24 Iunie – ZIUA UNIVERSALĂ A IEI, zi cu multiple semnificații pentru cultura și spiritualitatea românească și cea universală

0
512

24 IUNIE – ZIUA UNIVERSALĂ A IEI!

Nu întâmplător a fost stabilită în această zi cu multiple semnificații pentru cultura și spiritualitatea românească și universală. Este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, numit în cărţile religioase „Luceafărul”, pentru felul în care pregăteşte naşterea „Soarelui”, Iisus Hristos. Peste sărbătoarea creștină se suprapune, în calendarul popular, “Drăgaica”, sau “Sânzienele”, o sărbătoare prin excelență solară, dedicată anotimpului cald.

IA sau „cămașa cu altiță” (care se presupune că ar fi purtat-o și Sânzienele) face parte din portul popular românesc al femeii și leagă istoria de odinioară de istoria actuală a noastră, a tuturor. Ea reușește prin motivele și simbolurile brodate să exprime apartenența la o comunitate, la o regiune, să exprime stări sufletești și evenimente importante sau uzuale din viața omului (nunți, botezuri, sărbători religioase, statusul marital, zona de apartenență), precum și modificări care apar odată cu influențele venite dinspre lumea orașului.

Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, IA a stârnit întotdeauna fascinație și totodată inspirație. Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură „La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.

Biblioteca Municipală Mangalia vă pune la dispoziție o serie de materiale de referință, de inspirație populară, începînd cu tradiții și obiceiuri și terminând cu arta. Vă invităm, online, să răspundeți provocării noastre. (Biblioteca Municipală Mangalia).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 24.06.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply