consiliul Judeţean Constanţa au ajuns, ieri, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială de la Negru Vodă, aparţinând DGASPC.

RECOLTĂ

Programul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), unic la nivel naţional, „Consumăm produse româneşti“, se dovedeşte a fi de real succes, în condițiile în care peste 1.000 de gospodari din mediul rural au primit, gratuit, solarii în care cultivă legume.

Prima recoltă din acest an din solariile CJC a fost strânsă, vineri, de gospodarii din comuna Chirnogeni.

Aproximativ 30 de familii au donat 15% din cultura lor pentru ajutorarea unor persoane nevoiaşe. În total, „livrarea“ s-a ridicat la aproape 300 de kilograme de legume: 30 de kilograme de roşii, 30 de kg de castraveţi, 30 de kg de vinete, 50 de kg de ceapă, 25 de kg de ardei gras, cinci kg de ardei iute, 70 kg de cartofi, 30 de kg de varză şi câte trei kg de mărar, pătrunjel şi leuştean. „Sunt legume ecologice şi sănătoase, pe care românii le pot consuma cu încredere. Acest tip de produse ajunge pe mesele tuturor dobrogenilor, care nu mai sunt nevoiţi să cumpere produse din import, care, de cele mai multe ori, nu au niciun gust”, a spus primarul din Chirnogeni, Gheoghe Manta.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

DONAȚIE

De produsele tradiţionale româneşti din Chirnogeni s-au bucurat persoanele instituţionalizate în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială de la Negru Vodă, care aparține de Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța. „Legumele proaspete aduse de CJC reprezintă un supliment de vitamine ce va intra în hrana asistaților social. Având în vedere că noi gătim pentru 220 de persoane, apreciez că aceste legume ne vor ajunge aproape o lună. Ajutorul este imens”, a punctat şeful Centrului de la Negru Vodă, Mariana-Alina Ionescu. La rândul său, directorul DGASPC, Petre Dinică, a declarat că toate persoanele instituționalizate în centrele Direcției, indiferent că vorbim de adulți sau copii, beneficiază de legumele crescute în serele donate de CJC. ”Suma destinată asigurării celor trei mese pe zi pentru asistaţii din centrele noastre este de 8,3 lei. În aceste condiții, orice sponsorizare sau donație vine în completarea acestei norme de hrană”, a punctat Dinică.

UTIL

Unul dintre cetățenii din Chirnogeni care au apelat la programul CJC este şi Mariana Tifu, care a spus că legumele crescute în solarii au un gust extraordinar de bun. ”Noi cultivăm legumele în general pentru consumul propriu, dar o parte o donăm săracilor, fie că vorbim de pensionari, bolnavi sau copii fără părinți. Pentru noi este o misiune frumoasă și ne simțim foarte bine atunci când ne putem ajuta semenii”, a spus Mariana Tifu. Ea a adăugat că solarul CJC este extrem de util, mai ales în această perioadă, când, din cauza inundațiilor, toate culturile din grădină au fost compromise. Femeia a adăugat că răsadurile, oferite gratuit de CJC, sunt de bună calitate, iar legumele au mirosul și gustul de odinioară al produselor românești. „Programul CJC este util pentru noi, micii producători, pentru că legumele din solarii cresc mari, frumoase şi nu sunt modificate genetic”, a conchis Mariana Tif.

1500 DE SOLARII ÎN JUDEŢ 

Continuarea articolului și Galeria Foto, în telegrafonline.ro, Sâmbătă, 9 august 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply