Diferența dintre infecțiile bacteriene și cele virale.
Bacteriile și virusurile pot cauza numeroase infecții, dar, deși pot părea la fel, există mai multe deosebiri importante între cele două clase de microorganisme, care influențează atât simptomele, cât și formele de tratament.
Așadar, bacteriile sunt microorganisme unicelulare, foarte variate ca formă și structură, și care pot trăi în aproape orice fel de mediu inhabitabil, inclusiv în organismul uman. Cu toate acestea, numai o mică parte din bacteriile cunoscute de om pot cauza infecții în rândul oamenilor. Acest tip de bacterii se numesc bacterii patogene.
Virusurile sunt o altă formă de microorganisme, mai mici decât bacteriile, care, la fel ca bacteriile, sunt foarte diverse în caracteristici, formă și structură. Virusurile sunt entități parazitare, ceea ce înseamnă că au nevoie de celule vii sau de țesut viu, pentru a se dezvolta și supraviețui. Prin urmare, virusurile pot invada celulele corpului uman, pentru a trăi și a se înmulți. Anumite tipuri de virusuri pot, chiar, să omoare celulele gazdă, ca parte a ciclului lor de viață și de dezvoltare.
Cum se transmit infecțiile bacteriene?
Multe tipuri de infecții bacteriene sunt contagioase – prin acest lucru se înțelege că pot fi transmise de la o persoană la alta. Transmiterea infecției bacteriene se poate face prin mai multe feluri, printre care:
- Contact direct sau apropiat cu o persoană infectată (ceea ce include atinsul și sărutul);
- Contact cu fluide/secreții transmise de o persoană infectată, în special contactul sexual sau atunci când persoana infectată tușește sau strănută;
- Transmiterea de la mamă către făt, pe durata sarcinii sau la naștere;
- Contactul cu suprafețe contaminate cu bacterii, precum clanțele ușilor, robinetele instalațiilor sanitare, urmate de contactul mâinilor cu fața (ochi, nas, gură).
Pe lângă transmiterea de la o persoană la alta, infecțiile bacteriene se pot transmite și prin înțepături de insecte infectate. De asemenea, consumul de alimente sau apă contaminate poate duce la infectarea unei persoane.
Printre cele mai comune infecții bacteriene se numără: infecția cu streptococ, infecția urinară, toxiinfecția alimentară, gonoreea, tuberculoza, meningita bacteriană, boala Lyme.
Cum se transmit infecțiile virale?
Continuarea, pe doc.ro/sanatate