Marin Florian, expert fonduri europene: “Riscăm să pierdem 6% din alocarea bugetară, pe fondul dezangajării”

    0
    930

    CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE / FLORIAN MARIN, EXPERT FONDURI EUROPENE:
     “Riscăm să pierdem 6% din alocarea bugetară, pe fondul dezangajării”.

    Ţara noastră riscă să piardă 6% din alocarea bugetară, pe fondul dezangajării, în situaţia în care nu îşi atinge ţintele intermediare stabilite la nivel de program, a atras atenţia, ieri, Florian Marin, expert în fonduri europene.

    Domnia sa a atras atenţia asupra faptului că, din perioada de programare 2014-2020, primii trei ani sunt rataţi din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene.

    Domnul Florian Marin a declarat: “La capitolul plăţi pentru beneficiari, observăm că au fost făcute progrese în ultimul an. 2014 a fost un an dedicat cadrului programatic, în 2015 ne-am «jucat» puţin cu condiţionalităţile ex-ante şi ne-am străduit să închidem perioada de programare 2007-2013 (n.r. noi, ca stat), iar alături de 2016, sunt ani pierduţi în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene, pentru că nu am reuşit să livrăm acele proceduri, acel sistem de management care, ulterior, să fie acreditat şi aşa mai departe. Aceasta nu este, însă, o situaţie singulară la nivelul ţării noas­tre, ci ea este întâlnită şi în alte state membre”.

    Domnia sa a vorbit şi despre erorile de programare de la nivelul ţării noas­tre, afirmând: “În privinţa Investiţiilor Teritoriale Integrate (ITI), din punctul meu de vedere, acest instrument (n.r. ITI) este o eroare de programare semnificativă, asumată de statul român şi care derivă, în special, din alocările dedicate către acest instrument. Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) este programul care a performat semnificativ în ultimii ani, în acest moment absorbţia fiind foarte aproape de gradul de 80%”.

    Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    România nu are, în acest moment, capacităţi de implementare care pot să absoarbă zeci, sau poate chiar sute, de milioane de euro în a converti respectivele resurse în măsuri benefice pentru stat, iar aceasta este o problemă a României, a mai spus Florian Marin.

    Domnia sa a subliniat faptul că autorităţile de la noi din ţară trebuie să creeze capacităţi pentru implementarea absorbţiei acestor bani, adăugând: “Trebuie să fim conştienţi că este necesară o autoritate, un organism, care să administreze coerent banii care sunt livraţi către piaţă”. Programele POR şi POCU au bani în cont, adică Româ­nia are bani în cont, pe care poate să îi livreze către piaţă. Acestea sunt resurse existente în contul României şi neutilizate. Din punctul meu de vedere, nu există nicio scuză, este o problemă clară de mangement aici şi trebuie să fim sinceri cu noi”.

    Semnalând un alt aspect deficitar, expertul în fonduri europene a adăugat: “România nu are în acest moment proiecte mature în infrastructură şi, din punctul meu de vedere, proiectele fazate reprezintă o găselniţă benefică pentru situaţia actuală, în sensul în care cheltuim nişte resurse, dar pe termen lung trebuie să ţinem cont de faptul că avem nişte obiective tematice şi nişte ţinte pentru strategia Europa 2020, care probabil vor fi afectate. Eu cred că proiectele fazate respective sunt o bombă cu efect întârziat deoarece, tematic vorbind, nu livrează ceea ce vrea cadrul strategic de la statul membru.

    Dacă facem o comparaţie între perioada 2017 şi 2010, putem observa că acolo unde există similitudine tematică, stăm mult mai prost în 2017 decât în 2010, un an similar. Vina este împărţită deoarece discutăm de o perioadă de programare încărcată de birocraţie, care nu vine de la România, ci de la UE. În total, anul trecut, România a livrat cheltuieli în pondere de 29,43%, faţă de perioada anterioară de programare, în speţă anul 2010, ceea ce este foarte puţin”.

    Marin Florian: “Probabil că nu vom avea dezangajări bugetare în 2018, dar 2019 rămâne, totuşi, o provocare”.

    Citiți continuarea în bursa.ro/conferinta-fondurile-europene-florian-marin-expert-fonduri-europene



    piese-auto-mangalia.ro

    lensa.ro


    Leave a Reply