Un matematician român a primit “Nobelul Austriei”. Premiul are o valoare de 1,5 milioane de euro

0
748

Premiul Wittgenstein – cel mai valoros premiu pentru promovarea stiintei in Austria – revine in acest an matematicianului român Adrian Constantin, de la Universitatea din Viena, arata rador.ro, agentia de presa a Radio Romania.

Potrivit sursei citate, Fondul Stiintific Austriac, FWF, i-a acordat cercetatorului Adrian Constantin, miercuri dupa-amiaza, cel mai mare premiu de finantare stiintifica din Austria, cu o subventie de 1,5 milioane de euro. Potrivit FWF, Premiul Wittgenstein este destinat sa garanteze cercetatorilor excelenti “cel mai inalt grad de libertate si flexibilitate in desfasurarea activitatii lor de cercetare pentru a permite o dezvoltare extraordinara a realizarilor lor stiintifice”.

Rador arata ca premiul i-a fost acordat cercetatorului roman de un juriu international format din opt oameni de stiinta de top, dintre care doi castigatori ai Premiului Nobel. Juriul a justificat acordarea premiului profesorului timișorean Adrian Constantin pentru “contributiile sale inovatoare la matematica propagarii valurilor”. Cercetarile sale despre modul in care se sparg undele au pus bazele “investigarii matematice riguroase a singularitatilor in ecuatiile diferentiale partiale neliniare ale fluxurilor de fluide”, a declarat presedintele juriului, Janet Wolff (Universitatea din Manchester), potrivit rador.

Citiți mai mult pe ziare.com/stiri



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply