Cetatea de la Albești, fortăreața grecilor dorieni, apăra orașul-port Callatis | VIDEO

0
920
Pasionat să incluzi natura și istoria în vacanțele tale prin țară? Pune pe lista de vizitat primăvara aceasta ruinele Cetății de la Albești – fortăreața grecilor dorieni, întemeiată în jurul veacului al patrulea înainte de Hristos, folosită pentru supravegherea și apărarea orașului-port Callatis. (Mera Brise Mangalia).

De câteva zeci de ori mai mică decat marile cetati antice de pe litoral, asezarea fortificata de la marginea comunei Albesti (CT) este considerata de arheologi drept unul dintre cele mai importante situri din intreaga tara. La mai bine de doua milenii de la constructia sa, fortul le ridica mai multe semne de intrebare constructorilor. Zidurile sunt compuse din blocuri mari de piatra, care nu sunt legate cu nici un liant intre ele. Arheologii vehiculeaza ipoteza prelucrarii aproape perfecte a laturilor cuburilor de piatra, care, datorita greutatii proprii, s-au “lipit” perfect unele de altele si a rezultat astfel un zid masiv. Solutia, rudimentara comparativ cu modul de constructie a marilor cetati din aceeasi perioada, a generat insa o rezistenta incredibila a intregii structuri. Asezarea a cunoscut trei faze de dezvoltare, incepand cu secolul IV B.C.

Intr-o primă etapă, a fost o asezare civilă populată de crescatori de animale si agricultori, pentru ca apoi sa devina un adevarat fort. Asezarea de la Albesti este plasata la limita de vest a teritoriului coloniei doriene Callatis. Zona fortificata, de forma rectangulara, ocupa o suprafata de aproximativ 2.800 metri patrati. Spre est, sud si vest s-au descoperit dependinte intinse pe o suprafata de aproximativ 12 hectare. Fortificatia propriu-zisa cunoaste trei faze constructive: primele doua, ocupand suprafete aproximativ egale, se plaseaza in secolul IV a.Chr. Etapa a treia, care reprezinta extinderea ariei fortificate spre sud, corespunde secolului III a.Chr. Descoperirile arheologice din ultimii ani, precum si pozitia pe culmea unui fost liman marin (actualul lac Mangalia se intindea in acele vremuri pana aproape de Albesti) conduc spre concluzia ca asezarea a constituit un partener important pentru orasele grecesti de la malul Marii Negre. 


Mangalia News, 08.02.2024.


Publicitate https://www.mangalianews.ro/

piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply