MANGALIA NEWS, de 12 ani alături de dumneavoastră! Editorial aniversar

0
924

Mangalia News – vocea cotidiană a locuitorilor din sudul litoralului, dar și a prietenilor din țară și de pe toate meridianele lumii, a tuturor celor care iubesc Mangalia, România. Mangalia News, de 12 ani alături de dumneavoastră!

Ziarul online Mangalia News împlinește astăzi, Vineri, 23 februarie 2024, doisprezece ani de la lansarea sa, în iarna anului 2012… 
MEMENTO: Așa a debutat Mangalia News, ziarul nostru online, exact acum 12 ani, pe data de 23 februarie 2012, în iarna de neuitat pentru mangalienii de la blocuri, care au stat într-un frig cumplit, pentru că furnizorul a întrerupt nejustificat căldura… A fost momentul în care ne-am hotărât ”să ieșim în lume” și să spunem lucrurilor pe nume!
Iată primele postări de acum 12 ani: Aveţi cuvântul! (Feb. 23, 2012): “MangaliaNews.ro este un site deschis, dedicat cetăţenilor din municipiul de la „Marea cea mare”, oameni care doresc să-şi exprime opiniile cu privire la viaţa cotidiană a oraşului, cu bune, cu rele, aşa cum este ea. Pentru că vă interesează soarta urbei, pe acest site public sunt binevenite articole scrise de dumneavoastră, sugestii, dar şi soluţii şi proiecte pentru Mangalia. Vânt bun din pupa, mangalieni!”.

Și câteva articole postate în zilele imediat următoare lansării site-ului Mangalia News. Vă mai amintiți?
Revenind în actualitate, vă invităm să citiți articolele aniversare de la rubrica SPECIAL”, printre care și MANGALIA NEWS | RETROSPECTIVA ANULUI 2023 | CELE MAI CITITE 10 ARTICOLE. 
Mangalia News se dovedește a fi, în continuare, unul dintre cei mai importanți vectori online de știri locale, dar și naționale și internaționale. La zi, după 12 ani de la lansare, avem peste 32.000 de articole publicate, vizualizate de multe milioane de cititori din țară și de pe toate meridianele lumii. Aria de acoperire a cotidianului online Mangalia News pe planiglob:

*** Publicația online Mangalia News a fost accesată în anul 2023 de 4,7 milioane de ori, potrivit Google Search Console ***

COLABORATORI Mangalia News:

Conf. universitar dr. Aurelia Lăpușan, „Doamna Publicisticii dobrogene”, așa cum am numit-o noi cu drag, cu respect și admirație pentru întreaga sa operă documentară referitoare la Istoria pământului dintre Dunăre și Mare.
Doamna Aurelia Lăpușan este inspiratoarea serialului nostru intitulat: „MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale și co-realizatoarea seriei aniversare: „Municipiul Mangalia, 25 de ani în 25 de episoade”, serial-fluviu dedicat de redacția Mangalia News aniversării unui sfert de secol de la declararea orașului Mangalia ca Municipiu, în anul 1995.
„Am avut bucuria și onoarea ca doamna Aurelia Lăpușan, care, în anii ’70 – ’80, era Redactor-șef la „Dobrogea Nouă”, să-mi fi fost „Mentor în Jurnalistică”, încă de pe atunci, când coordonam Subredacția voluntară de la Cobadin a ziarului județean, iar în anii ’90, am colaborat, în calitate de corespondent de presă la „Cuget Liber”, pe când eram director al Casei de Cultură din Mangalia”, își amintește profesorul Traian Lupu, directorul publicației Mangalia News, membru asociat al UZPR.
Ion Tița-Călin, redutabil publicist din Constanța, umorist, membru al Clubului „CUC-ilor” constănțeni, colaborator al publicației Mangalia News;
Mihalache Bocai, jurnalist, poet, vicepreședinte al filialei UZPR Constanța, colaborator Mangalia News;
Mădălina Corina Diaconu, jurnalist, secretar-general al UZPR, realizatoarea podcasturilor Radio UZPR, publicist la Radio România Cultural;
Valentin Tănase, renumit artist plastic român de formație complexă: excelent grafician, pictor, sculptor, directorul Studioului de Arte de la Cercul Național Militar; Galeria Virtuală de Artă „Valentin Tănase”, pe Mangalia News;

Marian Avramescu, grafician, caricaturist de forță, pictor, cu Expoziții virtuale și pe Mangalia News;
Paul Stoica, acuarelist român stabilit la Madrid, în Spania, tatăl doamnei profesoare de Desen Ramona Buzea. Maestrul Paul Stoica ne-a bucurat în vara trecută cu o superbă expoziție de acuarele, deschisă în Galeria de Artă de la Căminul Cultural din satul 2 Mai, Limanu;
Carmen Florian, artist plastic de o sensibilitate aparte – Carmen Florian ART, prezență permanentă și pe Mangalia News;

Lucian Ciuchiță, poet, romancier, dramaturg, eseist și scenarist român, redactor-colaborator Mangalia News. Articolele domniei sale pot fi citite aici.
Dana Fodor Mateescu, scriitoare din București, autoarea volumelor: „Povestiri din București”, „Tembelă până la moarte”, „În pielea goală, pe acoperișul fierbinte”,
Mihai Ionuț Grăjdeanu, grafician, creator și profesor de Benzi Desenate, originar din Mangalia, descoperit și încurajat să-și urmeze „Calea” proprie de exprimare plastică, de prof. Traian Lupu, încă din clasa a V-a, la Școala Gimnazială nr. 5, „Gala Galaction”, Mangalia. Mihai Ionuț Grăjdeanu este inițiatorul OLIMPIADEI DE BENZI DESENATE, Concurs internațional unic, original, ajuns anul acesta la ediția a V-a;

Ioana Cristina Vaporidis, Campioană Mondială în Arta Masajului, participant, alături de alți 10 colegi Campioni români, la „CARAVANA SĂNĂTĂȚII”, organizată de redacția ziarului online Mangalia News la Sanatoriul Balnear Mangalia, în toamna anului 2022.
Beatrice Mercado, președinte Asociația Junior Sport, editor Revista Născut pentru Sport, admirabilă promotoare a Sportului românesc.
Valentina Saygo, excelent specialist în domeniul financiar-contabil, care sprijină cu competență micii întreprinzători români, mediul de afaceri românesc, în general.

TURISM | VACANȚA TA, LA MANGALIA! | TURISM BALNEAR

Pentru Mangalia, cu salba ei de stațiuni – Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp și pentru sudul litoralului – Limanu, cu 2 Mai și Vama Veche, precum și pentru celelalte localități apropiate – Albești, 23 August, Pecineaga, Costinești, Negru Vodă, avem rubrici speciale pe prima pagină, prin intermediul cărora informăm cititorii despre evenimentele cotidiene și promovăm turismul din zonă. Vizitați Herghelia Mangalia.
Charlie Ottley: Flavours of Romania – Campanie de promovare a României pe BBC News.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Îi enumerăm aici și pe publicistul Cristian Cealera, istoric erudit, pentru colaborarea admirabilă, cu Poveștile sale dedicate Mării Negre, dar și pe Georgiana Rusu și Sebi Pătrunjei, pentru LEGENDELE DOBROGEI și pentru toate proiectele lor valoroase, dar și pe biologul Adrian BîlbăBioNews by Dr. Planet, din Constanța, cu videoclipurile sale instructive.
Se cuvine a-i reaminti și pe scriitorii locali Dora Alina Romanescu și Virgil Stan, Corina și Ovidiu Mihalache, poeta și eseista Silvana Cojocărașu, pe talentatul și profundul poet Robert-Marius Dincă, pe Ana ArdeleanuAdina Lozinschi și pe ceilalți membri ai Clubului Artelor Solteris. Un parfum oriental deosebit ne aduce în scrierile sale Urfet Șachir, căreia îi mulțumim și cu acest prilej. Galeria de Artă din Saturn a Luizei Cala este și ea prezentă pe portalul Mangalia News.
Un loc aparte printre colaboratorii noștri locali îl ocupă domnul Comandor Vasile Chirilă, coordonatorul Asociației Astro Nauticus Mangalia, destinată popularizării astronomiei și culturii marinărești, autorul volumului Astronavigația, de la gnomon și astrolab la sextantul Apollo”, curator al mai multor expoziții cu instrumente originale de navigație.

SPORTUL și MUZICA au și ele câte o rubrică dedicată pe Mangalia News, iar umoriștii români de renume, printre care Cornel UdreaMarian Avramescu și Năstase Leonte, sau Ananie Gagniuc, oferă cititorilor noștri momente de destindere, dar și momente de reflecție, prin caricaturile sau gag-urile dumnealor, la rubrica de PAMFLET / UMOR.
PAMFLET/UMOR.
Ne onorează în mod aparte colaborarea cu artiștii fotografi de elită din toată țara: de la Galați, Mircea Bezergheanu, împreună cu ”haita” sa de peste tot; Diana Buzoianu, de la Londra, sau Sorin Onișor, de lângă Timișoara; Răzvan Vitionescu, un alt pasionat fotograf timișorean; Eduard Armeanu, de la Studiourile SulinWood, ”Cel mai bun medic dintre fotografi și cel mai bun fotograf dintre medici”, sau Cosmin Tomoiaga, din Maramureș, ori Sorin Dediu, din Bacău, dar și ”meseriașii” constănțeni Dan Cristian Mihăilescu, cel supranumit ”Artistul fotograf al Mării Negre”, respectiv Cornel Geamănu, cu ”Recitalurile sale de litoral”. Artistul fotograf Vlad Eftenie, de asemenea, are un loc special în preferințele cititorilor noștri. Pentru toți acești pasionați artiști ai imaginii, am rezervat rubrica: FOTO/VIDEO, un răsfăț, un regal pentru priviri și suflete.
FOTO-VIDEO.

Colaboratori dragi, din DIASPORA românească:

Mioara Gram, mangaliana noastră, stabilită în Houston, Texas, USA, colaboratoare Mangalia News, redactor la Radio ProDiaspora, realizatoarea emisiunii „Artă, Știință și Religie – În căutarea drumului comun”, de la Radio ProDiaspora;
Victor Ravini, Paris, Franța, redutabil scriitor român, promotor al nemuritoarei „Miorița” și al valorilor literare românești, cel care ne-a acordat „Doctoratul în Publicistică”, în articolul intitulat Mangalia News descrisă de Victor Ravini ”Lucrător în redacția Ord&Bild, corabia amiral a culturii din Suedia și din Țările Scandinave, cu deformație profesională de cârtitor veșnic nemulțumit la orice văd”.
Victor Ravini – Mangalia News este o publicație de nivel european și internațional. Este o publicație de folos obștesc, o necesitate pentru țara noastră și pentru noi, toți cititorii
Victor Ravini – Mangalia News, far cultural la țărmul mării, un far de lumină cu bătaie până peste Carpați, în toată Europa și peste șapte țări și șapte mări, cum e vorba prin basmele bătrânești!
DIASPORA.
Anișoara Laura Mustețiu, Sydney, Australia, scriitor și publicist, coordonatoarea Revistei internaționale de Cultură, Poezie și Proză „Emoții și Lumină”;
Cătălin Ovidiu Anastase, tot din Sydney, Australia, constănțean de fel, foto-reporter, regizor, actor;
Ecaterina Cîmpean, director executiv la Radio ProDiaspora, Germany;

Anca Mizumschi, poetă, scriitoare, cu origini mangaliene, colaboratoare Mangalia News;
Constantin Nesterenco, fratele nostru de peste Prut, conferențiar universitar, doctor inginer, directorul Colegiului Tehnic Agricol din Soroca, care ne-a dovedit, inclusiv muzical, că iubește Mangalia,
Adrian Ardelean, realizatorul emisiunii radio „Ora românească”, moroșanul nost’ cel drag, „rătăcit” prin Montrealul canadian, cel care, se pare că nu și-o găsit încă „o canadiană nouă”… și de-aia are, din când în când, unele probleme tehnice… 🙂

De la Londra: Ion-Marius Tatomir, jurnalist din Regatul Unit al Marii Britanii și admirabila Steffie (Ștefania) Banu – și ea cu origini mangaliene, fostă „colegă de gimnaziu la Școala 5 din Mangalia”, cu domnul profesor Traian Lupu (așa cum îi place dânsului să-i numească pe cei care i-au fost elevi). Steffie este realizatoarea proiectului „pur-sânge românesc”, intitulat inspirat ROconect, iar Mangalia News are bucuria de a fi partener media în acest proiect adresat numeroasei comunități românești din Marea Britanie.
Ionela Van Rees Zota, de la Centrul Cultural Româno-German ”Dumitru Dorin Prunariu”, din Nurnberg, Germania, publicistul austriac de origine constănțeană Daniel Hintergraber, cu fermecătoarele sale vloguri de călătorie, dar și cu scriitorul, poetul, filozoful și traducătorul Cosmin Neidoni, precum și publicistul Goran Mrakić, din Timișoara, cu Andaluzia Popa și poemele sale de dragoste, iar lista nu se încheie aici.
Ca două bonusuri speciale, acum, la ceas aniversar, vă invităm să (re)vedeți reportajele realizate de noi în vara anului 2019, ”pe Planeta Texas” (de care ne este tare dor), cu un singur click AICI și altul, AICI.

Mangalia News pe rețelele de socializare:

Facebook: Grup Mangalia News Oficial Limanu2MaiVamaVecheHagieni | TURISM BALNEAR – Romanian Health & Wellness Tourism | Oborul Virtual Mangalia News. Colaborăm pentru distribuire cu alte zeci de grupuri partenere de pe rețelele de socializare.
Pe fostul Twitter, actualul X, suntem prezenți aici: https://twitter.com/Mangalia_News.
Pe YouTube, ne găsiți aici: MangaliaNewsRomania/videos
Mangalia News – SPECIAL.

Performanțe Mangalia News:

CALDE MULȚUMIRI, TUTUROR!

Mulțumiri, Ionel Rugea și Anca Vlădescu, de la Mangalia.TV, lui Marcel Almăjanu, de la MangaliaOnline și lui Valentin Ștefan, de la Digital Adviser, pentru bunele noastre colaborări locale. Și ultimilor, dar nu celor de pe urmă, ca de obicei, la aniversare, le adresăm Mulțumiri speciale, colegilor și colegelor de redacție, consultanților de specialitate, precum și IT-iștilor din echipa tehnică Mangalia News!
Mangalia News va continua să păstreze aceeași linie de conduită editorială neutră, creatoare, pozitivă și va oglindi preocupările cotidiene ale cetățenilor din Mangalia și din sudul litoralului, vom continua să fim un liant firesc și necesar între cetățeni și autoritățile locale, între turiști și posibilii investitori, pentru ca Cetatea și întreaga zonă să prospere!
Vă mulțumim, dragi cititori, dragi prieteni, pentru interesul manifestat și, ca de obicei, vă invităm să ne scrieți pe adresa de e-mail a redacției: [email protected]
MULȚUMIRI PERSONALE: „Cele mai calde, omenești și profunde mulțumiri le adresez celor de acasă și de peste mări și țări, ”Lupilor mei dragi”, de la cei mari, la cei mai mici – minunații noștri nepoți și nepoței, toți cei care mi-au fost alături și m‑au sprijinit, cu dragoste și devotament, pe tot parcursul vieții, indiferent de cât de greu le‑a fost… și pe care‑i iubesc infinit de mult și le doresc tot binele din lume… Mulțumiri sincere și binemeritate, colaboratorilor care mi s‑au alăturat în proiectele mele de suflet, fie că a fost vorba de cele dedicate Școlii și Cetății”, ori de cotidianul online Mangalia News, prieteni cărora le-am dedicat articole și pagini întregi pe portalul devenit Nr.1 în sudul litoralului românesc”.
Traian Lupu, profesor, membru asociat al UZPR,
Senior Editor și Coordonator programe Mangalia News.
23 februarie 2024, Mangalia, România.                 
Vivat Academia! / Vivant professores! / Vivat membrum quodlibet / Vivant membra quaelibet, / Semper sint in flore…

MN: Vă invităm să audiați interviul cu prof. Traian Lupu, realizat de Mădălina Corina Diaconu: AUDIO Cotidianul online Mangalia News împlinește 12 ani | Interviu cu prof. Traian Lupu. Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România și să citiți și: „Mesaje primite de publicația online Mangalia News, la aniversarea celor 12 ani de la lansare”, precum și
„Aurelia Lăpușan – Mangalia News, publicația care numără deja 12 ani, aduce orașului său notorietate, scriindu-i istoria”


Mangalia News, 23.02.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply