Fenomen spectaculos pe cerul României! Aurora Boreală, vizibilă pe cer în mai multe zone din ţară (FOTO-VIDEO)

0
685
Aurora Boreală, vizibilă duminică seara, din România. Spectacol pe cer, în mai multe zone din ţară!
Fenomen spectaculos pe cerul României, duminică seara. Din mai multe zone din ţară a fost vizibilă un fel de Auroră Boreală roşiatică.
Locuitori din Timiș, Arad, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Brăila, Tulcea, Alba, Buzău etc au semnalat un fenomen rar pe cerul României – Aurora Boreală. (…) Mai mult, aici.

AstroInfo: În seara de 5 noiembrie 2023 am avut parte de o apariție foarte rară a aurorei boreale pe cerul României, având în vedere strălucirea și cât de extinsă a fost aurora pe cerul nordic. Așa ceva nu s-a mai văzut la noi în ultimii zeci de ani, cu toate că aurore au mai fost observate în condiții mai dificile de mai multe ori, chiar și în ultimii ani. Azi, însă, aurora a fost observată pe scară largă de multă lume, practic, din locații din întreaga țară unde cerul a fost senin la începutul serii.
Aurora a mai fost observată și în jurul orei 22, fotografia fiind realizată de Bogdan Lăpăduș din Florești, Cluj.
Furtuna solară este încă în desfășurare, șansele de apariție a aurorei pe cerul nordic fiind încă ridicate, până spre dimineață. Dacă la începutul serii Kp-index a ajuns la 7 (G3, ora 19:35), a fost apoi 5 (G1, 20:32) și pe urmă 6 (G2, 22:00), valoare la care se află și acum.
Așa că, dacă aveți cerul senin, uitați-vă cu atenție spre nord și faceți fotografii. În funcție de condiții, expuneți câteva secunde. De multe ori aurora e observabilă de la noi doar în imagini. Dacă reușiți să observați ceva, spuneți-ne și nouă. Succes și cer senin!
Auris Luca: Se pare că nu mai trebuie să ajung în Norvegia sau în Islanda, pentru a vedea Aurora Boreală. Am surprins fenomenul, acum, la Zebil, în județul Tulcea:
Discover Dobrogea: Am reușit să surprindem Aurora Boreală, în această seară, în timp ce ne plimbam prin județul Tulcea. Este uluitor să vezi pete roșii, uriașe, pe cer, în condițiile în care, la noi, Aurora Boreală este un fenomen foarte rar. Am observat-o, atât în dreptul localității Zebil, cât și la Cetatea Enisala, cu care, de altfel, am reușit să o fotografiem.


Mangalia News, 06.11.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply