Adevărul despre poluările de la Constanța și Mangalia | Precizări de la Bogdan Bola, directorul ABADL

0
1204

Bogdan Bola: “Constanța și Mangalia, dar nu numai…, sesizări de poluări din partea cetățenilor (cărora le mulțumesc pentru spiritul civic), însă adevărul este altul. Unul mult mai inofensiv, însă interesant, așa cum subliniază specialiștii noștri din laboratorul #ABADL.

Ce vedeți în imagini nu este vreo poluare, ci doar un microorganism. Numele acestuia este Noctilluca Scintillans și aparține grupului “Dinoflagellatelor”, din planctonul marin. Are forma unei vezicule cu aspect gelatinos ca de meduză, ce dă impresia unei poluări cu uleiuri, așa cum au relatat unii martori oculari.

Acest protozoar are o particularitate aparte: bioluminiscența dată de picăturile de ulei din structura sa este extrem de vizibilă noaptea. Acest micro-organism devine “abundent” la țărmurile mărilor, în dreptul marilor orase porturi. Uneori, prin aglomerare masivă, provoacă apariția așa-numitelor “red tide” (valuri roșii).

La noi, în Marea Neagră, apare foarte rar, fiind adusă mai degrabă de vapoarele venite în port. Dar găsind condiții bune de înmulțire (hrană = substanțe poluante) și ape mai calde produc o așa-zisă “înflorire”, adică dezvoltare în masă.

Atenție însă: Are efect toxic asupra peștilor, care evită zona cu Noctiluca, aceasta fiind și o mare consumatoare de icre!

Aceasta este pe scurt povestea “poluărilor” întâlnite la Marea Neagră în aceste zile. Cu calm și comunicând, eu chiar cred că putem da de cap oricărei probleme de care ne lovim! Încă o dată, mulțumesc specialiștilor noștri din laboratorul #ABADL și tuturor care ne-au semnalat fenomenul”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Comentariu: Locuiesc in sudul Norvegiei, am avut si aici aceași problemă, cam cu o lună in urmă. Acum totul a dispărut. 


Mangalia News, 18.11.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply