Mentorat pentru Tinerii Jurnalişti – Apel de Candidatură

0
860

În atenţia domnului Redactor-Şef,

Vă scriem acest e-mail, pentru a vă felicita şi a vă mulţumi pentru munca dumneavoastră în jurnalismul românesc. Având în vedere experienţa dumneavoastră în domeniul jurnalismului, avem onoarea de a vă invita să luaţi parte la proiectul pilot „Mentorat pentru Tinerii Jurnalişti”

Proiectul „Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști” își propune să faciliteze schimbul de expertiză şi competențe între jurnaliștii experimentați (mentori) și jurnaliştii aflaţi la început de carieră. Suntem conştienţi că timpul dumneavoastră este foarte limitat, dar avem rugămintea să împărtăşiți acest apel de candidatură în rândul colegilor dumneavoastră aflaţi la început de carieră. Proiectul se adresează jurnaliştilor cu maximum 4 ani de experienţă în domeniu, deoarece ne dorim ca sesiunile de training şi şedinţele individuale de mentorat să îi ajute pe aceştia în dezvoltarea carierei jurnalistice. 

Am inclus mai jos detalii suplimentare despre proiect, iniţiatori, mentori şi activităţile propuse. Formularul de candidatură poate fi completat aici, iar termenul limită este 25 noiembrie 2020. 

Vă mulţumim anticipat pentru susţinere şi vă dorim mult succes în continuare!

Alis Costescu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mentorat pentru Tinerii Jurnalişti
– Apel de Candidatură –
Format: online.
Durată: 6 luni.
Grup Ţintă: Jurnalişti la început de carieră.

Context:
În 2020, România se află pe locul 48, din 180, în World Press Freedom Index (în scădere de pe locul 47 în 2019), din cauza faptului că „deşi au avut loc multe schimbări la cel mai înalt nivel guvernamental, respectul faţă de libertatea presei nu s-a îmbunătăţit. Atitudinea prevalentă a statului şi clasei politice faţă de jurnalism şi libertatea de exprimare continuă să încurajeze cenzura şi autocenzura. Mecanismele de finanțare ale mass-media sunt opace sau chiar corupte, iar politicile editoriale sunt subordonate intereselor proprietarului (…).” În plus, provocările financiare și dificultățile de a documenta și publica materiale importante (problema fiind şi mai pregnantă în orașele mici) conduc la o „iluzie a jurnalismului” – publicul / cititorii vor avea doar iluzia de a fi informați.

Scopul proiectului
Parte a programului Raţiu Forum, proiectul pilot „Mentorat pentru tinerii jurnaliști” își propune să faciliteze schimbul de expertiză şi competențe între jurnaliștii experimentați (mentori) și jurnaliştii la început de carieră.

Proiectul pilot de mentorat are următoarele obiective:
– Dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților de realizare a reportajelor/anchetelor tinerilor jurnaliști (de ex. colectarea de fapte și date, publicarea de știri locale și naționale sau investigații jurnalistice semnificative) prin activități individuale de mentorat;
– Dezvoltarea abilităților de obţinere a surselor independente de finanțare (popularizarea surselor de finanţare şi apelurilor de proiecte naționale și internaționale, cele mai populare resurse pentru jurnaliști etc.) prin sesiuni de instruire/training;
– Sprijinirea tinerilor jurnalişti în realizarea a cel puțin unui reportaj de impact.

Grup ţintă
Proiectul se adresează jurnaliştilor care se află la începutul carierei (între 1 şi 4 ani experienţă în domeniu) şi care îşi doresc ca munca lor să aibă un aport real în consolidarea democraţiei în România. Date fiind eforturile lui Ion Raţiu de a lupta pentru libertatea presei, precum şi contextul naţional plin de provocări, ne propunem să dezvoltăm o reţea de jurnalişti profesionişti, independenţi şi dedicaţi principiilor democratice.

Deşi suntem de acord că practica efectivă este cea mai bună metodă de dezvoltare profesională, considerăm că sprijinul pe care un mentor îl poate acorda reprezintă un ajutor extraordinar în clarificarea dilemelor specifice profesiei de jurnalist şi în confruntarea provocărilor pe care le întâmpinaţi zilnic.

Următorii jurnalişti au acceptat rolul de mentor în cadrul acestui proiect (vă rugăm să accesaţi documentul următor pentru a vizualiza varianta scurtă a biografiilor fiecăruia dintre ei): Emilia Şercan – jurnalist independent; Alexandru Nedea – Recorder; Diana Oncioiu – Dela0.ro, Să Fie Lumină; Paul Radu – RISE Project; Ovidiu Vanghele – Centrul de Investigaţii Media, Să Fie Lumină; Alison Mutler – universul.net; Kit Gillet – jurnalist independent.

Vă inivtăm să completaţi AICI formularul de candidatură. Termen limită: Miercuri, 25.11.2020.


Etapele principale ale proiectului
Noiembrie 2020
– identificarea tinerilor jurnalişti care îşi doresc să beneficieze de programul de mentorat;
– termen limită pentru trimiterea candidaturilor – 25.11.2020.
Decembrie 2020
– evaluarea aplicaţiilor;
– termen limită pentru anunţarea celor 14 jurnalişti la început de carieră care au fost selectaţi – 18.12.2020.
Ianuarie 2021
– 2 sesiuni online de consolidare a relației mentori – tineri jurnaliști.
Februarie 2021
– săptămânal va fi organizat un seminar online (seminariile vor fi susţinute de mentorii implicaţi în proiect şi vor aborda teme specifice, precum: etica jurnalistică, surse de finanţare, abordarea temelor sensibile).
Martie – Mai 2021
– sesiuni individuale de mentorat: o întâlnire pe săptămână – 1 mentor cu 1 tânăr jurnalist – pentru asigurarea unor interacţiuni cât mai aplicate şi angajate, de ambele părţi.

Acest proiect este dezvoltat sub egida Raţiu Forum, o iniţiativă comună a Raţiu Family Charitable Foundation (UK), Centrul Raţiu pentru Democraţie (Turda, România) şi the London School of Economics IDEAS Think Tank (UK). Raţiu Forum este o platformă non-partizană care încurajează dialogul deschis asupra democraţiei şi provocărilor la adresa democraţiilor în Balcani şi România. Prin workshop-uri, conferinţe şi seminarii online, Raţiu Forum aduce împreună intelectuali şi profesionişti de nivel internaţional şi cetăţeni români în vederea schimbului de idei şi cunoştinţe pentru promovarea şi susţinerea libertăţilor democratice în România şi în regiune.

Mentorii proiectului Mentorat pentru Tinerii Jurnalişti

Diana OncioiuDela0.ro, Să Fie Lumină

Laureată a Premiului Ion Raţiu pentru Jurnalism 2020.

În prezent reporter la publicația alternativă Dela0.ro și membră a echipei proiectului colaborativ Să Fie Lumină, realizat în parteneriat de Dela0.ro și Centrul de Investigații Media, Diana Oncioiu a lucrat timp de cinci ani în televiziune, la posturile Realitatea TV și Digi24. Scrie adesea pe teme sociale – violență împotriva femeilor, educație, asistență socială, sărăcie extremă, excluziune socială, fiind autoarea unor dosare-reportaj despre reintegrarea socială a deținuților eliberați din penitenciare, despre viața în subsolurile cartierului bucureștean Ferentari, despre traficul de persoane și felul în care justiția gestionează infracțiunile sexuale cu victime minore.

Alex NedeaRecorder

Laureat al Premiului Ion Raţiu pentru Jurnalism 2019.

Alex Nedea și-a început cariera în 2004 în cadrul departamentului educațional al cotidianului Adevărul, ulterior fiind angajat al departamentului reportaj al Jurnalului Național. În martie 2008 s-a alăturat televiziunii Realitatea TV ca jurnalist de investigație. A lucrat în echipele de investigație ale Jurnalului Național, cotidianului Adevărul și în echipa emisiunii „În premieră”, difuzată de Antena 3, unde a realizat documentare despre situația curentă.

Este laureatul Premiului pentru Jurnalism de Investigație (2011), decernat de Clubul Român de Presă și al „European Reporter” Grand Prize, premiu al Comisiei Europene, precum și al Silver World Medal (2014), decernat de New York Festivals TV & Film Awards. Este, de asemenea, laureatul Superscrieri al edițiilor 2016 & 2017 și al Bronze World Medal

(2018) al New York Festivals TV & Film Awards. S-a alăturat echipei Recorder în ianuarie 2019, unde, împreună cu operatorul David Muntean, a investigat corupția asociată celui mai mare program de modernizare a satului românesc din ultimii 30 de ani.

Paul RaduRISE Project

Laureat al Premiului Ion Raţiu pentru Jurnalism 2018.

Paul Radu (@IDashboard) este co-fondator şi co-director executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project www.occrp.org, unul dintre creatorii conceptului Investigative Dashboard https://id.occrp.org/, al softului de vizualizare Visual investigative Scenarios vis.occrp.org şi co-fondator al RISE Project www.riseproject.ro,  platformă pentru jurnaliști de investigație și hackeri din România.

Este bursier al Alfred Friendly Press Fellowship (2001), Milena Jesenska Press Fellowship (2002), Rosalyn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (2007), Knight International Journalism Fellowship în cadrul the International Center for Journalists (2008) și Stanford Knight Journalism Fellowship (2009-2010).

Paul Radu este laureatul mai multor premii, între acestea Knight International Journalism Award (2004), Investigative Reporters and Editors Award (2004), Global Shining Light Award (2007), Tom Renner Investigative Reporters and Editors Award (2007), Daniel Pearl Award for Outstanding International Investigative Reporting (2011) și European Press Prize (2015), Sigma Data Journalism Award (2020) şi Eppy Awards (2020).

Este Ashoka Global fellow şi membru în consiliul director al Global Investigative Journalism Network, gijn.org și al altor organizații.

Ovidiu Vanghele – Centrul de Investigaţii Media, Să Fie Lumină

Laureat al Premiului Ion Raţiu pentru Jurnalism 2017.

Ovidiu Vanghele și-a început cariera în 2002, când, la finalul primului an de facultate de jurnalism, a fost angajat în echipa Agenției MEDIAFAX. După zece ani de jurnalism de agenție, timp în care a trecut lent de la știri la subiecte mai profunde, mai apropiate de zona investigației, a ales să încerce televiziunea, plecând la ProTV, unde a lucrat în echipa Redacției Știri, participând și la realizarea unor materiale pentru emisiunea-premium a postului, „România, te iubesc!”. După mai puțin de un an, a ales să părăsească media mainstream, punând bazele Centrului de Investigații Media, pe care-l coordonează și în prezent.

În ultimii ani, Ovidiu Vanghele a publicat zeci de investigații de presă care au urmărit milioane de euro cheltuiți fără sens, ilegal sau furați cu totul. Cele mai cunoscute dintre anchetele sale au vizat ororile din centrele pentru persoane cu dizabilități mintale, fraudele cu banii Academiei Române, contractele CFR sau achizițiile dubioase ale șefilor „Republicii Constanța”, multe dintre ele surse pentru investigații judiciare ulterioare.

În anul 2016, a lucrat aproape exclusiv la seria „Toți oamenii generalului” în care, împreună cu Ana Poenariu (RISE Project), a documentat devenirea personală și financiară a unuia dintre cele mai mari paradoxuri ale politicii românești, Gabriel Oprea. În paralel cu jurnalismul de investigații pe care-l practică la Centrul de Investigații Media, în ultimii ani a mai format și condus echipa editorială a EurActiv România, în prezent fiind editor al celei mai mari platforme de fact-checking din România, factual.ro, un proiect Funky Citizens. Din 2016 predă jurnalism de investigaţie la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – Universitatea Bucureşti. Totodată, din 2017, coordonează proiectul Să Fie Lumină împreună cu Vlad Stoicescu şi începând cu anul acesta colaborează cu Ziare.com.

Emilia Şercan – jurnalist independent

Laureată a Premiului Ion Raţiu pentru Jurnalism 2016.

Emilia Șercan este jurnalist de investigație cu 24 de ani de experiență profesională și lector la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. În presa centrală a lucrat la Curierul Naţional, Evenimentul zilei și în trustul de presă Realitatea-Cațavencu, iar începând cu 2015 își publică anchetele pe site-ul PressOne.

De-a lungul anilor a semnat peste 4.000 de investigații jurnalistice, interviuri, analize, editoriale și știri. Singură, sau în echipă, a publicat anchete precum „Mătuşa Tamara”, „Afacerile din energie ale «băieţilor deştepţi»”, „Afacerile de după FNI ale lui SOV”, „Averea lui Dan Ioan Popescu”, „Dosarul Bancorex”, „Ziarişti – foşti informatori ai Securităţii”, „Afacerile lui Puiu Popoviciu”. În ultimii cinci ani s-a specializat în devoalarea unor cazuri de plagiat în teze de doctorat, publicând zeci de anchete despre lucrările mai multor politicieni sau persoane publice din România.

În 2013 a obținut titlul de doctor în Științele comunicării cu distincția „excelent”, iar în 2015 și-a publicat teza de doctorat sub titlul Cultul secretului. Mecanismele de cenzură în presa comunistă, la Editura Polirom.  În 2017 a publicat cartea Fabrica de doctorate sau cum se surpă fundamentele unei naţuni, la Editura Humanitas. A câștigat mai multe burse, atât ca profesor, cât și ca jurnalist: bursier al Departamentului de Stat al SUA la Universitatea din Ohio (2016); bursier al statului francez la Universitatea Standhal Grenoble 3 (2012 – 2013); bursier Freedom House în SUA (2004).  De-a lungul anilor, a câștigat mai multe premii profesionale și academice: Jurnalistul anului – Premiile SuperScrieri (2016), Premiul pentru libertatea de exprimare – Active Watch (2016), Premiul pentru jurnalism „Ion Rațiu” – Centrul Rațiu pentru Democrație (2016), Profesorul Anului – ANOSR (2017), Premiul „Nicolae Iorga” al Societății Române de Științe Istorice, Premiul European Network for Academic Integrity (ENAI) (2019) și Premiul Grupului pentru Dialog Social – GDS (2020).

Alison Mutler – universul.net

Alison Mutler a studiat limba şi literatura română la University of London (UK). Primele ei reportaje au fost realizate în România, Bulgaria şi Republica Moldova şi a debutat în timpul Revoluției anti-comuniste din România pentru postul de televiziune britanic ITV. În 1991 Alison Mutler s-a mutat în România și a lucrat, pentru o perioadă de 25 de ani, în funcția de corespondent-șef pentru agenția de presă The Associated Press. A fost preşedintele Asociaţiei Presei Străine în România. În prezent lucrează la universul.net şi mai colaborează cu Radio Europa Liberă şi Coda Story.

Kit Gillet – jurnalist independent

Kit Gillet este un jurnalist independent din Marea Britanie, stabilit în Bucureşti, România. A colaborat cu South China Morning Post, iar în prezent lucrează pentru publicaţii internaţionale precum The New York Times, The Economist şi The Guardian. Kit Gillet este, de asemenea, editor colaborator la The Banker şi corespondent Sifted.eu pentru Europa Centrală şi de Est. sifted.eu este o platformă susținută de Financial Times, care se concentrează pe startup-uri și inovatori europeni.


Mangalia News, 14.11.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply