CLĂDIRE DE ȘCOALĂ
PENTRU “GALA GALACTION”?

0
1430

CLĂDIRE DE ȘCOALĂ PENTRU “GALA GALACTION”?

Nu am să uit niciodată discursul directoarei Popescu Adriana din sedinta Consiliului Local din 2016: https://www.facebook.com/ozzy.weekender/videos/2263927903633378/

Nu eram consilier local, nu aveam nicio treabă cu politica, nu am înțeles atunci, nu înțeleg nici acum, cum de este posibil să se cheltuie zeci de milioane de euro pe proiecte mai puțin utile, iar acestei școli să nu i se construiască o clădire unde să-și desfășoare activitatea.

Am învățat clasele primare la Școala Veche, cu dna învățătoare Bițan. Țin minte că ne-a căzut tavanul în cap, prin 1982. 

Clasele 5-8 le-am învățat în clădirea Liceului nr.2, actualul Liceu Economic. Cursurile s-au ținut după amiaza, după ce liceul își termina orele. Iarna mă întorceam pe întuneric acasă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Consilierii locali care erau pe funcții în 2016 au dat din cap în acea ședință, au aplaudat și au alocat buget pentru mansardare. Primarul a fost mai malițios, s-a apucat să atace verbal părinții veniți în ședință. 

Cu această amintire, la începutul lunii Martie 2016, am spus unui prieten că m-am hotărât să ajung în Consiliul Local, pentru că este singurul mod în care pot să le deschid ochii “edililor” și pentru ce are are nevoie cu adevărat municipiul nostru. Nu cunoșteam pe nimeni din politică, erau mulți din politică care așteptau la rând, de ani buni, să candideze consilieri locali. Mi-am făcut un plan și l-am îndeplinit. În două luni am ajuns consilier local, iar la prima ședință de investire am fost propus viceprimar.

Și ce am făcut cu asta?! Din păcate, cei care au ajuns la putere s-au străduit și mai determinați să ruineze Mangalia. Probleme importante, pe care le are orașul, mi-au dat de luptă: bezna de pe străzi și din stațiuni, bălăriile care au năpădit municipiul încât devenise o junglă, etc. Am învățat administrație, pentru că trebuie să te pricepi, dacă vrei să faci ceva. Sincer să fiu, în consiliul local avem și un profesor care predă la această școală, într-o relație de obediență față de primar, eram convins că se va strădui pentru școala “Gala Galaction”.

Primul lucru pe care l-a făcut după alegeri a fost să voteze tăierea fondurilor alocate asfaltărilor, obținute prin inițiativă cetățenească (petiție semnată de 5% din populația cu drept de vot), cât și fondurile alocate școlilor.

Am prins configurarea a două bugete, cel pentru anul 2017 si cel de anul acesta. În 2017, datorită unei administrări precare a proiectelor sale, primarul a pierdut fondurile europene. Consecința a fost că a îngropat financiar municipiul nostru. Am ajuns să tăiem iarba în Mangalia prin voluntariat.

Primarul a susținut mereu că nu există posibilitate să i se construiască școlii “Gala Galaction” o clădire pentru cursuri sau o sală de sport, acolo unde se află școala în prezent. Soluția pe care o propun este simplă și eficace: există teren, doar că primăria nu a fost în stare să vadă. 

Centrala termică din spatele școlii are o clădire destul de mare ca întindere. Utilajele folosite de centrală s-au modernizat, centrala termică are nevoie doar de 20-30 mp ca să-și desfășoare activitatea. Am identificat lângă panourile solare un spațiu unde s-ar putea construi o nouă centrală, cu costuri mici. 

Intre centrala termică și gardul școlii se află un teren cu taluz și câteva garaje. In continuare se află o clădire veche, pe care am reușit să o dăm școlii în folosință anul trecut, prin HCL. […]

Terenul centralei termice, taluzul existent până în gardul școlii, plus terenul clădirii vechi care a fost dată în folosință școlii, cumulează spațiu de ajuns pentru a se construi o clădire mare si frumoasă pentru cursuri, plus o sală de sport. 

Nimeni din primărie nu a văzut o astfel de soluție, zice viceprimarul. Soluția este simplă și eficace. Dacă se face intrare și pe partea cealaltă, nu vom mai avea ambuteiaj de trafic pe șoseaua Constanței.

La Dezbaterea Publică pentru bugetul 2018 am fost singurul participant. Singur cu propuneri. Am fost prezenți: subsemnatul, reprezentanții primăriei și presa: 
https://www.facebook.com/ozzy.weekender/videos/2268430109849824/

Ca să fiu drept, la un moment dat a venit și consilierul Ciuraru, dar, ca de obicei, pe post de ficus, pentru ca in 2 ani de cand este consilier local nu a avut nicio propunere sau niciun amendament.

Dezbaterea Publică este oficială și obligatorie, face parte din procedura prin care se constituie un buget. Cetățenii pot participa si pot propune alocări bugetare pentru rezolvarea problemelor municipiului. 

În această ședință am cerut alocare de buget pentru demararea documentațiilor în vederea realizarii unui proiect pentru construcția unei clădiri de cursuri și sală de sport pentru școala “Gala Galaction”. 

Nu s-a întâmplat la întocmirea bugetului, am revenit cu solicitarea la rectificarea bugetară și s-a stabilit în ședința consiliului local, specificat și în procesul-verbal, că se va efectua un studiu de fezabilitate, in vederea realizării unui astfel de proiect, pe care l-am solicitat:  

https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/1030896617058285/

Pe moment, fiind dornic să obțin acest prim pas în vederea rezolvării situației școlii “Gala Galaction”, de a nu se mai învăța în două schimburi, nu am realizat că a existat o opunere în consiliu, chiar de la consilierii Ciuraru Valentin și Mihai Sorin. Vizionând filmarea ședinței, am remarcat că s-a încercat o împotrivire, dar fiind surprinși de idee, nu au găsit motive logice să justifice împotrivirea, decât că ar trebui să mă duc mai întâi cu ideea, de parcă CNI, Guvernul sau Ministerul Fondurilor Europene aprobă idei, nu proiecte.

Dacă primăria va face documentația pentru acest proiect propus de subsemnatul, consilier local al municipiului Mangalia, am încredere că se va obține și finanțarea.

Cu respect și iubire pentru orașul meu, 
MENABIT OZGHIUN, aka OZZY.


Mangalia News, Luni, 26 martie 2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply