Programul corvetă multifuncţională: termene, condiţii, candidaţi. Procedura de achiziţie urmează să se finalizeze pe 26 octombrie 2018

    0
    1494

    Prin Hotărârea de Guvern nr. 48/2018 s-au aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentă Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”, la aproximativ doi ani de la data la care guvernul Cioloş adoptase o hotărâre de guvern în acelaşi scop, proclamând câştigătoare firma Damen, cu proiectul Sigma 10514.

    În „Anul Marinei”, după cum a fost proclamat anul 2018 de către ministrul apărării, Mihai Fifor, sper ca procedura de achiziţie a celor patru corvete să fie finalizată prin încheierea unui contract pentru a începe cât mai curând producţia acestor nave atât de necesare Marinei Militare. Până una alta, rivalităţile politice au condus la o întârziere de peste doi ani a acestui proiect esenţial.

    Conform hotărârii sus menţionate, „la procedura specifică aferentă Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională” pot participa operatori economici din state membre NATO şi UE, care, la iniţierea procedurii de achiziţie, au în portofoliu cel puţin o navă livrată în ultimii 15 ani, care să aibă un deplasament mai mare de 1600 t, având capacităţi de luptă în cel puţin două domenii (luptă antiaeriană – AAW şi lupta împotriva navelor de suprafaţă – ASuW/luptă antisubmarin – ASW) şi sistem de management al luptei integrat cu sistemele de senzori şi armament, inclusiv sisteme de rachete navă-aer şi rachete navă-navă/sonar tractat, al cărei proiect va fi ofertat dacă operatorul economic va fi selectat în etapa următoare a procedurii specifice de achiziţie.”

    Formularea NATO şi UE elimină membrii NATO care nu fac parte din UE, afacerea corvetelor devenind una pur europeană. În mod interesant, într-unul din răspunsurile de clarificare de mai jos, se confirmă faptul că, şi în cazul unei asocieri, membrii acesteia trebuie să fie membri NATO şi UE, însă această regulă nu se aplică şi subcontractorilor, care pot fi din SUA sau Canada.

    În bugetul menţionat, de 1,6 miliarde euro, constructorul naval selectat va trebui să construiască cele patru corvete, să le doteze cu armament, să modernizeze cele două fregate Type 22R – „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria”, totul într-un şantier naval românesc, dar şi să asigure suportul logistic iniţial. De asemenea, constructorul naval selectat, va dezvolta un Centru de Instruire la nivelul Forţelor Navale Române şi un Centru de Mentenanţă pe teritoriul României, dispus la Marea Neagră şi/sau pe Dunărea maritimă, destinat executării lucrărilor de mentenanţă a navelor forţelor navale române.

    Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    Conform procedurii, constructorul declarat câştigător îşi ia angajamentul ca, după semnarea contractului pentru corvete, trebuie să depună toate eforturile astfel încât să semneze cât mai curând şi contractul aferent operaţiunilor compensatorii mai sus menţionate.

    Procedura de atribuire va avea trei etape: etapa de calificare, etapa de dialog în care se vor califica maximum patru constructori navali şi etapa de evaluare a ofertelor finale depuse.

    Anunţul de participare a fost publicat de C.N. Romtehnica S.A. în numele Ministerului Apărării Naţionale, în 26 februarie 2018 şi a urmat următorul calendar aproximativ:

    • depunerea candidaturilor – 10 aprilie 2018;
    • transmiterea rezultatelor etapei de calificare – 25 aprilie 2018;
    • transmiterea invitaţiilor de participare la etapa de dialog – 27 aprilie 2018;
    • depunerea ofertelor tehnice şi financiare preliminare – 18 iunie 2018;
    • transmiterea rezultatelor etapei de dialog şi a invitaţiei de a depune oferta finală – 13 august 2018;
    • depunerea ofertelor finale – 17 septembrie 2018;
    • finalizarea procedurii prin alegerea constructorului câştigător – 26 octombrie 2018.

    Urmărind solicitările de clarificare depuse la C.N. Romtehnica S.A. […] aflăm că sunt cel puţin doi operatori economici interesaţi. Clarificarea nr. 2 emisă de Romtehnica aduce lămuriri deosebit de importante în ceea ce priveşte cifra de afaceri globală a candidatului, fiind luată în considerare doar cifra de afaceri a constructorului, nu a grupului din care face parte, avantajând totuşi în opinia mea, constructorii navali generalişti care activează atât în domeniul construcţiilor navale civile cât şi militare.

    Corveta Gowind 2500 – „El Fateh” Sursa: wikipedia.

    Cunoaştem în acest moment că, Naval Group, constructor francez reputat, va participa la licitaţie cu modelul Gowind 2500 cu propulsie hibridă, diesel-electrică, şi armament produs de MBDA – rachete antiaeriene VL Mica şi rachete navă-navă Exocet MM40 Block 3 şi de Naval Group – torpilele. În scopul participării la licitaţie, Naval Group a încheiat un Memorandum de Asociere cu S.N. Constanţa S.A., unde vor fi construite navele prin transfer de tehnologie de la constructorul francez.

    Corveta Sigma 10514 – „Raden Eddy Martadina” Sursa: Damen.

    Personal, mă aştept ca unul dintre participanţi să fie constructorul olandez Damen, cu modelul Sigma 10514, de asemenea cu propulsie hibridă, diesel-electrică şi armament produs de MBDA. Constructorul olandez este avantajat de faptul că deţine deja şantierul naval de la Galaţi.

    Sunt destule indicii cum că şi contructorul naval Fincantieri ar fi interesat de programul românesc de dotare cu corvete, cu atât mai mult cu cât, cel mai probabil, nava care va fi propusă, va fi o variantă a corvetei destinate forţelor navale ale emiratului Qatar despre care puteţi citi mai multe aici Italienilor le lipseşte propulsia diesel-electrică a modelelor celorlalţi doi competitori însă armamentul este tot unul produs de MBDA.

    În ceea ce priveşte condiţia producerii corvetelor în ţară, unele zvonuri recente vorbesc de interesul manifestat de Fincantieri pentru Daewoo Mangalia Heavy Industries însă trebuie ţinut cont că, indirect, Fincantieri deţine cele două şantiere Vard din România. Oricum, până în acest moment, italienii nu şi-au manifestat oficial intenţia de a participa la licitaţie.

    Se pare că şi germanii ar fi interesaţi să participe cu corveta tip K130 Braunschweig. Ar fi cea mai mică navă dintre modele prezentate până acum, fără propulsie diesel-electrică şi fără capabilităţi de luptă antisubmarin, de fapt, în opinia mea, scopul principal al viitoarelor corvete fiind chiar lupta antisubmarin, mai ales dacă ne uităm la ce tip de nave înlocuiesc în flota noastră.

    Au fost vehiculate unele zvonuri despre posibila participare a BAE Systems, însă, cel puţin în acest moment, participarea lor pare destul de improbabilă.

    În concluzie, programul corvetelor va fi în esenţă o afacere europeană, posibilitatea instalării de armament american pe viitoarele corvete nefiind exclusă, întrucât, procedura permite ca subcontractorii să fie din SUA sau Canada, ţări NATO dar care nu fac parte din UE.

    Având în vedere că procedura de achiziţie urmează să se finalizeze pe 26 octombrie 2018, sunt şanse destul de bune ca navele să fie contractate încă din 2018, construcţia efectivă urmând a demara în 2019. (Autor: Nicolae Hariuc. Sursa: RNHS – Romanian Navy Historic Ships).



    piese-auto-mangalia.ro

    lensa.ro


    Leave a Reply