Dificultăţi la începutul noului an şcolar, în instituţiile de învăţământ din Mangalia

0
549

Joi, 12 septembrie, în sala de şedinţe a Primăriei Mangalia, edilul municipiului, Cristian Radu şi administratorul public, Romulus Dumitrana s-au întâlnit cu directorii tuturor instituţiilor de învăţământ din oraş. Dialogul a reprezentat un prilej pentru manageri să prezinte autorităţilor publice locale problemele pe care nu au reuşit să le rezolve în timpul vacanţei de vară.

Discuţiile purtate au scos la iveală numeroase neajunsuri ale instituţiilor de învăţământ, care dacă nu vor fi remediate în următoarele zile, ar putea influenţa, negativ, procesul educaţional, având în vedere că luni, 16 septembrie, elevii vor reveni la cursuri.

Primarul Mangaliei, Cristian Radu le-a cerut directorilor să expună problemele urgente, ce nu suportă amânare, deoarece fondurile sunt limitate. În acelaşi timp, le-a spus managerilor de şcoli şi licee că au şi obligaţia de a găsi soluţii proprii pentru anumite situaţii neplăcute, cum ar fi apelarea la anumiţi sponsori, hotelieri etc ai căror copii învaţă în acele unităţi. Astfel, sprijinul ar consta în oferirea unor sume de bani sau donarea unor bunuri, fie că este vorba despre mobilier, plite pentru bucătărie, televizoare etc pe care, oricum şi le înlocuiesc din unităţile pe care le deţin, de exemplu, în cazul proprietarilor de terase şi hoteluri.

Aşa se face că neplăcerile unor directori sunt pe cât de vechi, pe atât de grave, un exemplu fiind inexistenţa cadrelor medicale din şcoli, grădiniţe şi licee.

„Nu de puţine ori, am cumpărat din propriul buzunar medicamente pentru febră şi sirop de tuse, când elevii, aflaţi la ore, se simţeau foarte rău”, s-a plâns directoarea unui liceu din oraş.

La Grădiniţa nr. 3, cele care dau foarte mult de furcă sunt garajele lipite de clădire, care găzduiesc nu doar autoturisme, ci şi găini, raţe, mizeria şi mirosul fiind insuportabile. „Am fost vizitaţi de şobolani şi dihori, care riscau să ajungă până în sălile de curs. De asemenea, gardul stă să cadă, iar conducta de apă rece este fisurată şi va ceda în curând”, s-a plâns directoarea educ. Mirela Ion.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Şcoala nr. 5 se confruntă cu lipsa spaţiului, directoarea, prof. Adriana Popescu adresând Primăriei două propuneri. „Pe de o parte, există o clădire veche, de patrimoniu, ce a fost revendicată şi în cazul căreia aş dori o lămurire a situaţiei, deoarece proprietarul nu ne-a mai contactat de mult. Ornamentele clădirii cad, existând riscul de a lovi pe cineva, însă nu putem face reparaţii. Dacă ar reveni şcolii, am putea amenaja două săli de clasă. Pe de altă parte, am depus la Urbanism un proiect de mansardare pentru care am obţinut toate avizele necesare”.

Leagănele şi balansoarele şubrede pun în pericol viaţa celor mici 

Conducerea Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” a reclamat prezenţa unei haite de 20 de câini comunitari ce-şi fac veacul lângă ghenele din apropiere, care atacă elevii şi profesorii ce se îndreaptă către cursuri.

O problemă la fel de serioasă este cea a gradului avansat de degradare a locurilor de joacă, un caz special fiind cel de la Grădiniţa nr. 2 pe care conducerea vrea să-l îngrădească pentru a nu mai fi folosit până la o reparaţie totală, de teamă ca cei mici să nu cadă sau să sufere leziuni grave.

În privinţa câinilor comunitari, edilul ne-a asigurat că problema va fi rezolvată în cel mult 6 luni. „Acum, ne ajută şi legea, dar, în acelaşi timp, ne încurcă cetăţenii care, paradoxal, doresc maidanezi pe străzile Mangaliei. Avem dovezi clare că în anumite cartiere, Rozelor, lângă hotelul Tosca, săptămânal, sunt aduşi câiini cu microbuzul. Numai de la Tosca am ridicat de trei ori câini comunitari, ca peste o săptămână să fie prezenţi alţii”, a spus primarul Cristian Radu.

O echipă a ADPP se va preocupa ca până luni să verifice, împreună cu o firmă specializată, dacă locurile de joacă sunt sigure sau prezintă riscuri de producere a unor accidente. „Faptul că ne-aţi comunicat toate aceste aspecte, reprezintă un pas important în soluţionarea lor. Echipa Goldterm va executa, gratuit, toate reparaţiile ce se impun în şcoli, deoarece, curând, va trebui să furnizăm agent termic.

Vom face demersuri până la minister pentru deblocarea angajărilor, astfel ca în cabinetele medicale din şcoli să existe asistente şi chiar medici. La fel, vom face în cazul asigurării pazei unităţilor de învăţământ pentru care Primăria achită, anual, peste un milion de lei noi. Numai un liceu plăteşte, lunar, unei firme private 12.000 de lei, ceea ce este enorm. Angajarea unor paznici, precum şi asigurarea unui sistem performant de monitorizare, aşa cum există, în orice oraş civilizat, ar reduce, mult din costuri şi ar da randament sporit”, a mai precizat primarul Mangaliei.

Pentru perioada următoare, directorii vor avea ca misiuni prezentarea cazurilor de abandon şcolar în vederea stopării acestui fenomen frecvent la Mangalia, dar şi a situaţiei elevilor cu rezultate foarte bune la învăţătură şi olimpiade. „Trebuie promovate şi lucrurile bune, nu doar cele negative, iar Primăria îi va sprijini pe elevii cu rezultate deosebite. Anul viitor, elevii foarte buni vor fi trimişi în schimburi de experienţă în oraşele din străinătate cu care municipiul nostru este înfrăţit.

De asemenea, va continua proiectul privind asigurarea unor tabere pentru elevii silitori, cât şi a transportului gratuit pentru şcolari, profesori şi chiar pentru părinţi, acolo unde sunt situaţii delicate. Un proiect nou pe care îl am în vedere se referă la decontarea cheltuielior pentru studenţii din Mangalia care fac naveta la Constanţa. Sunt foarte multe lucruri de făcut, însă pentru că banii sunt insuficienţi, nu facem decât să cârpim. P

rimăria are în vedere toate neajunsurile din şcoli, însă şi managerii trebuie să comunice mai bine cu noi şi chiar să îmbunătăţească anumite aspecte prin soluţii proprii, în caz contrar vom fi toţi în impas”, a mai declarat primarul Cristian Radu.

editiadesud.ro, Joi, 12 sept.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply