UE lansează prima listă de medicamente critice, pentru a se evita penuria lor

0
439
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va publica în perioada următoare prima listă de medicamente critice, ca parte a strategiei UE care vizează evitarea penuriei, care prevede și alte măsuri precum stocarea și diversificarea lanțului de aprovizionare.
Iarna trecută, Uniunea Europeană s-a confruntat cu lipsuri critice de medicamente, care, potrivit Comisiei Europene, s-au datorat unei creșteri a cererii, capacității scăzute de producție, penurii de materii prime și problemelor de-a lungul lanțului de aprovizionare.
Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a subliniat necesitatea de a privi dincolo de granițele UE și de a adopta o abordare mai largă: „Trebuie să fim capabili să vedem care sunt crizele și să le răspundem eficient, înainte ca acestea să se producă”.
În acest scop, EMA, împreună cu Autoritatea de Răspuns în Situații de Urgență Sanitară (HERA), va publica o listă de medicamente esențiale care va identifica acele medicamente cu risc de a se confrunta cu deficit. „Împreună vom identifica apoi cele mai bune măsuri pentru a aborda și a evita penuria, de la diversificare și reducere a riscurilor, până la creșterea producției în Europa”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul Conferinței HERA din 2023.
Potrivit euractiv.com., prima listă va fi publicată pe 14 decembrie și va include între 200 și 230 de medicamente.  Odată ce EMA publică lista, HERA va analiza produsele cheie de pe listă și cum să le susțină diversificarea și securitatea. (sursa: UZPR).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply