Vreme de o lună, Brașovul devine o imensă Galerie de Artă. Duminică, 1 octombrie, începe BIENALA ALBASTRĂ, ediția a treia! (FOTO)

0
637
Asociația Culturală Artessentia organizează în Brașov, în perioada 1 octombrie – 5 noiembrie 2023, BIENALA ALBASTRĂ – BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ BRAȘOV  2023 – OXIMORON, ediția a III-a. Proiectul cultural se desfășoară pe durata a șase luni, începând din luna iunie până în noiembrie 2023 și  este  finanțat de Consiliul Judeţean Braşov şi cofinanţat de Primăria Municipiului Brașov.
Bienala Albastră este cel mai mare eveniment dedicat artelor vizuale din regiunea centru a României și se distinge ca un proiect de succes, alături de Bienalele organizate în România și în Europa.  Timp de o lună, Bienala Albastră transformă Brașovul într-o imensă galerie de artă  și aduce în fața publicului peste o mie de opere artistice a  400 de artiști din țară și din străinătate selecționați și a 13 artiști invitați consacrați, expuse în 24 de spații din Brașov și din zona metropolitană (Codlea, Feldioara, Făgăraș). Faptul că Brașovul are bienală de artă vizuală de o asemenea anvergură, care devine deja tradiție în calendarul evenimentelor culturale de profil, este un bun motiv de mândrie pentru comunitatea brașoveană.
Acest amplu demers artistic  de la Brașov valorifică creațiile artiștilor vizuali din medii variate – pictură, sculptură, grafică, arta textilă, ceramică, sticlă, metal, colaj, fotografie, video-art, instalație, experiment vizual, performance-art, happening, mapping și alte tehnici mixte, cu care iubitorii de artă vor interacționa, în cadrul expozițiilor de autor și expozițiilor de grup ale artiștilor vizuali înscriși în Bienală.
BIENALA ALBASTRĂ – BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ BRAȘOV  2023 – OXIMORON  reprezintă un context cultural prin care sunt stimulate, la nivel local, național și internațional, creativitatea exprimată prin arta vizuală și dialogul între arte, prin intermediul expozițiilor și al evenimentelor culturale care vor avea loc în spațiile expoziționale pe parcursul bienalei –  întâlniri cu artiștii, recitaluri, lansări de carte, dezbateri culturale, ateliere educative. Încurajăm astfel comunicarea între artiști, critici de artă si curatori, actanții culturali și public.
Evenimentul se află la cea de-a treia ediție, iar fiecare ediție a avut o temă de actualitate propusă de curatori: prima ediție, BIENALA ALBASTRĂ, HRONICON din 2019, a adus în atenție tema artistului cronicar al vremurilor sale, iar  BIENALA ALBASTRĂ – ESSENTIA în 2021, desfășurată în contextul pandemiei, a propus o introspecție în noi înșine, o întoarcere la esență. Ediția din acest an, BIENALA ALBASTRĂ – OXIMORON explorează artistic o temă incitantă: Oximoronul ca figură retorică prin care dorim să reflectăm împreună  asupra problemelor lumii contemporane, asupra dualității, tensiunilor și diversității regăsite în realitatea complexă în care trăim. Bienala Albastră – Bienala Internațională de Artă Vizuală din Brașov 2021 – ESSENTIA a fost desemnat Proiectul de Arte Vizuale al anului, de către Consorțiul Cultural Corona, în cadrul galei Premiile anului 2021 în Cultură la Brașov
În perioada iulie-septembrie s-a desfășurat apelul de înscriere a artiștilor vizuali care doresc să-și expună lucrările în cadrul bienalei, fiind invitați să aplice artiști vizuali, indiferent de țara de origine sau de tehnica de exprimare. Au aplicat 500 de artiști vizuali români și străini, dintre aceștia fiind selectați de către curatori 400 de artiști, care vor expune 1-2 lucrări în cadrul expozițiilor Bienalei dedicate participanților.
De asemenea, Bienala va conține și expoziții colective (Grupul Orașelor înfrățite Brașov – Nurnberg) expoziția de debut a graficianului Andrei Răzvan Neciu, expoziții ale unor colecționari (Colecția Michel Gavaza- Tours, Franța, Mariana Florescu – Reșița) și expoziții de autor ale unor artiști consacrați internațional și național: Desislava Deneva – Dede din Bulgaria, din Franța artiștii Alexandra Vassilikian, Samy Briss, Philippe Thomarel și Cristian Paraschiv, Virgilius Moldovan din Austria, Thomas Fackler din Germania, iar din România, artiștii Andrei Cozlac, Gabriela Drinceanu, Maria Gliga, Marta Jakobovits, Cela și Costin Neamțu.
Lista spațiilor de expunere unde publicul va avea acces gratuit la expoziții de artă precum și la evenimente culturale conexe, include galerii de artă: Galeria 9, Galeria KronArt, Galeria Inspiratio, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Centrul Cultural Apollonia, instituții de cultură partenere: Muzeul de Artă Brașov, Opera Braşov, Filarmonica Brasov,Teatrul Sică Alexandrescu Brașov, Muzeul Casa Muresenilor Brașov, Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Centrul Cultural Reduta, Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov, spații neconvenționale: Turnul Alb, Curtea interioară a Primăriei Municipiului Braşov, Librăria Cărturești, C A T T I A – Brașov, Vila Adler, Casa Junilor – Centrul de Informare Turistică, spații publice în aer liber: Parcul Piața Teatrului Nr. 1 și Piața Sfatului, precum și instituții și monumente istorice din zona metropolitană: Muzeul Tradițiilor Codlene, Cetatea Feldioara – Marienburg, Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat.
De la prima sa ediție, din anul 2019, Bienala Albastră a reușit să poziționeze Brașovul pe harta evenimentelor culturale de acest gen din țară și nu numai, propunând la fiecare doi ani o nouă experiență artistică.  Cu susținerea autorităților locale, Asociația Culturală Artessenția, autorul acestui proiect, își propune ca Bienala de Artă vizuală de  la Brașov să acceadă ca notorietate în liga marilor bienale: La Biennale di Venezia, Documenta, The Whitney Biennial, Manifesta, Gwangju Biennale, Carnegie International, Bienal de São Paulo, Sharjah Biennial, Istanbul Biennial, La Biennale de Lyon, Bienal de La Habana, Berlin Biennale, The Biennale of Sydney, DAK’ART, Liverpool Biennial, Shanghai Biennale, Yokohama Triennale, Marrakech Biennale, Taipei Biennial și Prospect New Orleans.
Bienala Albastră – Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2023 – Oximoron este organizată de Asociația Culturală Artessentia și este rodul colaborării acesteia cu alte organizații și instituții de cultură prestigioase din Brașov și bazată în principal pe implicarea actanților culturali locali și pe voluntariat. Proiectul este finanțat de  Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.
În curând, detalii privind expozițiile și programul galeriilor de artă găsiți pe:
facebook.com / Bienala Albastră @bluebiennale
instagram.com /  Bienala Albastră @bluebiennale
website: www.bluebiennale.com
Parteneri: Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Muzeul Casa Mureșenilor, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Etnografie Brașov,  Centrul Cultural Reduta, Opera Brasov,Teatrul Sică Alexandrescu, Brașov, Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov, Centrul Cultural Apollonia, Uniunea Artiștilor Plastici din România, CATTIA – Agenția Metropolitană Brașov, Filarmonica Brașov, Galeria Kronart, Vila Alder, Galeria Inspiratio, Galeria 9, Uniunea Scriitorilor din România – filiala Brașov, Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară, București, Primăria Municipiului Codlea – Muzeul Tradițiilor Codlene, Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat, Primăria Feldioara –  Cetatea Feldioara – Marienburg, Editura Creator, KunSTadt, Librăria Cărturești, Coresi Shopping Resort, RATBV SA.
Parteneri Media: Radio România Cultural, Radio România Brașov FM, Radio Pro Diaspora, La Pas prin Brașov, Zile și Nopți, Uniunea Ziariștilor Profesioniști, Ultima Oră, Mangalia News, feeder.ro, bookhub.ro, curatorial.ro, modernism.ro
Sponsori: NBHX ROLEM, SC Viss SRL, SC Vulcom SRL, Le Sommelier, Gramofon Wine.
Persoane de contact, pentru informații suplimentare:
Victoria Țăroi, curator Bienală: 0724212460.
Liana Stănescu, responsabil comunicare: 076263375.

 


Mangalia News, 27.09.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply