APEL pentru construirea MONUMENTULUI EROILOR din Darabani!

0
755
Comitetul de Inițiativă pentru Construirea MONUMENUTULUI  EROILOR din Darabani (Negru-Vodă).
Deviza stabilită:
ESTE VREMEA SĂ REDĂM EROILOR DIN DARABANI DREPTUL LA NEMURIRE!
Deși Darabaniul a înregistrat mari pierderi de vieți omenești în cele două războaie mondiale, satul nu dispune, încă, de un monument dedicat EROILOR săi.
Iată de ce Subfiliala Mangalia a Asociației Naționale CULTUL EROIILOR „Regina Maria”, prin președintele ei, slt. (r) Emil-Corneliu Ninu, fost director al școlii și profesor titular de Limba și Literatura Română (1969-1976), a luat inițiativa construirii, în urmă cu peste 10 ani, a unui asemenea edificiu, dedicat celor care și-au adus supremul sacrificiu, când țara le-a cerut-o.
Sprijinit, în acest sens, de către Filiala Constanța a aceleiași organizații, având drept președinte pe dl col. (r) Remus Macovei, s-a reușit, pe atunci, aprobarea demersului respectiv de către Consiliul Local Negru-Vodă, dar, ulterior, din lipsa fondurilor necesare,  proiectul a fost respins de către Prefectura Cnstanța.
Reluând inițiativa construirii MONUMENTULUI EROILOR din satul Darabani, de curând, în decembrie 2021, odată cu instituirea Zilei Eroilor Dărăbăneni și a sărbătoririi a 30 de ani de la reînființarea Asociației Naționale CULTUL EROILOR „Regina Maria”, prin elanul acelorași localnici inimoși, precum lt-col. (r) Nicolae Jianu, Sandu Oprea, Monica Anastase, Cornelia Stancu, prin bunăvoința preotului Costel-Mădălin Oțelea, sub oblăduirea Arhiepicopiei TOMIS și sub îndrumarea Filialei Constanța a ANCERM, s-a obținut aviz favorabil pentru înălțarea monumentului chiar în curtea bisericii noastre centenare, având hramul SF. GHEORGHE.
La ora actuală, după obținerea tuturor avizelor necesare (mediu, studiu geologic, arhitectură, ridicare topografică) și depunerea lor la Primăria Negru-Vodă, s-a primit favorabil avizul de execuție, ceea ce permite demararea construirii acestei opere de arhitectură.
Deși am avut un fond de bani limitat, strânși de la o mână de oameni devotați inițiativei noastre, precum profesorii Emi-Corneliu Ninu și George Ninu, lt.-col (r) Nicolae Jianu, geolog Brândușa Cazacu, arhitect Lucian Sârbu, Sandu Oprea, Cornelia Stancu, Dumitru Barbu, Georgeta Vlăduț, Nicolae Ștefan, Ion Bărbuceanu, acest fond s-a cheltuit pe obținera avizelor menționate.
Comitetul de inițiativă apelează la sufletele celor care mai cred că jertfa celor din familiile lor nu a fost zadarnică, nutrind convingerea că sufletele celor care au lăsat locuri goale la masa sfântă merită un monument.
Un loc unde, în absența celor dragi, să se poată regăsi și să poată depune, cu pioșenie, o floare, măcar, spre reamintire!
Așteptăm ca toți cei care mai poartă în inimile lor dragostea de neam și de țară, de oriunde s-ar afla, să se alăture acestui proiect, într-un loc în care să le mulțumim, cu onoare și respect, un MONUMENT AL ISTORIEI NOASTRE VII, înălțat de noi toți, eroilor noștri.
Orice contribuție (donație, sponsorizare) este binevenită și va conta la înălțarea MONUMENTULUI SUFLETELOR NOASTRE, pentru ca, în timpul cel mai apropiat, să ne regăsim cu toții, într-o zi de sărbătoare, a întregului sat, spre a spune, cu demnitate și mândrie, că noi suntem urmașii celor jertfiți.
CONTUL ÎN CARE SE POT DEPUNE BANII ESTE:
RO51 BTRL RONC RT03 4175 6802,
deschis la Banca Transilvania, Agenția Mangalia,
Beneficiar: GRUP MONUMENTUL EROILOR.


Mangalia News, 05.09.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply