Mincă: Mangalia va avea căldură la iarnă, intrăm în centrale, spargem lacăte, băgăm combustibil

0
925
Consiliul Local dă un purcoi de bani la rezilierea contractului cu firma de termoficare.

Mincă: Mangalia va avea căldură la iarnă, intrăm în centrale, spargem lacăte, băgăm combustibil

Consiliul Local Mangalia e bun de plată în cazul rezilierii contractului cu firma de termoficare Callatis Therm. După experienţa de iarna trecută, când mangalioţii au dârdâit de frig, administraţia locală a concluzionat că singura soluţie ca istoria să nu se mai repete este întreruperea contractului încheiat în 2001 şi valabil pe 25 de ani. De altfel, şi populaţia s-a exprimat tot în favoarea renunţării la Callatis Therm. Conform unei inventarieri prezentate la şedinţa de consiliu de vineri, societatea ar fi investit 50 de miliarde de lei vechi în centrale şi reţeaua de termoficare, bani pe care consiliul va trebui să-i achite odată cu preluarea respectivelor bunuri.

Aleşii locali au votat înfiinţarea unei comisii care să verifice inventarul, apoi derularea unei negocieri cu firma de termoficare, în speranţa diminuării sumei. De precizat că şi CL Mangalia are acţiuni în cadrul acestei firme. În locul Callatis Therm, ar urma ca furnizarea căldurii să fie făcută de o societate a municipalităţii, înfiinţată ca urmare a divizării parţiale a RA Gold. Gold Therm Sa urmează să fie înregistrată la Registrul Comerţului, spun consilierii locali, ei adăugând că, fără îndoială, în această iarnă va fi căldură şi apă caldă la discreţie în apartamentele mangalioţilor. Cu ce preţ? Nu se ştie.

Cât va fi gigacaloria? Nici asta nu au ştiut să spună aleşii locali, ei indicând faptul că primarul cunoaşte toate aceste detalii, el se ocupă. La fel, la întrebarea: ce specialişti negociază sau ce avocaţi vor reprezenta administraţia locală în relaţia cu Callatis Therm, dar nu numai, consilierii n-au putut oferi prea multe detalii.

Prin urmare, redăm doar câteva declaraţii ale acestora, începând cu revoluţionarul Ion Mincă: Mangalia va avea în această iarnă căldură. Dau eu asigurări cetăţenilor. Le duc eu căldura în case şi tot vor avea!. Referitor la relaţia şi negocierile cu Callatis Therm, Mincă a declarat că e dispus să joace dur: Spargem lacătele de la centrale, punem paznici şi băgăm combustibil, să fie căldură. Ce, credeţi că o să vedeţi vreun primar sau consilier arestat dacă procedăm aşa cu cei de la Callatis Therm. Nu îmi fac eu probleme, a spus Mincă. Cum Callatis Therm are de recuperat şi o altă sumă de bani în afară de cei 50 de miliarde aferente investiţiilor, şi anume preţul majorat la gigacalorie, Mincă a spus că detaliile le cunoaşte primarul.

În cazul majorării preţului la gigacalorie, facem precizarea că este vorba despre procese câştigate în instanţă de Callatis Therm şi nepuse în aplicare până acum. Există un consilier care a ştiut să ne explice cum stau lucrurile în această privinţă şi anume Paul Foleanu, el declarând că majorarea gigacaloriei nu va afecta populaţia şi că banii îi va plăti Consiliul Local. Se va face calculul la preţul majorat, există procese câştigate de Callatis Therm. Majorarea nu a fost pusă în aplicare din vremea fostului primar Claudiu Tusac, e un proces pierdut pentru că administraţia locală nu s-a apărat aşa cum trebuia în instanţă, a comentat Foleanu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cât priveşte furnizarea căldurii în Mangalia, Foleanu a declarat că va funcţiona o nouă societate de termoficare, înfiinţarea ei fiind votată de consilieri, dar că: Primarul şi Consiliul Local fac demersuri de preluare a centralelor. Depinde de negocieri şi de plata investiţiei pe care Callatis Therm a făcut-o la centrale şi în reţeaua de termoficare. Eu cred că în maxim două săptămâni se vor prelua centralele, a mai afirmat Foleanu.

La rândul său, consilierul Sorin Andrei a declarat că este convins că mangalioţii vor avea căldură la iarnă, însă mai multe detalii… le are primarul. Discuţiile sunt demarate, primarul ştie cel mai bine. Cu ce preţ? Nu ştim, sunt foarte mulţi factori, a spus Sorin Andrei. Care va fi preţul exact la gigacalorie? Iarăşi – nici un răspuns. Dar, susţine Ion Mincă, sigur va fi mai mic decât cel perceput de Callatis Therm.

Alexandra ANTON,  Replica, 24 sep 2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply