Ce vor face primarii pentru dispariţia maidanezilor de pe străzi

0
525

farmec.ro
carturesti.ro%20

cristianradu10-1379014084.jpg

Camera Deputaţilor a adoptat, recent, legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân. Noul act normativ stabileşte un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să fie eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne această procedură.

Primarii se declară iubitori de animale şi susţin că le este greu pentru a adopta eutanasierea maidanezilor, însă vor recurge şi la această măsură în caz de nevoie, deoarece viaţa oamenilor este mult mai importantă decât cea a animalelor.

Chiar dacă deţine controlul asupra numărului de câini comunitari, administraţia publică din Cernavodă nu a rămas indiferentă în faţa tragediei de la Bucureşti, în urma căreia un băieţel de 4 ani şi-a pierdut viaţa în colţii animalelor străzii. Drept urmare, începând din această săptămână, la Cernavodă a demarat o amplă campanie de recenzare a câinilor cu stăpân din oraş.

O echipă de funcţionari publici va vizita fiecare curte pentru a prelua date ale deţinătorilor şi ale animalelor adăpostite. În urma obţinerii datelor, conform prevederilor HCL 203/2012, câinii maidanezi (comunitari) vor fi sterilizaţi, pentru prevenirea creşterii populaţiei acestora. De asemenea, vor fi aplicate amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei acelor deţinători care se opun sterilizării şi pun, din nou, animalele în libertate pe străzile oraşului.

„Scopul acţiunii este de prevenire a fenomenului de înmulţire a câinilor comunitari, dar şi de atenţionare pentru cetăţenii oraşului. Locuitorii sunt adesea responsabili pentru creşterea populaţiei canine de pe străzi, prin adăpostirea animalelor, iar apoi eliberarea lor din nou pe stradă. Colaborator în această acţiune este şi asociaţia «Save the Dogs and Other Animals», cu care Primăria Cernavodă deţine un parteneriat din anul 2002, pe vremea când tot eu eram primar.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La acea vreme, existau peste 4.000 de câini pe străzile oraşului, iar în prezent numărul lor a scăzut la 250. Rezultatul acesta a fost posibil datorită eforturilor celor două instituţii de a steriliza fiecare animal şi ulterior printr-un amplu proces de adopţie”, a spus primarul Gheorghe Hânsă.

Pentru a proteja sănătatea cetăţenilor, Primăria Cernavodă alocă organizaţiei, lunar, 100 de lei pentru fiecare câine, în vederea sterilizării şi vaccinării acestora.

Şi la Medgidia, primarul Marian Iordache încearcă să ţină situaţia sub control, în localitate fiind aproximativ 2.500 de câini.

„Începusem de mai mult timp un program de protecţie a animalelor, pentru a opri înmulţirea lor. Câinii sunt sterilizaţi şi microcipaţi, costurile fiind destul de ridicate. În continuare vom încerca să-i ţinem sub control, dar vom aplica şi noua lege. Îi vom ţine 14 zile şi dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, vom trece la eutanasierea lor”, a spus edilul din Medgidia.

„Doresc să vă informez că şi eu sunt un mare iubitor de animale, că am câini acasă, chiar şi câini comunitari, pe care îi îngrijesc, însă eu îmi asum acest lucru, nu dau drumul la câini pe stradă să muşte oamenii. Consider că ar fi normal ca toţi cei care sunt iubitori de animale să facă acelaşi lucru, nu să-i iubească doar din vorbe, să o demonstreze cu fapte. Dacă iubeşti aşa de mult un câine, ia-l acasă, îngrijeşte-l, nu-l lăsa liber pe stradă să atace copii. După părerea mea, noua lege trebuie aplicată ca şi ultimă soluţie, ca să aibă ca efect dispariţia câinilor fără stăpân de pe străzi, pentru că, până la urmă, viaţa copiilor noştri, a oamenilor în general, este mai importantă”, a spus primarul din Mangalia, Cristian Radu.

În Mangalia, costul pentru cazarea unui câine în adăpost este de 100 de lei pe lună, bani care, afirmă primarul, ar putea fi folosiţi pentru a combate abandonul şcolar sau pentru ajutorarea bătrânilor.

Carmen MOCANU, Cugetliber.ro, Vineri, 13 sept.2013.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply