Au fost anunțați câștigătorii Concursului internațional „AMENAJAREA COMPLEXĂ A PLAJEI DIN MAMAIA”

0
429

libris.ro%20
AMAZON! Acum puteți comanda și AICI orice produse din oferta AMAZON! Livrare promptă în România, direct din Germania!
carturesti.ro%20
A fost desemnată soluția câștigătoare în cadrul Concursului internațional ”Litoral. Mamaia, Constanța”, competiție inițiată de Administrația Națională „Apele Române”, în calitate de Autoritate Contractantă, în asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România (OAR), în calitate de Organizator.
Soluția premiată reprezintă un proiect integrativ și sustenabil care aliniază elementele gândirii urbanistice și peisajere contemporane punând în același timp în valoare noua spațialitate a zonei litorale. Aceasta vizează planificarea și amenajarea zonei de plajă în acord cu natura și peisajul specific litoralului Mării Negre.
„Organizarea acestui tip de procedură este o premieră pentru Apele Române, iar rezultatul este desemnarea celui mai inspirat și creativ proiect de amenajare a noii plaje din stațiunea Mamaia. Vorbim despre stațiunea Mamaia în special, dar și de zona metropolitană din Constanța în general.
Practic, participanții la concurs au avut de răspuns, prin propunerea lor de proiect, unei provocări inedite: să alinieze elementele gândirii urbanistice și peisajere contemporane demonstrând că un proiect de amenajare nouă poate readuce echilibrul în această zonă”, a declarat ing. Laszlo BARABAS, director general adjunct al Administrației Naționale „Apele Române”, în cadrul evenimentului organizat ieri, la Arena Națională și transmis live pe pagina de Facebook a instituției, având ca ca scop anunțarea rezultatelor acestei competiții.
Astfel, în urma deliberărilor juriului, soluția câștigătoare (PREMIUL I) a fost proiectul nr. 100 –  MD1958 I Studio 82 SRL – Autor principal: Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură, co-autori: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Andra Vlădoiu, arh. Andrada Pinte și arh. Petrică Maier-Drăgan, Colaboratori specialități: peisagist Alexandru Mexi.
“În ochii juriului, această propunere s-a remarcat datorită clarității viziunii de ansamblu, a forței masterplanului, a preciziei și clarității în înțelegerea dinamicii locului și a coerenței generale cu obiectivele concursului. Având ca punct de plecare o reconectare cu mediul natural, conceptul este susținut de o analiză clară și aprofundată a evoluției locului – un proces neîncetat de antropizare – și a fazelor sale determinante. Juriul a apreciat în mod deosebit atenția acordată în acest proiect temporalității, așa cum reiese din diagramele clare și din afirmațiile scrise. Juriul a apreciat, de asemenea, atenția acordată unor aspecte, precum capacitatea de înrădăcinare, stabilizarea solului și cerințele reduse de întreținere. Acesta a fost unul dintre puținele proiecte care a cartografiat și a ținut cont de vegetația înaltă prezentă pe sit: se așteaptă ca aceste exemplare să joace un rol important în dezvoltarea viitoare a proiectului.”  (aprecierea Juriului*-  Vezi prezentarea juriului de la finalul comunicatului).
Acest proiect va face obiectul încredințării serviciilor de proiectare pentru fazele PUZ, SF, PT-DDE și va fi semnat cu Administrația Națională „Apele Române”, în calitate de Autoritate Contractantă a concursului, în asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, administratorul obiectivului.
Astfel, prima etapă, prevăzută în contractul de servicii de proiectare, constă în predarea conceptului general de amenajare și detaliere a soluției prezentate în cadrul concursului. A doua etapă va fi elaborarea Planului Urbanistic Zonal care va fi supus avizării de către Consiliul Local al Municipiului Constanța. Ulterior avizării Planului Urbanistic Zonal, vor fi întocmite: studiul de fezabilitate, documentația pentru autorizarea executării lucrărilor și proiectul tehnic. Proiectantul va asigura asistență tehnică pe toată durata de implementare a proiectului până la recepția finală a lucrării.
Proiectul câștigător integrează, în strategia sa de dezvoltare spațială, trei elemente definitorii: turistic, urban și natural. Vorbim despre simbioza dintre: componentele spațiului construit, activitățile sale specifice și dotările necesare deschise accesibilității tuturor categoriilor de utilizatori și totodată să ia în considerare principiile biodiversității și sustenabilității.
”Accesibilitatea va fi prima și principala însușire a noului spațiu. Vorbim despre realizarea unei infrastructuri care să asigure accesul nemijlocit al tuturor oamenilor, inclusiv al celor cu dizabilități. De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, puncte de prim-ajutor și spații de acces facil al echipelor de intervenție (salvamar, ambulanță). Mai mult, noul spațiu va fi adaptat inclusiv pentru utilitățile publice (apă, canalizare și energie electrică), dar și pentru sistemele de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor. Nici componenta de biodiversitate nu va lipsi, fiind create spații verzi care vor funcționa ca niște perdele vegetative armonizate zonei de plajă.”, a mai adăugat ing. Laszlo BARABAS, director general adjunct al Administrației Naționale „Apele Române”, în cadrul aceluiași eveniment.
În cadrul concursului (derulat în perioada 23 iunie 2023 -18 septembrie 2023, cu perioada de jurizare: 14-18 septembrie 2023), au fost depuse 19 proiecte (din România, Elveția, Spania și Norvegia). *Celelalte premii sunt prezentate în „Caseta Tehnică”.
Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării complexe a plajelor din stațiunea Mamaia, județul Constanța, pentru atribuirea contractului de proiectare. Concursul a încurajat creativitatea, susținând în același timp cercetarea urbanistică, peisajeră și arhitecturală în sensul unui concept integrat de reamenajare a zonei de plajă actuale.
„Rezultatul final va fi un spațiu public unic și reprezentativ pentru România capabil să răspundă în egală măsură tuturor așteptărilor și exigențelor turiștilor și constănțenilor deopotrivă și care va pune în același timp în valoare noua spațialitate a zonei litorale a Mării Negre”, a concluzionat ing. Laszlo BARABAS, director general adjunct al Administrației Naționale „Apele Române”, în cadrul aceluiași eveniment.
VALOAREA PREMIILOR ACORDATE
PREMIU CONTRAVALOARE
Premiul I Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare, 7.650.780 LEI (1.545.612 EUR), fără TVA
Premiul II  185.625 LEI (37.500 EUR) fără TVA
Premiul III  86.625 LEI (17.500 EUR) fără TVA
Mențiunea I  24.750 LEI (5.000 EUR) fără TVA
Mențiunea II  24.750 LEI (5.000 EUR) fără TVA
Mențiunea III  24.750 LEI (5.000 EUR) fără TVA.
Mai mult, pe rowater.ro


Mangalia News, 25.09.2023.piese-auto-mangalia.ro

carturesti.ro%20


Leave a Reply