Silvana Cojocăraşu: Cea mai mare satisfacţie a unui premiu este mulţumirea sufletească [VIDEO]

0
2135

Silvana Cojocăraşu: La Napoli, în mai 2019, în cadrul monumental al spaţiului istoric din Catedrala San Michele Arcangelo din Palma Campania, a avut loc ceremonia de premiere a câştigătorilor Premiului Literar Internaţional „Napoli Cultural Classic” (ediţia a XIV-a).

Premiul se acordă pe mai multe secţiuni – poezie, naraţiune, monolog teatral şi este deschis participării internaţionale. Juriul de anul acesta pentru desemnarea operelor finaliste la secţiunea „Poezie” a fost alcătuit din personalităţi ale artei şi culturii contemporane din Italia, scriitori, artişti şi universitari: Nicola De Matteo, Yuleisy Cruz Lescano, Regina Resta, Gabriella Valera, Pino Scaccia, Ilio Leonio, iar director artistic a fost poeta Assunta Spedicato. La ediţia din acest an, preşedintele juriului şi evaluatorul final al operelor a fost dott. Giuseppe Laterza, preşedintele Editurii Laterza, una dintre cele mai prestigioase din Italia, cu o tradiţie de peste 100 de ani în editarea şi difuzarea operelor marilor clasici ai literaturii italiene şi universale.

La Napoli am avut surpriza şi onoarea să primesc două premii: Premiul al II-lea pentru poezie, conferit de Asociaţia „Napoli Cultural Classic”, pentru selecţia de poeme „L’Altra riva” („Celălalt ţărm”), ce vor face parte, în varianta în limba română, dintr-un viitor volum, aflat în lucru în ţară. Şi, cel mai important: „Premiul pentru Poezie” al Editurii Laterza, înmânat de preşedintele Giuseppe Laterza, constând în editarea unui volum de poezii în limba italiană.

Nu sunt primele premii pe care le primesc în Italia: anul trecut, la Roma, am primit premiul al II-lea pentru poezie franceză (din volumul „Coup de coeur”), la Concursul Internaţional de Poezie „Giovanni Bertacchi”, dar şi alte premii speciale oferite de oraşele Remanzacco şi Martina Franca, pentru poezie în limbă străină.

Pe lângă latura onorifică, ce poate conta mai mult sau mai puţin, intervine acel sentiment unic de mulţumire sufletească, pe care ţi-o dă faptul că poezia pe care ai creat-o a fost ascultată şi înţeleasă. De fapt, cel mai frumos premiu este mulţumirea interioară, împăcarea cu tine când ceea ce ai vrut să spui a ajuns unde trebuie şi s-a înţeles. Şi că, poate, va rămâne, pentru că timpul discerne şi aşează totul, dincolo de înverşunări şi încrâncenări vremelnice. Este o recunoaştere, care te umple de emoţie pozitivă şi te întăreşte, te ajută să continui. Iar între zidurile Catedralei din Palma Campania, poeziile recitate de actori profesionişti au căpătat o rezonanţă aparte, au devenit unice şi ale tuturor, pentru oameni, dar şi mai aproape de aripi. Au vibrat, iar emoţia s-a transmis…

Întâlnirea cu Giuseppe Laterza a fost un moment unic. Mi-au trecut prin memorie numele marilor clasici ai literaturii italiene – Pirandello, Montale, Pavese, pe care îi descopeream, în perioada studenţiei mele, publicaţi de Laterza Editore. Acum, în 2019, într-un arc peste timp, dialogul atât de direct şi concis cu Laterza însuşi, o personalitate de o simplitate şi o modestie extraordinare, şi recunoaşterea venită din partea domniei sale, m-au făcut să înţeleg că întâmplările frumoase vin firesc, când trebuie să vină.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Prin experienţele occidentale valoroase din ultimii ani, am învăţat o admirabilă lecţie de cultură, care mi-ar plăcea să se adopte şi în ţara noastră şi care provine, în primul rând, din capacitatea intelectualilor occidentali, reuniţi şi ei în asociaţii, uniuni de creaţie etc., de a se detaşa de cercul strâmt al diverselor orgolii personale şi interese imediate meschine şi de a privi şi judeca obiectiv opera de creaţie.

Dincolo de festivaluri cu participare în cercuri închise şi restrânse, ar trebui să privim spre modelele din afară şi „să luăm” de la ei ce este mai frumos: concursuri de creaţie cu participare internaţională, cu jurii internaţionale, în care autorităţile statului (locale şi naţionale) să conlucreze cu editurile, cu uniunile de creaţie artistică şi să ajute la descoperirea, difuzarea şi promovarea operelor cu adevărat valoroase, intrate în competiţii. Ar fi un pas înainte, spre normalitate, spre mai bine, spre Occident.

Doresc să mulţumesc public prietenilor pentru toate gândurile frumoase pe care mi le-au transmis în ultimele zile, colegilor care s-au bucurat alături de mine, prietenilor din presă şi oamenilor mari care îmi sunt alături şi îmi acordă încrederea, necondiţionat.

Şi unei persoane fără de care nimic nu ar putea fi posibil: mulţumesc mama, dacă sunt ceea ce sunt, ţi-o datorez şi ţie! 


Mangalia News, 06.06.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro