Moții, românii care trăiesc în inima Munților Apuseni. Povestea urmașilor lui Horea și Avram Iancu (VIDEO)

0
709
Locuitorii satelor arhaice din Munții Apuseni au fost cunoscuți din cele mai vechi timpuri ca „moți”, nume ale cărui origini se pierde în istorie. Moții au stârnit de-a lungul timpului fascinația lumii prin dragostea lor de munte și pădure.
Satele răsfirate în locurile greu accesibile din munți, cu gospodării arhaice aflate la mari distanțe unele de altele, înconjurate de pădurile vaste ale Apusenilor, au fost locuite din cele mai vechi timpuri de români, oameni ai muntelui care au primit numele de moți.
Moții erau considerați locuitorii băștinași ai așezărilor din Munții Apuseni, legate de orașele miniere Câmpeni și Abrud, însă termenul de moți a prins rădăcini și în alte comunități rurale din Apuseni, sate de munte din Alba, Bihor, din nordul Hunedoarei și chiar în zone din Cluj și Arad.

Minele antice de aur din țara moților

În Munții Apuseni se află cele mai vechi mine de aur din România, ale căror rămășițe s-au păstrat până în zilele noastre (video).
În minele de aur din Apuseni, înființate de romani imediat după ocuparea ținuturilor dacilor, au fost aduși să lucreze iliri și dalmațieni, populații antice care se îndeletniceau cu extragerea şi prelucrarea minereului aurifer.
Înainte de romani, marile zăcăminte de aur din Munții Apuseni, aflate în nordul județului Hunedoara și în Alba, au fost exploatate de localnici, care culegeau aurul din râuri ori din nisipurile și rocile de la suprafața versanților.

„În Țara Moților, toporul nu este numai un lucru oarecare din inventarul gospodăriei. Toporul este o unealtă esențială, un element de viață, ceva indispansabil, pretutindeni prezent, ca aerul, ca respirația. La câmpeni, jumătate din vitrinele prăvăliilor sunt ocupate numai cu topoare, aranjate în toate felurile, cu tăișul scos în evidență. E marfa căreia trebuie să I se dea locul de cinste. Moții vin din creierii munților, dau o roată prin târg, se uită lung la vitrine și pornesc înapoi cu un topor în mână”, scria publicistul Geo Bogza, în „Țări de piatră, de foc și de pământ” (1939).
Numeroase biserici și case vechi de secole, trainice, din satele aflate în Ținutul Pădurenilor au fost construite, de meșteri veniți din „țara moților”, iar unelte din lemn create de moți erau căutate în târgurile din Ardeal și sudul țării. (…)

Continuarea, în adevarul.ro; autor: Daniel Guţă.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply