Trei evenimente culturale de excepție, într-o singură zi, în cadrul proiectului „Khetanes – Împreună”

0
444

PREMIERĂ! Organizatorii proiectului „Khetanes – Împreună” invită publicul constănțean miercuri, 27 septembrie, începând cu ora 18:00, la o serie de evenimente culturale de excepție: vernisajul expozițiilor de pictură și de fotografie și premiera spectacolului de teatru realizat în cadrul proiectului. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Spectacolul de teatru „Khetanes – Împreună” este o comedie muzicală spumoasă, care are și un puternic impact emoțional. Spectacolul va avea 10 reprezentații ce se vor desfășura în perioada 27 septembrie – 1 octombrie, la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța (str. Ion Lahovari nr. 2A).

Premiera va fi organizată pe 27 septembrie, la ora 19:00, următoarele reprezentații urmând să fie susținute după următorul program: 28, 29, 30 septembrie 2023 – cu începere de la orele 16:00 și 19:00, 1 octombrie 2023 – cu începere de la orele 11:00, 16:00 și 19:00.

Este un spectacol deosebit și inedit care promovează elemente de referință ale culturii rome: tradiții, obiceiuri, meșteșuguri, port tradițional, limbă. Este un spectacol la care spectatorii se vor delecta cu muzica și dansurile specifice comunității rome, la care vor râde mult, dar, cu siguranță, vor trăi și momente în care cu greu își vor înfrâna lacrimile”, a declarat Georgiana Rusu, manager de proiect.

Regia spectacolului este asigurată de Iulian Enache, scenariul fiind scris de Cristiana Keresztes. Gabi Albu semnează scenografia, în timp ce muzica aparține compozitorului Adrian Mihai.  Coregrafia este realizată de Petronela Iordache, iar light designul este conceput de Alexandru Bibere. Distribuția: Octavian Mateiciuc, Nicolae Chiriac, Sorina Toma, Flori Priceputu, Dana Trifan Enache, Clara Ghiuvelichian, Luiza Martinescu, Tani Ștefu, Ștefan Gheorghiu, Raluca Cheleșu, Betty Blumetti, Georgiana Dumitru, Isabela Dumitru, Maria Dumitru, Anita Dumitru / Marian Ruxandar, Teodora Parpală, Leticia Albu, Gabriel Roșu, Roberto Savu, Mario Stoian / Ronaldo Stoian

Accesul publicului la reprezentații este gratuit, în limita locurilor disponibile. Rezervările se fac prin mesaj privat pe pagina de Facebook „Khetanes – Împreună”: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088389981237, zilnic, în perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2023, între orele 10:00 – 16:00.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Expoziția de pictură este organizată în perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2023, la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța (str. Ion Lahovari nr. 2A) și în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie la  Biblioteca Colorată (Tomis Mall, et. 3). Vernisajul va avea loc miercuri, 27 septembrie 2023, începând cu ora 18:00. Zece pictori, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, au realizat timp de trei luni tablouri care înfățișează în diferite ipostaze persoane de etnie romă, inclusiv din timpul unor activități tradiționale. În lunile septembrie, octombrie și noiembrie, tablourile vor fi expuse în foaierul Sălii Studio a Teatrului de Stat Constanța (în luna septembrie, pentru a fi văzute de public înainte și după cele 10 reprezentații ale spectacolului de teatru muzical), respectiv în spațiul expozițional de la Biblioteca Colorată – Tomis Mall, et. 3 (în lunile octombrie și noiembrie, pentru a fi văzute de public înainte și după cele 30 de reprezentații ale spectacolului de teatru de păpuși).

Expozanți: Florin Stoiciu, Ovidiu Felipov, Alexandru Șerbănescu, Răzvan Dragoș, Claudiu Argeșanu, Maria Teodorescu, Evelina Radu, Maria Oancea, Anastasia Stoiciu, Dorin Barbu.

Expoziția de fotografie este realizată de Marian Adochiței, actor al Teatrului de Stat Constanța. Timp de trei luni, acesta a imortalizat sute de persoane de etnie romă din localități ale județului Constanța în care există comunități de romi sau a realizat instantanee în timpul unor activități uzuale sau tradiționale ale etniei rome. În lunile septembrie, octombrie și noiembrie, fotografiile vor fi expuse în foaierul Sălii Studio a Teatrului de Stat Constanța (27 septembrie – 1 octombrie), respectiv în spațiul expozițional de la Biblioteca Colorată – Tomis Mall, et. 3 (15 octombrie – 30 noiembrie). Vernisajul va avea loc miercuri, 27 septembrie 2023, începând cu ora 18:30.

Expoziția de pictură, expoziția de fotografie și spectacolul de teatru muzical sunt realizate cu sprijinul Teatrului de Stat Constanța.

„Khetanes – Împreună” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Apel de proiecte: Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă.
Promotor de proiect: Asociația Culturală Georgiana Rusu.
Parteneri de proiect: Asociația „Centrul pentru Incluziune Socială – Regiunea S-E” (România), Asociația Concordia Oslo (Norvegia).
Valoarea totală a proiectului: 980.000 lei (198.216,06 euro).
Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 980.000 lei (198.216,06 euro).
Durată: 12 luni (1 ianuarie – 31 decembrie 2023).
Locație de implementare: Constanța (România).
Website: www.khetanes-impreuna.ro
Facebook: Khetanes – Împreună.


Mangalia News, 27.09.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply