Marele Lup Alb şi Sfântul Andrei – de Bogdan Bola

0
650

“Un mit dacic străvechi şi povestea sfântului creştin Andrei se regăsesc curios, împreună, într-una dintre cele mai frumoase legende. Se spune că, atunci când a ajuns în #Dobrogea noastră, apostolul s-ar fi rătăcit prin pustie, într-o noapte cu vreme tare rea, de mare furtună. Atunci a apărut însă o haită de lupi, care nu l-au atacat pe creștin, ci mai mult, l-au ajutat. Şeful haitei, un lup uriaş, alb cu totul, l-a condus pe sfânt până la peştera care astăzi îi poartă numele şi unde se spune că “Întâiul Chemat” a propovăduit credința în Hristos printre geții din vecinătate.

Aspectele aşa-zis păgâne (pentru unii) nu trebuie să ne mire, pentru că în multe locuri din țară, sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul Lupilor, existând credința populară că a fost un cioban de a cărui turmă nu se lega nicio fiară. Poate pentru că ştim bine legătura dintre daci şi simbolul draco (dracon) – stindardul cap de lup, putem traduce acest mit ca fiind cel al lui Andrei, “Apostolul dacilor lupi”. Aici intervine şi partea stranie a poveştii. Din munții Orăştiei ne vine o legendă dacică superbă, cea a sihastrului Leandru. Preot al lui Zamolxis (Zamolxe, Zalmoxis), Leandru cel cu părul lung şi cu totul alb, trăia în bună înțelegere cu lupii din munți.

Așa se face că Marele Zeu l-a preschimbat într-un lup alb uriaş. Leandru a unit toți lupii Daciei într-o singură armată şi atunci când Sarmizegetusa lui Decebal a fost atacată de romani, oastea de fiare i-a sărit în ajutor, luptând alături de oamenii locului, împotriva cotropitorilor. Nici chiar lupii nu au putut însă salva Marea Cetate de la distrugere. Leandru şi ceilalți lupi ce au supraviețuit au părăsit tărâmul Daciei, ajungând pe pământul getic, unde l-ar fi putut întâlni pe Sfântul Andrei.

Mulți ne vor aminti cu sarcasm că Sarmizegetusa a fost distrusă în anul 106, când Sfântul Andrei trecuse de mult în lumea celor drepți. Domnilor, este doar o poveste, dar una pe care românii o spun de aproape două milenii, combinând credințele populare pre-creştine cu cele ale Bisericii. Este un mit pe care avem datoria să îl prețuim (nu să îl disecăm şi blamăm) şi să îl ducem mai departe…”.

Astăzi este 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei, o zi specială pentru români, întrucât Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul nostru. Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat cel care a creștinat poporul român.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Tocmai de aceea am vrut să începem această zi, nu printr-o urare obișnuită, ci printr-o recomandare la lectură. Cele trei volume din “Poveștile Mării Negre”, de istoricul Cristian Cealera reprezintă, pentru mine cel puțin, unele dintre cele mai frumoase cărți scrise despre Dobrogea.

Legendele și poveștile ei, începând din negurii istoriei și până în prezent, sunt redate cu mare grijă și frumusețe, punând accent mereu pe acest teritoriu fascinant dintre Dunăre și Mare. Așa că, dacă doriți să faceți un cadou prețios care să coste și puțin, mergeți și cumpărați-i volumele (puteți și online). Nu veți regreta!

Iar acum pot să urez La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sfântului ocrotitor al românilor!” (Bogdan Bola, 30 noiembrie 2021).


Mangalia News, 30.11.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply