Sanatoriul Balnear Mangalia, Sănătate și Longevitate! | Serial, episodul 24: BAZINUL CU APĂ SULFUROASĂ

0
901

Sanatoriul Balnear Mangalia, Sănătate și Longevitate! – un serial util, realizat de redacția Mangalia News, în colaborare cu Biroul de Management al Calității Serviciilor Medicale din cadrul instituției balneare.

Episodul 24: Protocol terapeutic: BAZIN CU APĂ SULFUROASĂ – Cod PT40.

SCOP: Scopul protocolului este acela de a asigura calitatea actului medical prin stabilirea modalitatii de efectuare a procedurii: BAZIN CU APĂ SULFUROASĂ – Cod PT40.
DOMENIU DE APLICARE:
Protocolul se aplica in sectiile cu paturi si în ambulatoriul Sanatoriului Balnear si de Recuperare Mangalia.
DOCUMENTE DE REFERINTA
Legislatie primara: Legea nr.46/2008 privind drepturile pacientului.
Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Legislatie secundara: Ordinul MS 482/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XV. Raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanitar. Codul de deontologie medicală din 30 martie 2016 al Colegiului Medicilor din Romania.
Alte documente:
Prevederile regulamentului intern al SBRM,
Prevederile Regulamentului de Organizare si Functionare al SBRM.
DEFINITII ȘI PRESCURTARI
– SBRM – Sanatoriul Balnear si de Recuperare Mangalia.
MODUL DE LUCRU / DESCRIERE
Datorita proprietatilor curative, apele sulfuroase sunt folosite atat in cura interna, cat si in cea externa. In afara factorilor naturali specifici, statiunile permanente, cum este Mangalia, sunt dotate si cu bazine de balneatie, indicate pentru cura externa.
Toate instalatiile balneo-tehnice necesare captarii, transportului, utilizarii terapeutice a factorilor naturali sunt adecvate metodologiilor in vigoare, de aplicare terapeutica a acestor factori.
Sunt stabilite si respectate perimetrul sanitar si hidrogeologic de protectie al surselor de factori naturali, pentru a nu exista elemente ce ar putea polua microclimatul si factorii naturali de tratament.
Sursele de apa termo-minerala sunt reprezentate prin doua foraje hidrogeologice care deschid orizontul acvifer localizat in calcarele sarmatiene. Apele minerale sunt sulfuroase, clorurate, sodice, hipotone.
Apele sufluroase contin minim 1mg H2S, HSS, sau tiosulfati la litru sau complexe coloidale sulfuroase. In apele sulfuroase, sulful se gaseste sub mai multe forme: hidrogen sulfurat liber, grupe sulfhidrice, acizi polisulfhidrici.
Apele sulfuroase au proprietatea de a vindeca numeroase afectiuni, prin continutul de hidrogen sulfurat, care este singurul compus al sulfului care se absoarbe prin piele, plaman, si pe cale digestiva, eliminandu-se prin piele, intestin si rinichi.
Cura externa cu ape sulfuroase se bucură de o largă utilizare in statiunile balneoclimaterice din tara noastra. Efectul terapeutic al apelor minerale sulfuroase, in cura externa, este rezultanta a cel putin 3 factori ce isi insumeaza actiunea farmaco-dinamica: temperatura apei, compozitia biochimica a apei, miscarea corpului sau a segmentelor acestuia, in conditii hidrostatice particulare.
Mecanismul esential farmaco-dinamic este “îmbibarea” epidermei cu apa minerala, imbibare urmata de o resorbtie tardiva si gradata. Hidrogenul sulfurat din apa minerala difuzeaza rapid prin piele, iar sulfatii din apa sunt preluati de piele de 150 de ori mai rapid decat sulful coloidal. Baile sulfuroase cresc capacitatea de reducere a pielii; pielea se imbogateste in grupe SH, iar excitabilitatea receptorilor cutanati este modificata de mantaua de sare depozitata in piele. S-a constatat ca baile sulfuroase ridica pragul pentru durere, efect ce poate fie xplicat pe baza migratiei calciului din straturile profunde catre suprafata epidermului in cursul baii sulfuroase. Acestea cresc sensibilitatea receptorilor pentru cald si reduc sensibilitatea receptorilor pentru rece. Cura balneara sulfuroasa duce la vasodilatatie cutanata, disparitia stazelor sanguine si la activarea circulatiei cutanate; deschide o parte din din teritoriul capilar scurt circuitat, ajungand astfel la absorbtia prin piele a substantelor minerale din apa.

Prezenta in apa a unor componente modifica intensitatea resorbtiei sulfului din baie. Sulfatii se resorb mai bine in prezenta clorurii de sodiu, observatie importanta in terapia cu apa Marii Negre sau a lacurilor sulfatate, sarate, de liman sau continentale. Reflexele locale si eliberarea unor mediatori umorali (histamina, bradichinina etc) sunt mecanisme importante ce stau la baza efectului terapeutic al balantei sulfuroase.
Efectele farmacodinamice asupra pielii explica bunele rezultate obtinute prin baile sulfuroase in dermatoze si prurigo-uri. Mobilizarea apei si sarurilor minerale din depozitul cutanat, cu patrunderea apei in spatiile extracelulare subcutanate, se face foarte lent, astfel ca nu apar mecanisme de contrareglare acute.
In cura externa, din piele, apa si sarurile minerale se rezorb foarte lent; ca urmare a contactului cutanat cu apele sulfuroase, aceste bai isi gasesc indicatii terapeutice in afectiunile dermatologice.
Datorita activarii circulatiei locale, indepartarii straturilor superficiale ale pielii, desensibilizarii acesteia, reechilibrarii tonusului si stemului nervos periferic, se obtin rezultate foarte bune in vindecarea sau ameliorarea alergodermiilor, neurodermiilor, eczemelor.
Rezultate terapeutice deosebite s-au observat in cazul neuromialgiilor simple, maladiei artrozice si preartrozice, bolilor reumatismale inflamatorii cronice etc.
Trebuie facuta o atentionare speciala pacientilor nevrotici si reactivi, la care imbaierea cu aceste ape poate agrava simptomatologia clinica, obtinandu-se astfel rezultate contradictorii. Din aceste considerente, in practica medicala, in functie de gradul de excitabilitate al subiectilor, determinat in mod obiectiv, se folosesc proceduri hidroterapice diferentiate in intensitate.

Bazinul cu sulf reprezinta o procedura de hidrotermoterapie la care se asociaza sau nu exercitii de kinetoterapie. Bazinul cu sulf contine apa sulfuroasa la o temperatura de 32°-34°C. In bazin se poate efectua un program de kinetoterapie (colectiva sau individuala), coordonat de un asistent medical sau un kinetoterapeut, in functie de patologia prezentata si de recomandarile indicate in fisa de tratament.
Impartirea pe serii a pacientilor se face prin programatorul general.
Intretinerea / igiena este asigurata de personalul de curatenie, cu respectarea normelor in vigoare. Igienizarea bazinului se face prin spalare, folosind substante de curatenie si dezinfectante omologate de Ministerul Sanatatii.
Umplerea bazinului se face imediat dupa golire. Aerisirea / dezaburirea se face prin ventilatie naturala si mecanica. Intretinerea apei se pastreaza prin folosirea obligatorie a dusului de curatie, clorinarea talpilor, aspirare, supraplin zilnic.


In conditii pandemice / epidemice, se vor respecta cu strictete conditiile de desfasurare ale activitatii terapeutice din ANEXA 1.
Abateri: Nu sunt admise abateri de la protocol.
Indicatori de eticiență și eficacitate
– numar pacienti externati ameliorati / numar total de pacienti externati x 100; valoarea tinta 100%
–  numar de instructaje efectuate / numar de instructaje planificate x 100
–  Grad de satisfactie pacient; valoarea tinta >90%
Resurse necesare
–  umane: personalul medical (asistenti medicali);
–  materiale: cabinete medicale dotate corespunzator pentru buna desfasurare a activitatii descrise in protocol.
Responsabilitati in derularea activitatii
–  Manager: aproba protocolul.
–  Director medical: verifica protocolul.
–  Medic curant: aplica protocolul.
–  As. Sef: aplica protocolul si instruieste personalul din subordine.

Sanatoriul Balnear Mangalia, Hotel Hora 3* Saturn, vă oferă acum posibilitatea de a face rezervări prin propriul sistem online: balnear.net/rezervari
Informații0241 751 337.

Tarife sezon 2023:
– 155-172 lei / zi / persoană pe secția de spital,
– 170-209 lei /zi / persoană pe secția sanatorială.
Hotelul Hora 3* Saturn:
– cazare în cameră dublă (hotel Hora 3*),
– pensiune completă – trei mese / zi (restaurant Hora 3*),
– 4 proceduri / zi (baza de tratament se află în cadrul hotelului).
Sanatoriul Balnear Mangalia – Hotel Hora 3* Saturn, locul în care vă așteptăm pentru o vacanță extraordinară și o cură de tratamente balneo-fizio-kineto-terapeutice: profilactice, terapeutice, de recuperare. (Pe perioada lucrărilor de modernizare și extindere a Pavilionului A, de pe strada Mircea cel Bătrân, nr.3, lângă Geamie).
Baza de tratament de lângă Hotel Paradiso (Pavilionul B) funcționează normal, cu toate procedurile terapeutice.

Mangalia News: Serialul în care prezentăm Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia poate fi vizionat AICI.

Mangalia News, 21.07.2023.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply