Cornel Udrea – Amintiri din școlărie – Testul de imaginație „ANA ARE MERE”

0
731

farmec.ro
carturesti.ro%20
Cornel Udrea: „Citeam mult, foarte mult, pentru vîrstele mele școlare, deprinsesem cititul cu ajutorul Măicuței mele, înainte să merg la școală, la 6 ani. Aveam, să-i zicem, o imaginație deosebită, mereu în clocot, revărsată, adesea, asupra celor de o vîrstă cu mine, care îmi ascultau fantasmagoriile, uneori condimentate cu chestii, pare-se hazlii. Am păstrat darul improvizației pînă în ziua de azi, susținut de aritmetica (prin adunare) a miilor de cărți citite. De ale mele nu m-am apropiat și în niciun caz nu aș face-o, cu un pix în mînă.

Prin clasa a IV-a inventasem un joc al imaginației, în vremea cît am stat în casă, vreo două săptămîni, după o chestie nasoală, post-operatorie, la amigdale. După ce m-am întors printre „pătrații mei”, cu pilda jocului, acesta a prins foarte tare. De pildă, puneam la bătaie străvechea propoziție simplă, ANA ARE MERE. Ei, bine, participanții, nu mai mult de trei pe tură, trebuia să adauge propoziției, rodul fanteziei epice. De pildă: cine era Ana, cine sunt părinții ei, cine i-a adus merele, cîte mere ar putea fi, de ce 4 și nu două, ce va face cu ele etc.

Povestirea fiecăruia era apreciată de juriul-spectator (alți trei-patru copii) care, pe parcursul unei runde acordau chestiunilor care li se păreau deosebite, cîte 10 bani de fiecare, ipotetici desigur. Eu am făcut, cel mai mult, 3,50 lei, cu FĂT-FRUMOS și ILEANA COSÂNZEANA și nunta lor. Eu nu am fost de acord cu căsatoria celor doi, fiindcă niciunul nu o dorea, am motivat și le-am schimbat destinul. Ceilalți doi competitori s-au lăsat păgubași, așa că mi-a fost mai lesne să fac un ban muncit cu cleielul.

Să mor io călcat de rapidul Timișoara-Constanța, la 150 de km pe oară, dacă nu le-aș da politicienilor noștri, testul de imaginații, ANA ARE MERE! Să își folosească rodul lecturilor, dar și priceperile dobîndite la facultățile economice, juridice, agronomice, de strategie națională de apărare, pentru a lămuri, odată pentru totdeaua, ce hram poartă gagica, de unde are merele, prețul lor pe piață, ce vrea să facă cu ele, de ce nu răspunde întrebărilor presei, cît e bursa fructelor etc.

Și să intre în joc doar doi, iar cel care face mai puțini 10 bani, decît cestălalt, să își dea pensia specială, ca dar de nuntă pentru Făt-Frumos, cu Ileana Cosânzeana, obligați, pînă la urmă, de partid să se căsătorească pentru imaginea acestuia, devenită de basm!”

MN: Scrierile spumoase, caricatural-acide ale Maestrului clujean al umorului, Cornel Udrea, publicate de Mangalia News, pot fi re/văzute AICIhttps://bit.ly/2Rlmtsu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 27.01.2023.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply