VINE ȘCOALA… BINE-MI PARE! NU-NCEPEA PE 15, OARE? Întreabă Ovidiu Sorin Cupșa

0
1049

Ovidiu Sorin Cupșa: VINE ȘCOALA… BINE-MI PARE! NU-NCEPEA PE 15, OARE?

De luni, încep școlile.

Pe 9 septembrie!

Am aflat, fix cu o lună înainte, odată cu speranța spulberată a copiiilor, părinților, profesorilor și companiilor de turism, care așteptau să înceapă pe 16.

Eu am făcut școala într-o comună mică din Ardeal si-mi amintesc că în satul meu, 15 iunie și 15 septembrie erau zile marcate cu roșu în calendar.

Dar de la Funeriu încoace, școlile încep la ruleta rusească. A fost dată peste cap o tradiție de generații, în care școlile începeau pe 15 septembrie. Sau în prima luni de după.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Copiii erau mulțumiți că au fix 3 luni de vacanță mare, părinții aveau salariile luate înainte de 15 și erau pregătiți pentru cheltuielile școlare, profesorii aveau jumatate de septembrie să-și pregătească anul școlar, iar firmele de turism mai aveau un client în capăt de sezon.

Și bag mâna în foc că școala era cel puțin la fel de bună!

Azi, după j’de reforme, n-am făcut altceva decât să bulversăm generații întregi de copii, pe care tot noi îi ridiculizăm că nu mai învață “ca pe vremea noastră”.

Nu știu cât înțelege azi un prichindel din diferența dintre 9 și 16 septembrie, dar cu siguranță, conceptul de “stabilitate” îi este străin.

Căci, din păcate, de-a lungul anilor de școală va mai fi pus de câteva ori în situația de a afla în ultima clipă că s-a mai schimbat ceva în numele unei interminabile și imprevizibile “reforme”.

Cred că “15 septembrie” e un simbol al predictibilității și mai cred că școala românească are nevoie de mai multă predictibilitate: ani școlari mai stabili, programe adaptate la cerințele din ciclurile superioare, examene conforme niveluri de pregătire, conectivitate cu piața muncii, cariere profesionale corecte pentru profesori ș.a.

Miniștrii învățământului ar trebui să știe mai bine ce trebuie facut și să stea mai mult în fruntea ministerului!

Poate cineva se va gândi serios la asta!

Până atunci…

Succes copiilor, părinților și profesorilor, în anul școlar 2019 – 2020!

Ovidiu Sorin Cupșa, 06.09.2019.


Mangalia News, 07.09.2019. (sursa foto: digi24.ro).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply