Cooperarea în regiunea Mării Negre și consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA, obiective prioritare subliniate de viceprim-ministrul Ana Birchall la conferința CEPA

0
888

Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall a participat în calitate de invitat special, vineri, 22 iunie 2018,  la conferința organizată de Center for European Policy Analysis (CEPA), la Washington, referitoare la cooperarea în regiunea Mării Negre şi consolidarea Parteneriatului Strategic România-SUA: “High Tide in the Black Sea: Fortifying the U.S. – Romania Strategic Partnership”.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Departamentului de Stat, în frunte cu adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa, Matthew Palmer, ai corpului diplomatic acreditat la Washington, ai mediului academic, precum și ai principalelor think-tank-uri din capitala SUA.

Conferința s-a axat pe trecerea în revistă a principalelor provocări de pe Flancul Estic și a rolului pe care dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii îl poate avea în regiune.

Demnitarul român a subliniat rolul jucat de țara noastră în promovarea securității și stabilității în zona Mării Negre, precum și importanța formatelor regionale în dezvoltarea legăturilor din vecinătatea estică, „România fiind în poziția de a-și spori contribuția, politică și economică în regiune și de a creşte cooperarea cu statele din regiunile învecinate, Marea Neagră și Balcani”.

Au fost evidențiate domenii predilecte pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, cu accent pe „dezvoltarea cooperării economice româno-americane la un nivel care să corespundă legăturilor noastre puternice pe dimensiunile politică şi de securitate, de exemplu”.

De asemenea, a fost amintită relevanța organizării la București, în luna septembrie a acestui an, a primei ediții a Forumului de Afaceri al Inițiativei Celor Trei Mări, o oportunitate foarte bună pentru amplificarea legăturii trans-atlantice prin lansarea unor noi proiecte de investiţii şi cooperare economică. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ambasada României în Statele Unite ale Americii, 21.06.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply