Arheologii români scormonesc prin Kârgâzstan, să afle dacă ne înrudim cu sciţii. Ce au descoperit până acum [galerie FOTO]

0
1438

Expediţia organizată de Muzeul Naţional al Banatului pe teritoriul kârgâz a cartografiat zeci de situri cu structuri arheologice complexe, pentru a compara movile funerare scitice cu cele găsite în Dobrogea.

Proiectul „Kârgâzstan – Înainte de Drumul Mătăsii“ a debutat în 2018, iar ideea cercetătorilor a fost aceea de a documenta rutele alternative folosite înainte de a se fi stabilit cunoscutul Drum al Mătăsii din Evul Mediu.

Arheologii timişoreni Cristian Ardelean, Adriana Sărăşan şi Andrei Bălărie au încheiat, recent, al doilea an de cercetări în Republica Kârgâzstan. Echipei Muzeului Banatului li s-au alăturat doi reprezentanţi ai Muzeului de Preistorie şi Protoistorie din Berlin, Bernhard Heeb şi Anton Gass, specialişti cu o vastă experienţă în cercetările arheologice din Asia Centrală.

„Echipa de cercetare a Muzeului Naţional al Banatului a pornit în 2018 în căutarea unui răspuns la următoarea întrebare: care sunt rutele comerciale alternative utilizate în Epoca târzie a Bronzului şi la începutul Epocii Fierului în munţii Tian Shan. Am reuşit cartografierea a 30 de situri cu structuri arheologice complexe şi movile funerare cu structuri adiacente de pe teritoriul Kârgâzstanului. Activitatea de teren, desfăşurată pe Platoul Suusamyr, între 29 iulie şi 4 octombrie 2019, a constat în utilizarea unor tehnici specifice de achiziţie şi analiză a datelor spaţiale precum cartografierea movilelor funerare cu ajutorul dronei“, a spus Andrei Bălărie, care a fost şi coordonatorul expediţiei.

SCIŢII AU AJUNS PÂNĂ ÎN DOBROGEA  

Movilele din Kârgâzstan sunt identice cu cele din Dobrogea, doar că la noi, din cauza agriculturii intensive, nu se mai pot vedea foarte bine. Arheologii vor să stabilească care au fost modificările peisagistice survenite din vremurile scitice până în prezent, în spaţiul din Asia Centrală până în Dobrogea.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citeste mai mult: adev.ro/q1s94k

MN: Oare când i-o veni rândul pentru cercetări arheologice și zonei tumulare de lângă Mangalia, cu movile asemănătoare celei în care s-a descoperit mormântul cu papirus??



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply