CIVICE: Gabriela Apostu – ‘Am participat la mai multe acțiuni de voluntariat de niște ani buni încoace și am constatat ineficiența demersului’

0
1036

CIVICE – Gabriela ApostuDraga Mirela Ghinescu, aceasta provocare e frumoasa, in virtutea faptului că orice provocare in general este frumoasa. Apreciez intenția, dorința, idee de civic pe care o promovezi in acest fel. Felicitări sincere.

Voi răspunde astfel provocării, menționând că de data aceasta nu voi achiesa. De ce? Azi, in acest moment vieții mele, cu aceasta structura interioara care oricum este in schimbare permanenta, nu mai sunt de acord cu ideea de a face curat in urma concetățenilor mei. 

Am participat la mai multe acțiuni de voluntariat pe aceasta temă, de niste ani buni încoace și am constatat ineficiența demersului. Eu plina de entuziasm, de multe ori cu colegi sau elevi alaturi, ei la fel… După o saptamina, locul curățat arăta jalnic.

Lipsa de educație în privința păstrării curățeniei, de respect fata de munca cuiva, neplatit să facă asta (sau chiar platit sa o facă), este de fapt problema. Eu oftez de fiecare dată cînd ajung la ghena de gunoi.

Și acum nu fac referire în mod special la cei care sunt plătiți sa ridice gunoiul, să facă colectarea selectiva, ci la noi, cetățenii, unii dintre noi, și din păcate nu puțini, care nu au nicio străfulgerare, ideea de baza fiind doar sa se debaraseze de gunoi, nemaicontând unde și cum.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

In tarile civilizate, legea spune clar ce pățești dacă îți bați joc la acest capitol și exista și pedepse active, funcționale.

La noi, sufletul! Ne mai înfuriem, mai facem niste voluntariate, perpetuind astfel carențele acestea majore. 

Conștiința la acest capitol tinde spre zero, ceea ce devine din ce in ce mai periculos.

Nu se reciclează deseuri. Nu se pastreaza curățenia facuta. Nu exista pedepse dure, aplicabile pentru încălcarea legii, atît de către cetățean cît și de către firmele responsabile sau de catre cei care inchiriaza plajele.

Nu mai prețuim nici florile, nici copacii, nici marea, nici aerul pe care îl respiram. Cu alte cuvinte, cultivam “sinuciderea” lentă a noastră și a copiilor. 

Da, programe introduse in scoli pentru păstrarea curățeniei, necesitatea reciclarii, dragostea fața de natura.

Da, programe pentru adulți care trebuie sa reinvete că o hîrtie aruncata sau un pet, un rest de țigară in nisip, ne condamna pe toti la boala fizica si morală.

Da, draga firma colectoare de deșeuri, arata jalnic colectarea.

Da, îmi doresc să particip la acțiuni de prevenție, de educare sau reeducare a noastră privind curățenia, de sensibilizare, de conștientizare a necesității păstrării curateniei, de combatere a deșeurilor, de selectare a lor…

Da, aici vreau sa fiu voluntar! 

Asta nu anulează intenția inițială…, provocarea. E frumos că se intimpla… încă. 
Mirela, Dana Fit Mangalia, Carmen, Carmina Capitanu sunt aici…, putem reinventa aceasta acțiuni, dacă doriți. Vă sunt alaturi cu drag.

Gabriela Apostu, Joi, 31 mai 2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply