GLO Marine: Profesionalismul inginerilor români în industria navală – recunoscut la nivel internațional

0
944
În lumea vastă și complexă a industriei navale, România și-a făcut un renume datorită șantierelor sale navale și, nu în ultimul rând, datorită inginerilor săi talentați. De-a lungul anilor, acești profesioniști s-au dovedit a fi nu numai competenți, dar și flexibili, gata să se adapteze rapid la schimbările și provocările pieței, cucerind astfel întreaga scenă internațională de profil prin atuuri câștigate pe baza unei expertize vaste și o educație tehnică riguroasă.
Ca grup, inginerii români au reușit să se distingă și să își creeze un renume în industria navală din Europa, abordând cu succes probleme complexe și prin eficiența de care dau dovadă. Un astfel de exemplu vine chiar de la inginerii care lucrează în cadrul GLO Marine, o companie românească dinamică de arhitectură și inginerie navală ce oferă servicii integrate de inginerie, consultanță tehnică și suport de șantier în întreaga lume.
Pentru a putea identifica cum este perceput impactul inginerilor români în industria navală internațională, ne-am întâlnit cu specialiști din cadrul companiei GLO Marine, cu scopul de a împărtăși experiența lor acumulată în diverse șantiere navale sau porturi din Europa, Asia și Africa. Iar pentru că majoritatea rolurilor joacă un rol esențial în industria navală, dar deseori anumite specializări rămân în umbră, am ales să aducem în lumină profilul inginerului de comisionare, a cărui importanță este maximă în condițiile unei industrii in continuă schimbare, în care navele în operare suferă foarte multe modificari sau update-uri.
Astfel, ne-am întâlnit cu Sercin Gemai, inginer specializat in instalare si comisionare, una din verigile esențiale în lanțul complet de implementarea a proiectelor de tip retrofit desfășurate de GLO Marine, pentru a afla cum reușește acesta să facă legătura cu succes între design, inginerie și suportul practic oferit de companie în șantier managerilor de nave si superintendenților. Iată ce am descoperit:
Reporter: Sercin, spune-ne câteva cuvinte despre job-ul de inginer de comisionare.
Pentru a întelege mai bine rolul inginerilor de instalare si comisionare în industria navală, încep prin a vă spune că este un job complex ce presupune multe abilități, inclusiv o comunicare foarte bună cu toți actorii implicați în proiectul pe care îl desfășori, fie el de reparații sau upgrade a unei nave. Practic, jobul meu presupune să te asiguri că totul se îmbină perfect, de la proiectare până la instalarea practică, dar mai ales că fiecare sistem, componentă mecanică sau electrică implicată, oricât de sofisticate ar fi, funcționează impecabil la livarea către client. Mai mult, trebuie să te asiguri că toți cei implicați în proiect, fie ei din echipele de instalare, personalul din șantier sau managerii de nave lucrează împreună eficient, astfel încât rezultatul final să fie cel pentru care clientul a contractat compania, ba chiar să depășească așteptările.
Reporter: Întradevăr pare o meserie foarte complexă. Cum ai ajuns să capeți experiența de inginer de comisionare? S-a întâmplat direct sau a fost o călătorie pe care ai parcurs-o?
Clar a fost o evoluție. Este de fapt o călătorie pe care încă o continui. A fi inginer de comisionare înseamnă să fii deschis la provocări și să te dezvolți continuu. De exemplu, la GLO Marine am început în postura de inginer în instalații navale, unde nu doar mi-am perfecționat abilitățile, dar m-am simțit și încurajat să îmi extind continuu cunoștințele. Apoi am avansat în poziția de inginer de instalare, care mi-a deschis calea către munca de teren și mi-a adus multe provocări. Dar am profitat de această oportunitate, pentru a-mi aprofunda capabilitățile. Această evoluție m-a condus, în cele din urmă, la rolul meu actual de inginer de comisionare, unde aplic o abordare integrată, bazată pe experiența construită în timp alături de întreaga echipă GLO Marine.
Reporter: Ce abilități consideri că are nevoie să aibă un inginer de comisionare?
Pot să povestesc despre abilitățile pe care le-am dobândit eu pe parcursul evoluției mele în această poziție în cadrul GLO Marine. Practic am reușit să valorific foarte multe din cunoștințele pe care le-am acumulat de-a lungul anilor, îmbunătățindu-mi expertiza în mecanică și electricitate. Ceea ce diferențiază acest rol de cele anterioare este aplicarea simultană a cunoștințelor în mecanică, pipe design și sisteme electrice, toate în același timp.
De exemplu, abilitatea de a interpreta diagrame complexe și de a avea o bază solidă în conceptele electrice este esențială aunci când vrei să fii un inginer de comisionare performant. Eu am avut ocazia să îmi aprofundez înțelegerea acestor aspecte, ba chiar alături de echipa GLO Marine am putut să explorez integrarea unor tipuri de componente electrice, dedicate echipamentelor navale din ce în ce mai sofisticate și inovatoare.
Reporter: Cum consideri că sunt văzuți inginerii de comisionare români în întreaga lume?
Direct proporțional cu expertiza pe care o aducem în industrie. Mai concret, suntem foarte apreciați pentru munca de calitate pe care o facem, la fel cum se întâmplă cu toți profesioniștii români navali, nu doar cu inginerii de comisionare.
Am livrat nenumărate proiecte de retrofit în multe din șantierele navale ale lumii, pentru clienți importanți din industrie și întodeauna am fost lăudați pentru faptul că am finalizat la timp și cu succes lucrările pentru care am fost contractați. Dăm mereu 110%, cum ne place să spunem la GLO Marine. Diferitele roluri pe care le-am avut aici nu numai că mi-au îmbogățit experiența profesională, dar m-au făcut să simt că contribui la un obiectiv mai mare, inclusiv cel de a duce profesionalismul românilor din industrie mai departe. Este o călătorie de care sunt cu adevărat mândru și sunt entuziasmat să continui să evoluez alături de echipa GLO Marine.
Reporter: Ce le-ai transmite viitorilor ingineri de instalare si comisionare din România?
„Să fie implicați și deschiși la schimbare, punând întodeauna profesionalismul pe primul loc. Dacă vor face asta cu siguranță vor ajunge cât mai departe, atât la propriu, cât și la figurat, în toate colțurile lumii.
Eu am descoperit că rolurile mele ca Inginer de instalare, respectiv inginer de comisionare, la GLO Marine s-au dovedit a fi o experiență incredibil de dinamică și captivantă. Sunt joburi care sfidează monotonia, oferind o gamă diversă de activități care mă mențin motivat și interesat, iar acest sentiment de realizare și îmbunătățire este ceea ce mă determină să îmi depășesc constant limitele și să cresc. Dar ca să concluzionez, îi aștept pe cei care vor să se alăture acestei meserii în echipa GLO Marine, unde vor avea și ei șansa să se perfecționeze. Trebuie să recunosc că doar cei care sunt dispuși să se autodepășească pot ajunge cât mai departe.
Joburile deschise în cadrul companiei sunt disponibile mereu în zona de Careers a site-ului firmei, asa că îi invit pe toti cei interesati să aplice acolo”.


Mangalia News, 19.09.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply