Regina Maria se răsucește în mormânt! Așa a ajuns Palatul din Mamaia, sufletul ei! Cârciumă, adăpost pentru boschetari [Galerie FOTO]

0
1611

Regina Maria e topită după Marea Neagră. Ridică un Palat Regal, ”Frumoasa mantie”, la Mamaia. O bijuterie inaugurată pe 22 august 1927, în mijlocul unui parc de 1,5 hectare, ce-ți tăia respirația. După 1947, comuniștii îl transformă în cârciumă de lux, cu circuit închis. Dar îl păstrează intact. În anii 2000 este cumpărat la preț de apartament de către o grupare de ”băieți deștepți”. Azi, Castelul din Mamaia e o ruină. Ceva mai jos, Balcicul aduce 1,5 milioane de dolari pe an, doar din bilete…

Regina Maria, probabil cel mai nobil suflet pe care soarta a fost de acord să ni-l împrumute, e topită după Marea Neagră. Saltă Palatul Regal din Constanța, apoi ”Cuibul” Reginei Elisabeta de pe digul portului din același oraș, dar vrea ceva de suflet, numai ale ei. Se găsește cu arhitectul italian Mario Stoppa (cel care a proiectat bisericile latine din București ori Ploiești). Pe 4 aprilie 1924 stabilesc ce și cum, iar pe 1 decembrie, același an, se pune piatra de temelie. Bijuteria e terminată în vara lui 1926, dar e inaugurată pe 22 august 1927Parterul, cu 16 camere, baie, bucătările, cafegerie, garaj, sus, 12 camere, bufet, trei terase, opt băi. Lucrătură fină, piese de calitate. Regina Maria botează castelul ”Kara Dalga”. Unii se reped să-l traducă ”Vălul negru”, dar e ceva aproximativ. ”Cara” e un nume de origine irlandezo-galeză, semnifică iubirea, dragostea, iar ”dalga” e mantie, așa că ar trebui să ne referim la ”Frumoasa mantie” sau, cel mult, la ”Vălul cel frumos”. E liniște imensă aici. Suverana primește capetele încoronate ale Europei, multe dintre ele rudele sale.

Dar Regele Ferdinand I Întregitorul decedează în 1927. Regina Maria se simte singură la Mamaia, e tot mai atașată de Balcic. Donează palatul Principesei Elena, mama viitorului Rege Mihai I. În 1930, Carol al II-lea revine pe tronul României și o exilează în Italia pe Principesa Elena, devenind, astfel, noul proprietar al palatului de la Mamaia. Îl vinde, în 1932, Ministerului Apărării Naționale, care-l transformă în sediul Flotilei de Hidroavioane. Cel de-al Doilea Război Mondial nu reușește să-l ucidă. E gazdă pentru nemți, e gazdă pentru ruși.

După 1947, ”Frumoasa mantie” e transformată în cârciumă de lux. Înăuntru au acces doar străinii, e cu circuit închis, dar, deși pare greu de crezut, comuniștii păstrează intact și în bune condițiuni locul. Și inventarul.

Publicitate

După 2000, potopul!

Vine anul 2000. Palatul este vândut, la prețul unui apartament, către o societate în al cărei acționariat se regăseau nume grele, precum Cocoș, Petrache ori SOV. Și terenul de 1,5 hectare e scos la mezat pe nimic, primarul de atunci, Radu Mazăre, primind o condamnate de șase ani și jumătate pentru această ”tranzacție”.

Conform legii monumentelor istorice, tranzacțiile privind palatul și grădinile sunt nule, pentru că au fost făcute fără ca statul să-și exercite dreptul de preemțiune. Locul este transformat, treptat, în club, apoi în depozit de saltele ori șezlonguri, adăpost pentru stripteuze sau boschetari. În camerele în care odihnea, cândva, Regina Maria dormeau, acum, oamenii străzii. Proprietarii au vrut să scape de palat. N-au cerut nimic în plus, au dorit doar banii plătiți la așa-zisa licitație: 300.000 de euro. Ministerul Culturii, singurul ce putea face lumină, n-a vrut să audă. Nici n-a cerut sancționarea fimei, nici nu s-a constituit parte într-un dosar, nimic. 

Imaginile sunt grăitoare!

Continuarea, pe a1.ro/premium/regina-maria-se-rasuceste-in-mormant



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam sa adaugati un mesaj
Va rugam sa introduceti numele