Pierderi de 1,1 milioane lei la Herghelia Mangalia

0
673

Pierderi de 1,1 milioane lei la Herghelia Mangalia

Pur sangele arab, nerentabil

Anul trecut s-au vandut 30 de cai, dar preturile de vanzare nu acopera decat un sfert din costul ingrijirii lor pe un an

Vin vremuri grele pentru unica herghelie de pur sange arab din tara. Herghelia Mangalia vinde din ce in ce mai putini cai, in conditiile in care pretul acestora scade, insa costurile cu intretinerea raman la fel. Pe tot parcursul anului trecut, herghelia a vandut 30 de cai, cu preturi cuprinse intre 5.000 si 7.000 de lei. In urma cu doi ani, tarifele la comercializare erau, in unele cazuri aproape duble, respectiv 10.750 lei pretul mediu al unui cal vandut in 2010.

Potrivit conducerii Directiei Silvice Constanta, in subordinea careia se afla herghelia, intretinerea unui cal costa in jur de 20.000 de lei anual, adica de pana la patru ori mai mult decat pretul obtinut prin vanzarea animalului. Cu toate masurile de reducere a cheltuielilor aplicate la nivelul unitatii in ultima perioada, pierderile la nivelul anului trecut s-au cifrat la 1,1 milioane lei, in conditiile in care in perioada de dinainte de 2011, pierderile anuale ale unitatii urcau la 2 milioane de lei. In aceste conditii, plata taxelor si impozitelor la stat a devenit o problema.

„Impozitul pe cladirile hergheliei se ridica in 2012 la 90.000 de lei. Pana pe 31 martie, trebuie sa achitam jumatate din aceasta valoare, dar nu stiu cum”, a spus directorul Directiei Silvice Constanta, Valentin Neagu. Institutia silvica incearca in acest an sa compenseze pierderile hergheliei prin vanzarea unor cantitati suplimentare de masa lemnoasa.

O alta sursa importanta de venit ar fi hipodromul din vecinatatea hergheliei, care insa are nevoie de reparatii pentru a putea fi deschis. Herghelia Mangalia a fost infiintata in anul 1926 si a functionat la inceput cu cai arabi adusi de la hergheliile Jegalia, Cislau si Radauti. De-a lungul timpului, la Mangalia au fost create mai multe rase de cai prin incrucisari selective. Din pacate pentru istoria de aproape un secol a pur sangelului arab la Mangalia, aniversarea a 85 de ani de existenta pe care unitatea i-a implinit anul trecut, a prins herghelia in mari dificultati financiare, iar in acest an nu se intrevad sanse de ameliorare a situatiei.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Darius MARTINESCU,

Monday, 27 February 2012, observator.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply