Pufuleți sau sare?! 50% din produse nu sunt recomandate școlarilor și preșcolarilor, datorită conținutului mare de sare!

0
1215

InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe produse tip snacks-uri / pufuleți ce se regăsesc pe piața din România.

În cadrul studiului au fost analizate 16 produse, ce au următorii producători sau distribuitori:

– SC Carrefour România SA,
– Star Foods E.M S.R.L.,
– Kaufland România SCS,
– Phoenixy SRL,
– Best Foods Prod. SRL,
– S.C. Matias S.R.L.,
– S.C. România Hipermarchet S.A.,
– Mega Image SRL.

1.Din punctul de vedere al numărului de E-uri (aditivi diferiți), ​numărul aditivilor alimentari variază între 1 și 6 aditivi.

– 6,25% din produse, conțin 6 aditivi,
– 12,5% din produse, conțin 3 aditivi,
– 6,25% din produse, conțin 1 aditivi.

2. Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți în aceste produse:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

E621- monoglutamat de sodiu – regăsit în 18,75% din produse.

Aditiv alimentar cu funcţie de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma şi gustul natural al alimentelor. Glutamaţii conferă gustul „umami”, considerat ca fiind al cincilea gust de bază, alături de cel dulce, acru, sărat şi amar. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze. Unele studii au evidenţiat un potenţial neurotoxic al glutamaţilor asupra copiilor şi chiar asupra adulţilor, în timp ce alte studii nu. Totuşi, potenţialul neurotoxic este real, deoarece glutamatul (ca şi aspartatul din Aspartam) este un neurotransmiţător, iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului de toxine şi neurotransmiţători în exces nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să nu protejeze toate zonele cerebrale sau să fie deteriorată. Astfel, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i. Monoglutamatul de sodiu este foarte folosit în pateurile vegetale.

Descriere efecte secundare: În general nu se produc efecte secundare, aditivul fiind considerat sigur de către Comisia comună a experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie. Sunt însă unele persoane care acuză amorţeală, slăbiciune, tremurături, ameţeli, dureri de cap şi palpitaţii („Sindromul restaurantului chinezesc”), sau chiar probleme respiratorii, atacuri de panică, schimbări bruşte de dispoziţie, hiperactivitate, greaţă etc.

Contraindicatii: DA.

Descriere contraindicatii: Unii cercetători japonezi corelează consumul excesiv şi îndelungat de glutamaţi cu unele boli degenerative ale creierului şi ochilor.

Utilizabil pentru copii: NU.
Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.

– E330 – acid citric – regăsit în 18,75% dintre produse.

Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. În mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.

Utilizabil pentru copii: DA
Descriere utilizare copii: Acest aditiv este admis in alimentele pentru copii, in limitele impuse.

– E160c – extract de ardei roșu – regăsit în 18,75% dintre produse.

Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali, obţinut din ardei roşu – Capsicum annuum. Conferă culoare roşu închis, fiind utilizat atât pentru funcţia de colorant, cât şi pentru cea de aromatizant, în dozele prevăzute de reţete. Este utilizat în cârna?i, salamuri, pateuri.

Contraindicatii: Nespecificat
Utilizabil pentru copii: Nespecificat.

– E631 – inozinat disodic – regăsit în 6,25% dintre produse.

Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului inozinic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţia bacteriană a zaharurilor sau din carne sau sardine, putând avea deci origine vegetală sau animală. Inozinaţii nu conferă gustul „umami” specific glutamaţilor, dar au capacitatea de a potenţa multe arome şi gusturi naturale, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice.

Contraindicatii: DA

Descriere contraindicatii: Persoanele astmatice şi cele suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari ar trebui să evite acest aditiv, care se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric.
Utilizabil pentru copii: NU.
Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.

 E627 – guanilat disodic – regăsit în 6,25% dintre produse

Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului guanilic, un acid natural, component al acidului ribonucleic. Pentru uz industrial, se obţine din drojdie sau din sardine, putând avea deci origine vegetală sau animală. Guanilaţii nu conferă gustul „umami” specific glutamaţilor, dar au capacitatea de a potenţa multe arome şi gusturi naturale, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice.

Contraindicatii: DA

Descriere contraindicatii: Persoanele astmatice şi cele suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari ar trebui să evite acest aditiv, care se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric.

Utilizabil pentru copii: NU.

Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici

E327 – lactat de calciu –  regăsit în 6,25% dintre produse.

Sarea de calciu a acidului lactic (E270), un acid natural produs de bacterii în alimentele fermentate. Toate alimentele fermentate sunt foarte bogate în acid lactic. Este obţinut comercial prin fermentaţia bacteriană pe amidon şi melasă. De asemenea, este produs în cantităţi mari în intestinul gros de către bacteriile proprii.

Utilizabil pentru copii: NU.

Descriere utilizare copii: D- sau DL- lactaţii (stereoizomeri) nu sunt permiși în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici, deoarece aceştia nu şi-au dezvoltat încă enzimele corespunzătoare în ficat care să metabolizeze aceste forme de lactaţi.

E476 – poliricinoleat de poliglicerol – regăsit în 6,25% dintre produse.

Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator, obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin. Se utilizează în special în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată, în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41%grăsime şi în sosuri pentru salate.

Utilizabil pentru copii: NU

Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimente destinate sugarilor şi copiilor mici.

Din punctul de vedere al cantității de sare:

Conținutul de sare variază între 0,2- 2,5g/100g. Conform Ordinului nr. 1.563 din 12 septembrie 2008, pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi, al Ministerului Sănătății, produsele cu cantitatea de sare de peste 1,5 g/100g sunt nerecomandate școlarilor si preșcolarilor.

50% din produsele analizate depășesc cantitatea maximă admisă, necesară în consumul  zilnic al unui copil.

În ceea ce privește conținutul de fibre,  acestea variază între  1,04 – 4,5 g/100g, fiind menționată pe 93,75% din etichetele produselor.

Din punctul de vedere al alergenilor:
68,75% dintre produse au menționat tipurile de alergeni ce se găsesc în produse. Acestea fiind: Lactoză, Zer, Cașcaval, Grâu, Gluten, Arahide, Alune de pădure, Țelină, Sulfiți, Lupin.

Din punctul de vedere al valorilor nutriționale:
Valorile nutriționale variază între 427- 528 kcal/100g.

Conform Ordinului nr. 1.563 din 12 septembrie 2008, pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi al Ministerului Sănătății, necesarul zilnic de calorii pentru copii este:

Vârstă copii Calorii kcal/100g
1-3 ani 1.300
4-6 ani 1.800
7-10 ani 2.400


Mangalia News, 08.09.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply