Ciorbă de burtă – Rețetă tradițională, cu Raresh Badrea, de aci, de la… Melbourne!

0
1265

In rețetele de ciorbă de burtă vehiculate pe internet se cere la sfârșit niște morcov ras mărunt și tras putin la tigaie in ulei care se toarnă deasupra ca sa dea culoarea gălbuie specifica. Cu durere in suflet vă mărturisesc ca este doar un truc comunist (vezi, nu doar capitaliștii au trucuri), care era menit să dea impresia că ciorba se fierbe cu ce trebuie și anume cu ceva oase care să lase grăsimea galbenă, specifică cărnii de vită.

Dacă se folosesc ingredientele corespunzatoare, nu este nevoie să adăugăm morcovul prăjit în ulei: pentru 5-7 litri de apă, un os mare cu măduvă, un kilogram coadă de vacă, două kilograme de burtă, foi de dafin, sare, piper, legume ca pentru o salată de boeuf, usturoi după gust, smântână de gătit, 5-7 galbenusuri, iar pentru servit oțet de mere, ardei iute proaspăt (dacă cioba se servește vara, sau murat iarna) și smântână groasă. Se pun la foc mic osul, coada, burta, piper, sare, foi de dafin.

La 20 minute după primul clocot, foile de dafin se scot și se continua fierberea la foc mic circa 3 ore, pana ce carnea se desprinde de pe coada de vită. Se scot din zamă toate cele (incerc ușor, ușor să îl copiez pe Mircea Groza la vorbire, că tare-i fain graiul românesc, mai ales la bucătărie) și se adaugă legumele întregi la fiert.

Cât fierb legumele, desprindem carnea și zgârciurile de pe coada de vită, mâncăm măduva (prietenii știu de ce) și tăiem burta in fâșii de grosime corespunzatoare. Din legumele fierte și cărnița cu zgârciuri tocate mărunt, la care adăugăm murături și maioneză de casă, facem o salată de boeuf, ca sa avem ce pune pe masa în timp ce tragem o pălincă și până servim ciorba. Că, ferească Sfântul să te așezi la masă pe stomacul gol, că îți merge rău toată săptămâna! Și aici mă refer la pălincă!

Înapoi la dresul ciorbei, după ce am scos legumele, oprim focul și ar trebui să avem o zamă extraordinara cu un strat galben natural de la grăsimea de vită. Acum se adaugă usturoiul pisat fin într-un mojar cu pistil, musai sa fie de lemn sau aramă. Pentru cei care nu înțeleg importanta fundamentală a grasimii de animal în bucătăria românească, precum și a usturoiului scăpat din belșug…, nu știu ce să vă zic, aici am rămas fără cuvinte! 

În timp ce usturoiul își întinde aroma unde trebe, batem gălbenușurile de ouă cu smântâna de gătit și amestecăm cu ceva zamă fierbinte ușor, puțîn câte puțîn, până-i toată ca un aluat subțire de clătite. Se adaugă peste ciorbă și e gata de servit cu oțet, smântână și ardei. Eu personal nu adaug oțetul in ciorba, ci doar la servire. Otetul adăugat în ciorba atunci când se drege cu ou și smantana poate să brânzească smântâna și ne batem joc de textura aia frumoasă. Să aveți poftă!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Raresh Badrea, Melbourne, Australia, 5 decembrie 2020.


Mangalia News, 06.12.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply